16 Δεκεμβρίου 2011

Δεν διαψεύδει τον εκβιασμό για τις εξοπλιστικές δαπάνες η Λαίδη Άστον

Ερώτηση στην Ολομέλεια του Μ. Τρεμόπουλου

Το ζήτημα της εκβιαστικής εξαγοράς οπλικών συστημάτων αξίας 10 δις ευρώ σε αντάλλαγμα την εκταμίευση της 6ης δόσης από την τρόικα, έθεσε με προφορική ερώτησή του προς τη Λαίδη Άστον στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας New Europe, αλλά η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος τόνισε ότι την ώρα που οι κοινωνικές παροχές και τα εισοδήματα αντιμετωπίζουν τη μέγγενη των σκληρών μέτρων λιτότητας, οι εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας για το 2012 αυξάνονται κατά 18%, οι δαπάνες υπέρ ΝΑΤΟ 50%. Όπως έχει αναφέρει και σε γραπτή ερώτησή του, σύμφωνα με το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού του Υπουργείου Άμυνας  μεταξύ 2011 και 2025 θα δαπανηθούν 14,55 δισ. ευρώ, επιπλέον της εξυπηρέτησης ανειλημμένων υποχρεώσεων ύψους 3,4 δισ. Ευρώ.

Δείτε το βίντεο της τοποθέτησης:

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου:

"Θα ήθελα να ρωτήσω την κα Αστον για τη μυστική συμφωνία που έχει αποκαλυφθεί στην εφημερίδα New Europe μεταξύ Παπανδρέου, Μέρκελ και Σαρκοζί για την αγορά γερμανικών και γαλλικών όπλων αξίας 10 δις ως όρο για τη χορήγηση του νέου πακέτου βοήθειας.

Βεβαίως η κα Άστον δεν ακούει αυτή τη στιγμή αλλά θα ήθελα να μου σχολιάσει αυτήν ακριβώς την είδηση από μια έγκυρη εφημερίδα, την ίδια στιγμή που υπάρχουν αντικοινωνικές περικοπές στον προϋπολογισμό για το  2012 και την ίδια στιγμή τα εξοπλιστικά προγράμματα αυξάνονται κατά 18,2% και οι δαπάνες υπέρ του ΝΑΤΟ κατά 50%.

Πρόκειται, αν αληθεύει, για ένα ευρωπαϊκό σκάνδαλο με τεράστια σημασία και γιατί τα κόμματα που κυβερνούν σήμερα στην Ελλάδα εμπλέκονται, αλλά και γιατί υπάρχουν μίζες τόσα χρόνια από γερμανικές και άλλες εταιρίες.

Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν αν συμφωνεί η κα Άστον με τον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης στο να συνεχίσει αυτή τη διπλωματία των εξοπλισμών. Και αν μπορεί να μας βοηθήσει, τη χώρα δηλαδή, για να απελευθερωθούμε από τα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν με την Τουρκία αντί να παρακολουθεί να βουλιάζουμε ακόμη περισσότερο στη κρίση".

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 22:09