04 Ιουλίου 2013

Σφυροκόπημα από ευρωβουλευτές για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

 

Υποκριτική στάση Συμβουλίου και Κομισιόν
Ομιλία Νίκου Χρυσόγελου στην Ολομέλεια Ευρωκοινοβουλίου για την δημόσια ραδιοτηλεόραση

 
 
Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη 3 Ιουλίου, σε ειδική συνεδρίαση για την ΕΡΤ, την οποία είχαν ζητήσει με επιστολή τους οι συμπρόεδροι της Ομάδας των Πράσινων Ντάνυ Κον Μπεντίτ και Ρεβέκκα Χαρμς, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο τόνισε:

«Το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν είναι έκφραση αποφασιστικότητας της κυβέρνησης, αντιθέτως πλήττει τους δημοκρατικούς κανόνες και το δικαίωμα πληροφόρησης, έγινε χωρίς καν απόφαση του κοινοβουλίου, χωρίς καν διαβούλευση και συμφωνία των κυβερνητικών, τότε, εταίρων. Το κλείσιμο της ΕΡΤ και το μαύρο στην οθόνη, η σιγή στο ραδιόφωνο στις δημόσιες συχνότητες είναι απόδειξη όχι μόνο αυταρχισμού αλλά και προχειρότητας αφού η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ακόμα τα σοβαρά νομικά, κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί όχι μόνο στους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά και στους συνεργάτες της. Για παράδειγμα, σχετικά με όσα ισχυρίζεται για οικονομική εξυγίανση, με τη μονομερή διακοπή συμβολαίων και το κλείσιμο της ΕΡΤ δημιουργούνται τεράστια προβλήματα με τις συμβάσεις που είχε υπογράψει με παραγωγούς ταινιών, προμηθευτές, παραγωγούς εκπομπών κα κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υποχρεώσεις αποζημιώσεων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι εβδομάδες μετά το κλείσιμο, δεν έχει παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ένα αξιόπιστο σχέδιο για δημόσια, πλουραλιστική δημόσια ραδιοτηλεόραση, ενώ από την άλλη υπεύθυνος για την μεταρρύθμιση θα είναι υφυπουργός της κυβέρνησης δυο κομμάτων που έχουν τεράστια ευθύνη για φαινόμενα που υποτίθεται ήταν οι αιτίες για το κλείσιμο της ΕΡΤ».

Ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε επίσης: «Είναι επικίνδυνη η υποκρισία Συμβουλίου και Κομισιόν σε όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ. Αν δεν είναι αποτέλεσμα πίεσης της Τρόικα, πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να ζητήσουν άμεσα τον άνοιγμα της ΕΡΤ αλλά και να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι δεν υιοθετηθούν παρόμοιες προκλητικές πρακτικές. Έχουν υποχρέωση να
ανταποκριθούν στην αυστηρή κριτική που τους άσκησαν οι ευρωβουλευτές για την σιωπή και υποκριτική στάση τους. Θα μπορούσε η Γερμανική κυβέρνηση να κατεβάσει τους διακόπτες και να κλείσει την γερμανική δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία; Είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αξίες η απόφαση για απόλυση όλων των εργαζομένων με δικαιολογία ότι απεργούσαν για πολλές μέρες; Δηλαδή τι προτείνουν όσοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αυταρχική ενέργεια της κυβέρνησης, ότι όταν απεργούν κάποιοι θα πρέπει να διαλύονται οι οργανισμοί και να απολύονται οι εργαζόμενοι; Είναι πολύ επικίνδυνο για την ίδια την δημοκρατία να προβάλλονται παρόμοιες αντιλήψεις σε ευρωπαϊκό, μάλιστα, επίπεδο.
H εξυγίανση της ΕΡΤ και η αναβάθμιση της για να παίξει τον σημαντικό της ρόλο ως δημόσια, πλουραλιστική και δημοκρατική ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να γίνει από αυτούς που επί χρόνια διόριζαν τους ανθρώπους τους, διόριζαν κομματικούς τους φίλους στα διοικητικά συμβούλια, σπαταλούσαν τους δημόσιους πόρους, έστελναν φαξ στους δημοσιογράφους το τι θα παίξουν προσπαθώντας να παρέμβουν στο έργο τους».
Η πρόταση των Πράσινων είναι σαφής: «Με ανοικτή ΕΡΤ πρέπει να ξεκινήσει διάλογος με τους εργαζόμενους, τους δημοσιογράφους, το κοινοβούλιο για την αναβάθμιση της ΕΡΤ μέσω των αλλαγών που απαιτούνται ώστε να εκπληρώνει το ρόλο της ως ανεξάρτητη από κυβερνήσεις, κράτος και ιδιωτικά συμφέροντα, πλουραλιστική, δημόσια ραδιοτηλεόραση, που εκφράζει τις Αξίες των Δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης της ΕΕ. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τόσο την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία όσο και τις υποχρεώσεις της[1] που προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ελευθερία στα ΜΜΕ[2] όσο και το Πρωτόκολλο του Άμστερνταμ[3]. Σε αυτόν τον διάλογο μπορεί να αξιοποιηθεί η διαθεσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης (Ε.Β.U) να βοηθήσει με την εμπειρία της. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος από την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης. Αν όμως δεν ανοίξει η δημόσια τηλεόραση θα πρέπει να τεθεί θέμα με την ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Α’ Εξάμηνο 2014».

Αυστηρή κριτική άσκησαν στο κλείσιμο της ΕΡΤ όλοι σχεδόν οι ευρωβουλευτές ακόμα και από την πολιτική ομάδα όπου συμμετέχει και η ΝΔ, παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προσπάθησε αρχικώς, εντελώς ανεπιτυχώς, να δικαιολογήσει τις πράξεις της κυβέρνησης. Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων, και του ΕΛΚ, εκτός αυτών της ΝΔ, φυσικά περιλαμβανομένων των Πράσινων Ντάνυ Κον Μπεντίτ, Ρεβέκκα Χαρμς, που πήραν τον λόγο μαζί με τον Νίκο Χρυσόγελο, θεώρησαν το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης πλήγμα στους δημοκρατικούς κανόνες που δεν δικαιολογείται με τίποτα.

Πρωτοβουλία για το ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ στην Ελλάδα, αναλαμβάνουν συνεχώς οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο. Η RebeccaHarms, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων και οι πράσινοι ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος και IsabelleDurant, διοργάνωσαν την Τρίτη 2 Ιουλίου 2013 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, εκδήλωση με θέμα «η δημόσια τηλεόραση επιστρέφει από το ‘μαύρο’» με ομιλητές από την ΕΡΤ, την βελγική RTBF, την EBU, την πορτογαλική ραδιοτηλεόραση και το πορτογαλικό πρακτορείο LUSA.

 

 

Last modified on Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2013 10:56