06 Φεβρουαρίου 2018

Ντροπή! Κυβέρνηση που αναφέρεται στην “αριστερά και οικολογία” νομιμοποιεί καταπατήσεις 800 στρεμ. μέσα στο πάρκο  Κοτυχίου-Στροφυλιάς

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την προκλητική και σκανδαλώδη ρύθμιση για δικαίωση των καταπατητών αναδασωτέας έκτασης 800 στρεμμάτων μέσα στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς, που είναι από τις πιο σημαντικές φυσικές περιοχές της Ελλάδας. Με μια “γενικόλογη διάταξη” διατυπωμένη με τρόπο που είναι δύσκολο να καταλάβουν οι χωρίς ενημέρωση βουλευτές κι αναφέρει "Διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν σε εκτέλεση της προϊσχύουσας διάταξης ανακαλούνται αυτοδικαίως", η κυβέρνηση έκρυψε στο άρθρο 18 του νόμου για την προστασία και διαχείριση φυσικών περιοχών και την επέκταση των Φορέων Διαχείρισης μια ρύθμιση που στρέφεται εναντίον της προστασίας του περιβάλλοντος, του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η ρύθμιση αυτή έρχεται ως “συμβολική πράξη” σε μια χρονική στιγμή που γιορτάζονταν η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Υπογράφεται μάλιστα από 11 Υπουργούς και υφυπουργούς,  τους Υπ.  Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη, Αν Υπ. Περιβάλλοντος Στ. Φάμελο, Υπ. Εσωτερικών, Π Σκουρλέτη, Υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, Υπ. Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτο, Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολ. Γεροβασίλη,  Υπ. Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, Υπ. Τουρισμού Κουντουρά, Αν υπ. Οικονομίας Γ. Χουλιαράκη, Υφ. Ναυτιλίας Νεκ. Σαντορινιό, Υφ Εξωτερικών Γ. Αμανατίδη.

 

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θα φέρουν το θέμα - από κοινού με ελληνικές κι ευρωπαϊκές οικολογικές οργανώσεις - στο ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού η περιοχή έχει μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο και είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας φυσικών περιοχών. Θυμίζουμε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει την λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης καθώς και έργα και δράσεις στο Εθνικό Πάρκο μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του προγράμματος LIFE, ενώ πόροι έχουν διατεθεί και από το Πράσινο Ταμείο.

Παρόμοιες καταστροφικές για το περιβάλλον, την δημοκρατία και την κοινωνία ρυθμίσεις για αυθαίρετα έχουν περάσει και σε άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις από προηγούμενες αλλά και από την σημερινή κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη για νομιμοποίηση καταπατήσεων και αυθαιρεσιών στις όχθες ρεμάτων αν αυτά έχουν καλυφθεί ή μπαζωθεί.

Είναι πάγια πρακτική των ελληνικών κυβερνήσεων να περνάνε πελατειακές και σκανδαλώδεις ρυθμίσεις σε άσχετα νομοσχέδια. Και άλλες φορές, (προηγούμενες) κυβερνήσεις ή βουλευτές, κυρίως της Ηλείας, έφεραν διάφορες (ν)τροπολογίες – συχνά μεσάνυχτα – προσπαθώντας να νομοθετήσουν την νομιμοποίηση των καταπατήσεων. Επίσης, αποπειράθηκαν να αλλάξουν με διοικητικές πράξεις τα σύνορα των νομών Αχαΐας και Ηλείας για να καταφέρουν να νομιμοποιήσουν στη συνέχεια τις καταπατήσεις. Τώρα μια κυβέρνηση που αυτοαποκαλείται της “αριστεράς  και της οικολογίας” προχωρεί σε αυτή την σκανδαλώδη πράξη με την συμμετοχή των “Οικολόγων Πράσινων” (αν υπουργός Γ. Τσιρώνης. βουλευτής Γ. Δημαράς). Φυσικά παρόμοιες πράξεις δεν έχουν καμία σχέση με οικολογικές πρακτικές και η επίκληση της συμμετοχής “οικολόγων” στην κυβέρνηση δεν “νομιμοποιεί” παρόμοιες σκανδαλώδεις πρακτικές, αντιθέτως εκθέτει όσους/ες τις προωθούν ή τις αποδέχονται.

Θα περιμέναμε από την κυβέρνηση να έχει διαμορφώσει και να προωθήσει ένα σχέδιο επιστροφής της καταπατημένης περιοχής στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς, υιοθετώντας ταυτοχρόνως κι εναλλακτικές λύσεις, χωρίς όμως να επιβραβεύει τους καταπατητές και τις καταπατήσεις.  Αντιθέτως αυτή η πράξη “νομιμοποίησης” και μάλιστα στα μουλωχτά:

- Αποδομεί πλήρως τους αγώνες των πολιτών που διεκδικούν ένα δημοκρατικό καθεστώς ευνομίας και ίσων δικαιωμάτων για όλους, μια και τέτοιες χαριστικές πράξεις στρέφονται ενάντια σε όσους κι όσες σέβονται τη νομοθεσία και το περιβάλλον.

- Απαξιώνει τους αγώνες δεκαετιών του οικολογικού κινήματος, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών.

- Υπενθυμίζει  στους πολίτες ότι όσοι αγαπούν και σέβονται την πατρίδα μας και το περιβάλλον συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως “ανόητοι” ή “αφελείς”, αφού οι “εξυπνάκηδες” και οι “καπάτσοι” που δεν σέβονται τίποτα στο τέλος δικαιώνονται, τα αυθαίρετα νομιμοποιούνται και η γη μας, ο πλούτος, η ψυχή μας παραδίδονται βορρά στους καταπατητές.

- Ακυρώνει όσα έχουν γίνει με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών, εθελοντών, την δημιουργία υποδομών και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, τα εκπαιδευτικά πακέτα και τις εκπαιδευτικές “βαλίτσες”,

- Δυναμιτίζει τον ίδιο τον ρόλο των Φορέων Διαχείρισης των Φυσικών Περιοχών (που υποτίθεται ότι επιθυμεί να δυναμώσει η νέα νομοθεσία), αφού βάζει τρικλοποδιά σε κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης των αυθαιρεσιών μέσα σε προστατευόμενες περιοχές

- Ενισχύει – με κυνικό κι άμεσο τρόπο αλλά και με συμβολικό - παράνομες δραστηριότητες (καταπατήσεις κι αυθαιρεσίες κάθε είδους, παράνομο κυνήγι κα), επιβραβεύοντας τις στην πράξη, σε βάρος μιας συμβατής με το σημαντικό οικοσύστημα οικονομικής δραστηριότητας που βασίζεται στην γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία και οικοτουρισμό.

 

Αλήθεια λένε, πάντως, οι πράξεις, όχι τα μεγάλα λόγια. Όπως, πατρίδα μας είναι τα βουνά, οι παραλίες, τα ποτάμια, οι υγρότοποι, τα δάση, τα φυτά και τα ζώα, ο φυσικός και πολιτισμικός πλούτος που μας άφησαν οι προηγούμενες γενιές. Δεν μπορεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις για να μην χρησιμοποιηθεί στο όνομα της γειτονικής χώρας η λέξη Μακεδονία, διεκδικώντας την  συνέχεια με το μακρινό παρελθόν και τον Μ. Αλέξανδρο, αλλά να ανέχονται την ίδια ώρα να καταπατιέται η χώρα και να καταστρέφεται ο πλούτος τον οποίο έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές. Όσοι και όσες νοιάζονται για τη χώρα μας ας δυναμώσουμε την προσπάθεια να σώσουμε αυτά που καταστρέφονται γύρω μας και αδυνατούν οι πολλοί να υπερασπιστούν.