14 Δεκεμβρίου 2010

Ο μηχανισμός στήριξης διογκώνει το δημοκρατικό έλλειμμα

«Να πάψει η Κομισιόν να δημιουργεί γκρίζες ζώνες στην ευρωπαϊκή νομιμότητα» 

Παρέμβαση του Μιχ. Τρεμόπουλου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Με απαράδεκτο τρόπο, από δημοκρατική και θεσμική άποψη, χειρίζεται η Κομισιόν τα θέματα του Μνημονίου και του Μηχανισμού Στήριξης, τόνισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων εξέφρασε την έκπληξη και την οργή του για τις «γκρίζες ζώνες» που οικοδομούνται στην ευρωπαϊκή νομιμότητα, αλλά και στις ευρωπαϊκές πολιτικές για θέματα όπως οι μεταφορές και το κλίμα, προκειμένου να θωρακιστεί πολιτικά το Μνημόνιο. Με αφορμή απαντήσεις Επιτρόπων κ.κ. Ρεν και  Αλμούνια σε γραπτές ερωτήσεις του, σημείωσε τη συμπαιγνία της Κομισιόν με την ελληνική κυβέρνηση, όπου κάθε πλευρά μεταθέτει στην άλλη την ευθύνη για τις αποφάσεις, προκειμένου να ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Για μια σειρά χώρες, η Κομισιόν φαίνεται να δημιουργεί συνειδητά γκρίζες ζώνες στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομιμότητας και των ευρωπαϊκών πολιτικών», τόνισε στην ομιλία του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ο δημοκρατικός έλεγχος εκτοπίζεται, καθώς για τα βασικότερα μέτρα οι εθνικές κυβερνήσεις κρύβονται πίσω από την Κομισιόν και την τρόικα, και η Κομισιόν παραπέμπει αντίστοιχα στις εθνικές κυβερνήσεις.  Από Φύλακας των Συνθηκών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γίνεται φύλακας μιας άτυπης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που η ίδια κηρύσσει σιωπηρά. Σε μια δύσκολη συγκυρία, λοιπόν, που αγγίζει όλο και περισσότερες χώρες, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ενεργοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης δε σημαίνει και απενεργοποίηση της ευρωπαϊκής νομιμότητας».

 

Ζωντανή η τοποθέτηση:

http://www.europarl.europa.eu/wps-europarl-internet/frd/vod/player?date=20101213&language=en

(ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Μιχάλη Τρεμόπουλου)

«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, δημιουργεί για την Κομισιόν πρόσθετες υποχρεώσεις να περιφρουρεί την ευρωπαϊκή νομιμότητα. Διαπιστώνω όμως, με έκπληξη και οργή, ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο:

  • Έχω στα χέρια μου γραπτή απάντηση του Επιτρόπου κ. Ρεν  για το Μνημόνιο με την Ελλάδα, Μνημόνιο που ο ίδιος συνυπογράφει προσωπικά, ότι η αποκλειστική πρωτοβουλία και ευθύνη για τους όρους του ανήκει στην… ελληνική κυβέρνηση.
  • Έχω στα χέρια μου κι άλλη  γραπτή απάντηση, του Επιτρόπου κ. Αλμούνια, όπου δηλώνει απερίφραστα ότι «δε θεωρεί απαραίτητο» να δώσει στοιχεία που του ζητούνταν, στοιχεία απαραίτητα για την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Για μια σειρά χώρες, η Κομισιόν φαίνεται να δημιουργεί συνειδητά γκρίζες ζώνες στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομιμότητας και των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Ο δημοκρατικός έλεγχος εκτοπίζεται, καθώς για τα βασικότερα μέτρα οι εθνικές κυβερνήσεις κρύβονται πίσω από την Κομισιόν και την τρόικα, και η Κομισιόν παραπέμπει αντίστοιχα στις εθνικές κυβερνήσεις. Από Φύλακας των Συνθηκών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γίνεται φύλακας μιας άτυπης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που η ίδια κηρύσσει σιωπηρά.

Σε μια δύσκολη συγκυρία, λοιπόν, που αγγίζει όλο και περισσότερες χώρες, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ενεργοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης δε σημαίνει και απενεργοποίηση της ευρωπαϊκής νομιμότητας».

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 21:05