14 Σεπτεμβρίου 2011

Παραίτηση του επιτρόπου ζητούν 150 Ευρωβουλευτές

Για την πρόταση να είναι ... μεσίστιες οι σημαίες των υπερχρεωμένων χωρών!

Δήλωση Τρεμόπουλου: Να πάψει η Κομισιόν να γίνεται μέρος ενός τεχνητά διογκωμένου προβλήματος ελληνικής αξιοπιστίας

Παραίτηση του Επιτρόπου Ενέργειας κ. Guenther Oettinger ζητούν 150 ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες και όλες σχεδόν τις χώρες μέλη. Ο συγκεκριμένος Γερμανός επίτροπος, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild, είχε προκαλέσει σάλο προτείνοντας να κυματίζουν μεσίστιες (χαμηλότερα, δηλαδή, από τις άλλες) οι σημαίες των υπερχρεωμένων χωρών μπροστά στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κοινή επιστολή ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πορτογάλου Πράσινου ευρωβουλευτή Rui Tavares, συγκεντρώνοντας 150 υπογραφές από

όλες τις πολιτικές ομάδες και όλες σχεδόν τις χώρες μέσα σε λιγότερο από δύο μέρες.

 

Απευθυνόμενοι προς τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο, ως πολιτικό προϊστάμενο του Επιτρόπου Ενέργειας, επισημαίνουν ότι μια τέτοια κίνηση «θα ήταν σύμβολο, και μάλιστα ισχυρό, μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είχε χάσει από το οπτικό της πεδίο όλες της τις αρχές, τα ιδανικά και τους στόχους της. Κανένα από αυτά δεν αφήνει χώρο για συμβολική ταπείνωση ευρωπαϊκών εθνών, ανεξάρτητα από τα διοικητικά, δημοσιονομικά ή άλλα αμαρτήματα που οι κυβερνήσεις τους έχουν ενδεχομένως διαπράξει». Τονίζουν επίσης ότι «όποιος προτείνει να το αλλάξουμε αυτό, δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τι αφορά το Ευρωπαϊκό Ιδεώδες και είναι ακατάλληλος για Ευρωπαίος Επίτροπος».

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν την επιστολή διαμαρτυρίας, που υπογράφουν και οι περισσότεροι Έλληνες ευρωβουλευτές. Σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε:

«Ο λαϊκισμός αρκετών εθνικών κυβερνήσεων αποτελεί απειλή πρώτου μεγέθους για το μέλλον της Ευρώπης. Το να αναπαράγεται όμως δημοσίως oλαϊκισμός αυτός από Επιτρόπους, που υποτίθεται ότι εκφράζουν την ευρωπαϊκή οπτική, δείχνει ότι η Κομισιόν είναι εμφανώς κατώτερη των περιστάσεων. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η εικόνα μας χώρας με θεαματικές αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς της στόχους, εύλογα δημιουργεί προβληματισμούς. Απαραίτητο όμως είναι να φωτιστούν και οι βαθύτεροι παράγοντες:

Η πρόβλεψη για βαθιά ύφεση από τα οριζόντια μέτρα λιτότητας είχε γίνει από την αρχή, αλλά δε λήφθηκε ποτέ επαρκώς υπόψη. Από την άλλη, η τρόικα επέμενε να ζητά δέσμευση σε ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους, με την ελληνική κυβέρνηση να αποδέχεται παθητικά τα πάντα και να αποτυγχάνει να εκπληρώσει οτιδήποτε.

Παράλληλα διατηρείται ισχυρό δίχτυ πελατειακής προστασίας και αδιαφάνειας. Μάταια έχουμε προτείνει απλά και αποτελεσματικά μέτρα για τον έλεγχο των περιουσιών που σχηματίστηκαν από διαφθορά και φοροδιαφυγή. Πρόσφατος νόμος για την αυθαίρετη δόμηση, χαρίζει πάνω από 10 δις ευρώ πρόστιμα. Οι ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό, θα ελεγχθούν τελικά μόνο για φορολόγηση τόκων και όχι για την προέλευση του κεφαλαίου τους. Χειρότερο από όλα, η τρόικα έχει πλήρη γνώση και ζητά απλώς… «ισοδύναμα μέτρα».

Δημιουργείται έτσι για την Ελλάδα ένα τεχνητά διογκωμένο κενό αξιοπιστίας, που κινδυνεύει δυστυχώς να θεωρηθεί δεδομένο χωρίς να είναι. Η αξιοπιστία όμως κάθε χώρας μέλους συνδέεται άρρηκτα με την αξιοπιστία όλης της ευρωζώνης. Απευθύνουμε λοιπόν έκκληση στην Κομισιόν, να πάψει να γίνεται μέρος ενός τεχνητά διογκωμένου προβλήματος ελληνικής αξιοπιστίας. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά δεν ταυτίζεται με τις συνταγές που προωθούνται σήμερα».

Το κείμενο ολόκληρης της επιστολής έχει ως εξής: Προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Απευθύνουμε την επιστολή αυτή σε σας, για τις δηλώσεις του Επιτρόπου σας για την Ενέργεια κ. GuentherOettinger. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα BILD, ο τελευταίος πρότεινε οι σημαίες των χωρών με υπέρμετρα ελλείμματα να κυματίζουν μεσίστιες μπροστά στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, αντί να απορρίψει μια τέτοια σκέψη ως παράλογη και εξωπραγματική, όπως και είναι, αντίθετα την προσυπέγραψε λέγοντας ότι κάτι τέτοιο «θα ήταν απλώς σύμβολο, θα αποτελούσε όμως και ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα».

Ναι, κ. Πρόεδρε, θα ήταν σύμβολο, και μάλιστα ισχυρό, μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είχε χάσει από το οπτικό της πεδίο όλες της τις αρχές, τα ιδανικά και τους στόχους της. Κανένα από αυτά δεν αφήνει χώρο για συμβολική ταπείνωση ευρωπαϊκών εθνών, ανεξάρτητα από τα διοικητικά, δημοσιονομικά ή άλλα αμαρτήματα που οι κυβερνήσεις τους έχουν ενδεχομένως διαπράξει.

Οι οραματιστές και θεμελιωτές της Ενωμένης Ευρώπης πάντα ονειρεύονταν την ένωση αυτή να στοιχειοθετείται από χώρες ίσες μεταξύ τους. Και μόνο η σκέψη ότι, στο σημείο αυτό του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, θα υπήρχε επίτροπος που να σκεφτεί σοβαρά τις ιδέες που πρότεινε ο κ. Oettinger, θα προκαλούσε αγανάκτηση σε μορφές όπως ο Σουμάν, ο Μονέ ή ο Σπινέλλι.

Οι πολίτες μας βλέπουν με υπερηφάνεια τις σημαίες των χωρών τους να κυματίζουν δίπλα δίπλα – και ισότιμα – με τις σημαίες των Ευρωπαίων εταίρων τους. Κάθε πραγματικός υπέρμαχος της Ευρώπης είναι όντως περήφανος να βλέπει όλες τις σημαίες μας να κυματίζουν η μια δίπλα στην άλλη, «ενωμένες στη διαφορετικότητα», σε εποχές καλές και κακές. Όποιος προτείνει να το αλλάξουμε αυτό, δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τι αφορά το Ευρωπαϊκό Ιδεώδες και δεν είναι κατάλληλος Ευρωπαίος Επίτροπος. Ο κ. Oettingerοφείλει, είτε να ανακαλέσει και να επανορθώσει τις δηλώσεις του, είτε να παραιτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Last modified on Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011 20:08