04 Μαϊος 2010

Παρέμβαση για τα μεταλλαγμένα στον Επίτροπο John Dalli

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Επίτροπου Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών κ. Νταλί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Τρεμόπουλος έθεσε τα ζητήματα που αφορούν το νέο ευρωπαϊκό μορατόριουμ και την επιρροή των εταιριών βιοτεχνολογίας στην αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε. (E.F.S.A).

Με κεντρικό αίτημα την ανάληψη πρωτοβουλίας από την ελληνική κυβέρνηση για ευρωπαϊκό μορατόριουμ στην έγκριση και καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) ποικιλιών, είχε σήμερα συνάντηση αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπατζελή.

Διαβάστε παρακάτω την τοποθέτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου

Διαβάστε την ανακοίνωση για τη συνάντηση των Οικολόγων Πράσινων με την κα Μπατζελή.

 

Η παρέμβαση του Μ.Τρεμόπουλου στον Επίτροπο John Dalli 

«Υπάρχει αίτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Βιοκαλλιεργητών (IFOAM) για νέο ευρωπαϊκό μορατόριουμ στην έγκριση και καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, μέχρις ότου εκπληρωθούν οι απαιτήσεις που είχαν θέσει οι Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος το Δεκέμβριο του 2008.

Μιλάτε για σεβασμό της επιστήμης και την ίδια στιγμή δέχεστε τη μεροληπτική στάση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (E.F.S.A) που, παρότι ανεξάρτητη αρχή,  φαίνεται να ταυτίζεται με τις θέσεις των εταιριών βιοτεχνολογίας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν εγκρίσεις μεταλλαγμένων ποικιλιών.

Η δυνατότητα των εθνικών κυβερνήσεων να απορρίπτουν μεταλλαγμένες καλλιέργειες στις χώρες τους, δεν αρκεί για να δικαιώσει τη νέα πολιτική της Κομισιόν να δίνει απλόχερα εγκρίσεις για όποια νέα ποικιλία της ζητήσουν οι εταιρίες.

Ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες αμφισβητούν την αμεροληψία της E.F.S.A, τονίζοντας σοβαρά προβλήματα διαφάνειας που εμποδίζουν τη διασταύρωση των πορισμάτων από την επιστημονική κοινότητα. Εταιρίες βιοτεχνολογίας έχουν λάβει προνομιακή γνώση εμπιστευτικών πορισμάτων της  πριν από τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και τους πολίτες ενώ ανώτερα στελέχη της έχουν μεταπηδήσει σε υψηλόβαθμες θέσεις εταιριών βιοτεχνολογίας. Έχουν αγνοηθεί γραπτές εκκλήσεις υπουργών χωρών μελών ενώ η ίδια η E.F.S.A δηλώνει αδυναμία να μελετήσει τις μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των Γ.Τ.Ο.

Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εσείς προσωπικά εξακολουθείτε να στηρίζεστε αποκλειστικά σε γνωμοδοτήσεις της EFSA.

Ερωτώ λοιπόν: Αξιολογείτε την κριτική που ασκείται για την αξιοπιστία της E.F.S.A. σε θέματα Γ.Τ.Ο; Με τι διαδικασίες ερευνά και προλαμβάνει ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων των μελών της επιτροπής Γ.Τ.Ο. της E.F.S.A.;

Τέλος, έχετε υπόψη σας τη συγκεκριμένη διακήρυξη και το αίτημα για μορατόριουμ στην καλλιέργεια Γ.Τ.Ο.; Σκοπεύετε να το αποδεχθείτε;

 

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 21:01