Print this page
14 Ιουλίου 2010

Θα υποστηρίζονται οι χώρες που απαγορεύουν τα μεταλλαγμένα!

Δέσμευση του επίτροπου Ντάλι μετά από παρέμβαση του Μ. Τρεμόπουλου

Ο επίτροπος Ντάλι δεσμεύτηκε στην αρμόδια Επιτροπή ότι θα υπερασπιστεί ενώπιον του ΠΟΕ το δικαίωμα των χωρών να υπαγορεύουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, μετά από πίεση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλου, που δηλώνει ότι ο αγώνας συνεχίζεται με άλλους τρόπους.

Πιο πριν ο επίτροπος Υγείας είχε δεχτεί την κριτική αρκετών μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προτάσεις του για σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που αποτελεί απάντηση στο πανευρωπαϊκό κίνημα ενάντια στα μεταλλαγμένα και στην αρνητική κοινή γνώμη των ευρωπαίων πολιτών.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος χαρακτήρισε πρωτοφανή και κενή ουσιαστικού περιεχομένου, χωρίς διασφαλίσεις ούτε για τους καλλιεργητές ούτε για το περιβάλλον, τη συμφωνία που προτείνει η Κομισιόν στις χώρες μέλη για τα μεταλλαγμένα. Με το Σχέδιο Κανονισμού της Κομισιόν, απλοποιείται η διαδικασία για την έγκριση μεταλλαγμένων ποικιλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με «αντάλλαγμα» την παροχή στις εθνικές κυβερνήσεις της δυνατότητας να αποκλείουν την καλλιέργεια των αντίστοιχων ποικιλιών στις χώρες τους. Το πλαίσιο αυτό, όμως, αποκλείει τη δυνατότητα επίκλησης κινδύνων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, με αποτέλεσμα η όποια εθνική απαγόρευση να είναι εξαιρετικά ευάλωτη απέναντι σε ενδεχόμενα νομικά μέτρα εταιριών ή ξένων κυβερνήσεων που θα ήθελαν να επιβάλουν τα μεταλλαγμένα.

Με τις προτάσεις της Κομισιόν, η αποδοχή των εθνικών κυβερνήσεων για νέες εγκρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έχει ως μόνη προϋπόθεση τη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων, της αμφιλεγόμενης EFSA. Η τελευταία έχει γνωμοδοτήσει θετικά για όλες ανεξαιρέτως τις ποικιλίες μεταλλαγμένων, με κριτήρια που ταυτίζονται απόλυτα με εκείνα των εταιριών βιοτεχνολογίας. Σχετική ερώτηση για τα προβλήματα διαφάνειας και την έλλειψη αντικειμενικότητας στη λειτουργία της, έχει καταθέσει την περασμένη άνοιξη στο ευρωκοινοβούλιο εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Η λύση δεν είναι ο «αυτόματος πιλότος» στις εγκρίσεις μεταλλαγμένων ούτε οι απαγορεύσεις χωρίς αντίκρισμα, αλλά η επιβολή ενός νέου ευρωπαϊκού μορατόριουμ, τουλάχιστον μέχρι να καλυφθούν οι όροι που είχαν θέσει το Δεκέμβριο του 2008 οι Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος. Το αίτημα αυτό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιοκαλλιεργητών είχαν θέσει οι Οικολόγοι Πράσινοι προς την Ελληνίδα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είχε καταθέσει και για το θέμα αυτό σχετική ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο Απρίλιο.

Για τις ερωτήσεις αυτές, περισσότερα στο http://www.oikologoiprasinoi.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=326:2010-05-03-09-52-12&catid=11:press-releases&Itemid=23

"Είναι σημαντικό για το κίνημα ενάντια στα μεταλλαγμένα να κλιμακώσει την προσπάθειά του και να αυξηθούν οι κυβερνήσεις που δεσμεύονται να μην επιτρέψουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων", δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μ. Τρεμόπουλος. "Οι κυβερνήσεις μπορούν πια να απαγορεύσουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων όχι για λόγους υγείας ή περιβαλλοντικούς αλλά για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς και ηθικούς. Σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη χτεσινή μη δεσμευτική σύσταση της Επιτροπής, που δίνει περισσότερη ελευθερία στα κράτη-μέλη για δημιουργία μεγαλύτερων ζωνών και αποστάσεων μεταξύ των καλλιεργειών ώστε να αποτραπεί η επιμόλυνση μεταξύ των καλλιεργειών, οι αγώνες μετατίθενται σε άλλο πεδίο. Τα μεταλλαγμένα θα πρέπει να απαγορευτούν στην πράξη."

Μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε ακρόαση του αρμόδιου Επιτρόπου Τζων Ντάλι, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος τόνισε τους κινδύνους από την εφαρμογή των προτάσεων της Κομισιόν. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του, που μπορείτε να το βρείτε σε βίντεο εδώ:  http://www.youtube.com/watch?v=VHoRyNSYo54

"κ. Ντάλι

Συμμερίζομαι όλες τις ανησυχίες που εκφράζονται για τους χειρισμούς σας. Και ερωτώ: πόσο δημοκρατική είναι μια διαδικασία, που αγνοεί τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, κάνοντας την επιμόλυνση από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ένα ορατό σενάριο;

Η πρωτοφανής συμφωνία που προτείνετε στα κράτη-μέλη, να συνηγορήσουν δηλαδή στη γρήγορη και χωρίς ενδελεχή ανάλυση ρίσκου έγκριση νέων μεταλλαγμένων ποικιλιών με αντάλλαγμα να μπορούν να απαγορεύσουν αυτές τις καλλιέργειες στη χώρα τους, δεν προστατεύει καταρχήν ούτε τους παραδοσιακούς και τους βιολογικούς καλλιεργητές, ούτε το περιβάλλον.

Στην ίδια την ανάλυση ρίσκου που κάνατε ως Επιτροπή, ανακοινώσατε ότι οι προτάσεις σας είναι πολύ πιθανό να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους καλλιεργητές που δεν χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Φαίνεται ξεκάθαρα, λοιπόν, η πρόθεσή σας να άρετε το δεκάχρονο αποκλεισμό των μεταλλαγμένων από την ευρωπαϊκή αγορά και να επισπεύσετε την έγκριση νέων ποικιλιών.

Βεβαίως, με την πρότασή σας, δεν δίνετε στα κράτη-μέλη το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη καλλιέργεια μεταλλαγμένων στη βάση κινδύνων για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Ερωτώ, λοιπόν:

-Ποιά μπορεί να είναι η νομική βάση και πόσο στέρεη μπορεί να είναι, ώστε τα κράτη-μέλη να έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύσουν την καλλιέργεια GMOs;

-Επιπλέον, θα προσφέρετε ως Επιτροπή νομική στήριξη απέναντι στις ΗΠΑ και τα άλλα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όταν θα προσφύγουν ενάντια σε κάποιες μεγάλες χώρες της Ε.Ε.;

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 02:37