05 Οκτωβρίου 2011

Ηλεκτρονικά απόβλητα: Βήμα για αυστηρότερους κανόνες

Υπερψηφίστηκε σχετική πρόταση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου

Δηλώσεις Τρεμόπουλου ως εισηγητή των Πράσινων

Θετικό βήμα θεωρούν οι Πράσινοι την υπερψήφιση, από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρότασης για αυστηρότερους κανόνες στη συλλογή και ανακύκλωση των αποβλήτων από ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Πρόκειται για τη δεύτερη ψηφοφορία για την Έκθεση Florenz, που ζητά

υψηλότερους στόχους περισυλλογής καθώς και διεύρυνση του φάσματος των προς διαχείριση ηλεκτρικών αποβλήτων, ενώ κλείνει και τα νομικά κενά για τα απόβλητα που στέλνονται σε μη ανεπτυγμένες χώρες.

 

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ήταν ο εισηγητής της ομάδας των Πράσινων στις σχετικές συζητήσεις στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου, και είχε καταθέσει σειρά τροπολογιών που έγιναν δεκτές και ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο. Σε γραπτή δήλωσή του για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ, αμέσως μετά την ψηφοφορία, τόνισε:

«Η ψήφος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, φέρνει ένα βήμα εγγύτερα τη θέσπιση αυστηρότερων ευρωπαϊκών κανόνων για τα απόβλητα ηλεκτρικών συσκευών. Παράλληλα με την υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων περισυλλογής και ανακύκλωσης, αλλά και ιδιαίτερων στόχων για την επαναχρησιμοποίησή τους, οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν τη διασφάλιση ορθής διαχείρισης για όλα τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα, που θα συλλέγονται μάλιστα χωριστά. Το 2016, θα πρέπει να περισυλλέγεται σε ετήσια βάση τουλάχιστον 85% αυτών των αποβλήτων, και να υφίσταται στο σύνολό του ορθή διαχείριση. Η απόφαση αυτή αποτελεί ηχηρό «όχι» στην προσπάθεια του Συμβουλίου Υπουργών να χαμηλώσουν σημαντικά τους στόχους περισυλλογής.

Εκφράζουμε τη χαρά μας που η επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου επιβεβαίωσε τη θέλησή της, τα καταστήματα λιανικής να δέχονται υποχρεωτικά πίσω και τα απόβλητα πολύ μικρών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα και λάμπες φωτισμού, ακόμη και χωρίς ταυτόχρονη αγορά νέας συσκευής από τον πολίτη. Η επέκταση της περισυλλογής τέτοιων συσκευών και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών στο θέμα αυτό, λογικά θα μειώσει το ποσοστό των μικρών συσκευών που καταλήγουν στα κοινά σκουπίδια, διαφεύγοντας την κατάλληλη διαχείριση.

Είναι σημαντικό ότι οι νέοι κανόνες καταργούν και τις παράνομες εξαγωγές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυνατότητα εξαγωγής θα υπάρχει μόνο για εξοπλισμό που έχει πιστοποιηθεί ως πλήρως λειτουργικός και αποστέλλεται με τους κανονικούς εμπορικούς διαύλους. Είναι πια υπερώριμο αίτημα, να σταματήσουμε να μεταχειριζόμαστε τις αναπτυσσόμενες χώρες ως χωματερή για τα βλαβερά μας απόβλητα».

Όλη η τοποθέτηση του Τρεμόπουλου: http://www.youtube.com/user/ecogreenstv#p/u/90/jqHWp4xcMJ8

Last modified on Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2011 11:06