16 Ιουλίου 2011

Όχι περαίωση, όχι αμνήστευση της φοροδιαφυγής

Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της περαίωσης

 Εντυπωσιακά στοιχεία για τη φοροδιαφυγή και τις πολιτικές ευθύνες

Συνέχεια και στο ευρωκοινοβούλιο δίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για το θέμα της νέας περαίωσης που εξαγγέλθηκε με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο.

Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, τονίζεται προς την Κομισιόν ως μέλος της τρόικας ότι πρόκειται για μέτρο αμνήστευσης και επιβράβευσης της φοροδιαφυγής. Επισημαίνεται επίσης ότι οι

προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που προωθήθηκε με ασφυκτικές πιέσεις από την κυβέρνηση και τους δανειστές, προεξοφλούν επί της ουσίας ασυλία και διαιώνιση της φοροδιαφυγής, καθώς οι στόχοι περιστολής της φοροδιαφυγής αντιστοιχούν μόλις στο 5% των εσόδων από περικοπές και νέους φόρους.

Με την περαίωση, σε συνδυασμό με τη σημερινή δαιδαλώδη φορολογική νομοθεσία που εκθέτει και τους ειλικρινείς φορολογούμενους σε κίνδυνο τυπικών μικροπαραβάσεων, απαλλάσσονται με συμβολικό σχεδόν αντίτιμο οι πραγματικοί φοροφυγάδες ενώ επιβαρύνονται με μη προβλεπόμενους φόρους ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις που ανησυχούν για ενδεχόμενη αποκάλυψη αθέλητων παρατυπιών.

Ήδη από το 2009, στην ετήσια επισκόπησή του για την ελληνική οικονομία (σελ.14), ο ΟΟΣΑ ζητούσε να μην υπάρξει άλλη περαίωση. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

«Μια κυβέρνηση που επιβραβεύει την αυθαίρετη δόμηση, αναμενόμενο είναι να στηρίζει προκλητικά και τη φοροδιαφυγή», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Για τους συνεπείς φορολογούμενους η περαίωση αποτελεί έναν άτυπο και παράνομο κεφαλικό φόρο, συχνά εξοντωτικό, για τους πραγματικούς φοροφυγάδες ένα μικροέξοδο για το ξέπλυμα όσων έχουν κλέψει σε βάρος όλων μας. Το πολιτικό σύστημα συνεχίζει να τρώει  τις σάρκες της χώρας, καλύπτοντας τους δανειστές με ακόμη πιο βίαια μέτρα περικοπών και νέων φόρων. Ακούγεται ίσως απίστευτο αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι, αν υπήρχε πολιτική βούληση να ελεγχθούν οι γκρίζες περιουσίες και να πιεστεί αποτελεσματικά η  φοροδιαφυγή, μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τα περισσότερα από τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου. Με την ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο, ζητάμε όμως ευθύνες και από την Κομισιόν, που δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητάει από την ελληνική κοινωνία τις πιο οδυνηρές και καταστροφικές θυσίες, όταν η ίδια διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση να χαρίζει δισεκατομμύρια μέσω της φοροδιαφυγής».

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχ. Τρεμόπουλου) 

Θέμα: Περαίωση φορολογικών υποθέσεων από την ελληνική κυβέρνηση 

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, η ελληνική κυβέρνηση θεσπίζει για δεύτερη φορά το τελευταίο 12μηνο αμνηστία για μη ελεγμένες φορολογικές υποθέσεις μέσω του αμφιλεγόμενου θεσμού της «περαίωσης». Επαγγελματίες και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν προς το Δημόσιο ένα ποσό πέρα από τα βεβαιωμένα ως οφειλή τους, με αντάλλαγμα το μη έλεγχό τους για ενδεχόμενες φορολογικές παραβάσεις.

Με τον τρόπο αυτό επιβαρύνονται με επιπλέον φόρους όσοι ανησυχούν για ενδεχόμενα τυπικά προβλήματα συμμόρφωσης με την εξαιρετικά περίπλοκη ελληνική φορολογική νομοθεσία, ενώ απαλλάσσονται με συμβολικό σχεδόν αντίτιμο από τις υποχρεώσεις τους οι πραγματικοί υπαίτιοι φοροδιαφυγής.

Η επιλογή αυτή της ελληνικής κυβέρνησης συμβαδίζει με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, όπου προβλέπονται εξαιρετικά περιορισμένα έσοδα από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Είναι σε γνώση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της ελληνικής κυβέρνησης; Έχει καταθέσει παρατηρήσεις, και με τι περιεχόμενο, προς την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών;
  • Ως μέλος της τρόικας, που ζητά από τους φορολογούμενους πολίτες της Ελλάδας θυσίες εξαιρετικά οδυνηρές και σε ορισμένες περιπτώσεις μη αντιστρέψιμες, είναι σύμφωνη με μέτρα που επιβραβεύουν τη φοροδιαφυγή;
Last modified on Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 23:41