24 Ιουνίου 2011

Όχι Θυσία στη Λιτότητα, οι Πολιτικές για το Κλίμα

Παρέμβαση Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο για τις εγγυημένες τιμές για ΑΠΕ και τους κλιματικούς στόχους των χωρών με οικονομικά προβλήματα

Παρέμβαση στο του ευρωκοινοβουλίου, για τις εγγυημένες τιμές για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και για τους κλιματικούς στόχους των χωρών με οικονομικά προβλήματα, πραγματοποίησε Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Μιλώντας αργά χθες βράδυ στην Ολομέλεια, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων στιγμάτισε τη στάση της Κομισιόν να περιλάβει στο

πορτογαλικό Μνημόνιο όρο περικοπής των εγγυημένων τιμών και επισήμανε την ανάγκη να ανανεωθεί και από το νέο υπουργό Περιβάλλοντος η δέσμευση της προκατόχου του ότι δεν θα υπάρξουν ανάλογες περικοπές στην Ελλάδα.

Χαρακτήρισε επίσης βαρύτατο ατόπημα τη συζήτηση για ενδεχόμενη εξαίρεση των χωρών με οικονομικά προβλήματα από τους ήδη ανεπαρκείς ισχύοντες ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα. Ο Μ. Τρεμόπουλος ζήτησε, αντίθετα, οι χώρες αυτές να βοηθηθούν με ειδικά προγράμματα για τους κλιματικούς τους στόχους. Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι στα επίπεδα που ζητούν οι επιστήμονες.

Πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή θα ήταν το ψήφισμα που επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια, για αναβάθμιση του ευρωπαϊκού στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το ψήφισμα θα ασκούσε πίεση και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα, η συζήτησή του όμως αναβλήθηκε για τον Ιούλιο με επιμονή του Ευρ. Λαϊκού Κόμματος.

«Στην Ελλάδα, οι επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια είναι από τα ελάχιστα αντίβαρα στην οικονομική κρίση και η δέσμευση της μέχρι πρότινος υπουργού Περιβάλλοντος για κατοχύρωση των εγγυημένων τιμών, οφείλει να ανανεωθεί άμεσα και από το διάδοχό της», τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Βαρύτερο ατόπημα είναι όμως η συζήτηση για ενδεχόμενη εξαίρεση των χωρών με οικονομικά προβλήματα, ακόμη και από τους ήδη ανεπαρκείς ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα, το 20-20-20. Τέτοιες επιλογές αποκαλύπτουν μια απαράδεκτη νοοτροπία: με προσυπογραφή της Κομισιόν μπαίνουν στο γύψο ολόκληρες ευρωπαϊκές πολιτικές και κανείς δεν λογοδοτεί πουθενά. Έτσι όμως η Ευρώπη καταλήγει να κόβει το κλαδί που κάθεται. Οι κλιματικοί στόχοι πρέπει να ενισχυθούν στα επίπεδα που ζητούν ομόφωνα οι επιστήμονες. Για τις χώρες με οικονομικά προβλήματα, να σχεδιαστούν ειδικά προγράμματα και να βοηθηθούν να τους πετύχουν».

Βίντεο με την ομιλία, στο http://www.youtube.com/watch?v=5Ts7epVDuEI

(ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Μ. Τρεμόπουλου)

Αναρωτιέμαι αν η οικονομική κρίση μπορεί να επιλυθεί με μέτρα σε βάρος του κλίματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά δυστυχώς «ναι», καθώς συνυπέγραψε με την Πορτογαλία στο Μνημόνιο για το Μηχανισμό Στήριξης, ως θεμιτό μέτρο δημοσιονομικής προσαρμογής, όρο για μείωση των εγγυημένων τιμών για ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές.

Στην Ελλάδα, οι επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια είναι από τα ελάχιστα αντίβαρα στην οικονομική κρίση και η δέσμευση της μέχρι πρότινος υπουργού Περιβάλλοντος για κατοχύρωση των εγγυημένων τιμών, οφείλει να ανανεωθεί άμεσα και από το διάδοχό της.

Βαρύτερο ατόπημα είναι όμως η συζήτηση για ενδεχόμενη εξαίρεση των χωρών με οικονομικά προβλήματα, ακόμη και από τους ήδη ανεπαρκείς ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα, το 20-20-20.

Τέτοιες επιλογές αποκαλύπτουν μια απαράδεκτη νοοτροπία: με προσυπογραφή της Κομισιόν μπαίνουν στο γύψο ολόκληρες ευρωπαϊκές πολιτικές και κανείς δε λογοδοτεί πουθενά.

Έτσι όμως η Ευρώπη καταλήγει να κόβει το κλαδί που κάθεται. Οι κλιματικοί στόχοι πρέπει να ενισχυθούν στα επίπεδα που ζητούν ομόφωνα οι επιστήμονες. Για τις χώρες με οικονομικά προβλήματα, να σχεδιαστούν ειδικά προγράμματα και να βοηθηθούν να τους πετύχουν.

Είμαστε καταδικασμένοι να βρούμε ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, είτε να αποτύχουμε, με υψηλότατο τίμημα. Επιτέλους, άλλο δημοσιονομική εξυγίανση, άλλο επίθεση στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.