12 Νοεμβρίου 2013

Έλλειμμα στρατηγικής κοινωνικής ένταξης και μεταναστευτικής πολιτικής

Ομιλία του Ν. Χρυσόγελου σε εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων

Ακούστε εδώ την τοποθέτηση του Ν. Χρυσόγελου

 

Σε εκδήλωση με θέμα   “Ευρωπαίοι Πολίτες την εποχή της κρίσης: Από την Ευρώπη στην Ελλάδα. Τα φαινόμενα Ρατσισμού και Ξενοφοβίας”  που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013,  στο αμφιθέατρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος καθώς και άλλοι ευρωβουλευτές, Σπύρος Δανέλλης, Μαριλένα Κοππά, Άννυ Ποδηματά, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Η δημοσιογράφος Αγγελική Σπανού συντόνισε τη συζήτηση, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

 

Στην ομιλία του ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων τόνισε πως“Η Ελλάδα είναι μια χώρα με διπλή όψη: Δέχεται μετανάστες και ταυτόχρονα χάνει δικούς της ανθρώπους προς άλλες χώρες. Η τρέχουσα δημοσιονομική,  κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση δημιουργεί γόνιμο έδαφος για τη διόγκωση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας, υποστήριξης της ακροδεξιάς σε όλη την ΕΕ και επιστροφής στον εθνικισμό.

 

Όμως η κρίση δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για την επιστροφή στην βαρβαρότητα. Ο ρατσισμός και ο εθνικισμός δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Η διέξοδος από την κρίση απαιτεί αλληλεγγύη, δίκαιες μεταρρυθμίσεις, στοχευμένες πολιτικές αλλαγές στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής, της απασχόλησης, της διοίκησης, της βιωσιμότητας, της αντιμετώπισης της απάτης και της διαφθοράς. Σε τίποτα από αυτά δεν συμβάλλει η βαρβαρότητα του ρατσισμού ή η δράση και οι απόψεις των ακροδεξιών και των νεοναζί.

 

Πρέπει να αποδομηθούν αντιλήψεις που θεωρούν ότι ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός είναι η απάντηση στη κρίση ή στο παλιό σύστημα. Όχι, είναι η ίδια όψη του ίδιου νομίσματος και ο εθνικισμός έχει καταστρέψει πολλές φορές την Ελλάδα. Η λύση του προβλήματος είναι μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική. Πράγματι η ΕΕ θα μπορούσε να διασφαλίζει τα σύνορα χωρών όπως η Ελλάδα. Οι Πράσινοι είμαστε ξεκάθαροι στο τι είδους Ευρώπη θέλουμε. Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία με δημοκρατικό έλεγχο, με ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, όπως είναι το Ευρωκοινοβούλιο, με κοινωνική πολιτική, με πολιτική αλληλεγγύης, με κοινή δημοσιονομική πολιτική, μια πολιτική για τη βιωσιμότητα. Η λύση δεν είναι να διαλύσουμε την Ευρώπη και ο καθένας να επιβιώσει χωρίς την Ευρώπη. Πιθανά μια χώρα σαν τη Γαλλία θα μπορούσε να επιβιώσει, αλλά μια χώρα σαν την Ελλάδα ξεκομμένη από τον ευρωπαϊκό της περίγυρο και χώρο δε θα μπορούσε να επιβιώσει. Αυτό δεν λέγεται από πολλούς, ότι δεν είναι θέμα νομίσματος, είναι θέμα στρατηγικής.

 

Στα θέματα της μετανάστευσης υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής σε ευρωπαϊκό κι εθνικό επίπεδο. Πολλοί μιλάνε για τους παράνομους δρόμους της μετανάστευσης αλλά τι έχουν κάνει για να υπάρχουν νόμιμοι δρόμοι, να ξέρουμε ποιος μπαίνει στη χώρα, ποιος δικαιούται άσυλο και ποιος είναι μετανάστης, ποιος έχει δικαίωμα να επανενωθεί με την οικογένειά του όπως προβλέπει η νομοθεσία;

 

Οι κυβερνήσεις δεν έχουν πολιτική και σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξη και δεν έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν την ικανότητα αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων για την βελτίωση της ζωής τόσο των ελλήνων πολιτών όσο και των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι που έχει απορροφήσει η Ελλάδα μέχρι σήμερα επικεντρώνονται κυρίως στα θέματα των συνόρων αλλά ελάχιστα χρήματα έχουν αξιοποιηθεί για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών."