26 Οκτωβρίου 2013

Συνάντηση του Νίκου Χρυσόγελου με φορείς και συνδέσμους των ΑΠΕ

Την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συναντήθηκε με εκπροσώπους συνδέσμων παραγωγών, εταιρειών και μελετητών που σχετίζονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, συμμετείχαν οι εξής φορείς: Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, Πανελλήνιος Σύνδεσμος μελετητών εγκαταστατών οικιακών και κτιριακών φωτοβολταϊκών, ΕΛΕΤΑΕΝ και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων. Επίσης, συμμετείχε ο Τάσος Κρομμύδας από τη Θεματική Ομάδα Ενέργειας των Οικολόγων Πρασίνων.

 

Στο στρογγυλό τραπέζι συζητήθηκε ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως ο ενεργειακός σχεδιασμός και οι ευρωπαϊκοί και εθνικοί στόχοι, η τωρινή κατάσταση της αγοράς ενέργειας, οι πολιτικές που εφαρμόζονται και οι άμεσες προκλήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Στο πλαίσιο της συζήτησης στρογγυλής τράπεζας, ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στις εξελίξεις και διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε την ανάγκη για σχεδιασμό σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, σε συνεργασία με τους φορείς. Αναφέρθηκε, επίσης, στη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα με τη χρήση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και τη συνεταιριστική συμμετοχή μέσω ενός ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου.

 

Οι φορείς σε αμοιβαίο κλίμα σύμπνοιας και συνεργασίας, τόνισαν την ανάγκη για την μη επανάληψη των πολιτικών στρεβλώσεων που έχουν οδηγήσει σε τέλμα την αγορά και αναγνώρισαν ότι είναι απαραίτητο να γίνει ο μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός με ενδιάμεσους ξεκάθαρους στόχους πάντα με ένα ορίζοντα ενεργειακού μίγματος με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Στις 4 - 6 Οκτωβρίου 2013 ο επιστημονικός συνεργάτης του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγλεου για θέματα ενέργειας, Αλέξανδρος Φιλιππίδης, συμμετείχε σε σεμινάριο με θέμα τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς στις βόρειες χώρες (Cooperative Energy in Nordic and European Perspective for European and Nordic agents), που διοργανώθηκε από τους συνεργάτες του REScoop20-20-20.

 

Στην συνέχεια, μαζί με εκπροσώπους του Ενεργειακού Συνεταιρισμού Σίφνου (επιλεγμένο πρόγραμμα πιλότος από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία συνεταιρισμών ενέργειας REScoop), πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε πολλά διαφορετικά ενεργειακά έργα στην ευρύτερη περιοχή της Κοπεγχάγης (HvidovreWindCοoperative, κτίριο HillerodKlaverfabriken, εργοστάσιο τηλεθέρμανσης με βιομάζα του Ullerød)  αλλά και στο νησί Bornholm όπου λειτουργεί το μεγαλύτερο «έξυπνο» δίκτυο (smartgrid) της Ευρώπης, σύστημα “carpooling” ηλεκτρικών αυτοκινήτων και έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων μέσω ενός συντονισμένου σχεδίου δράσης.