19 Ιανουαρίου 2013

Διαδραστικό Εργαστήριο για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

Τον τελευταίο καιρό ένα κύμα δημιουργικών πρωτοβουλιών απλώνεται και στη χώρα μας με στόχο την δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Ημερίδες, εκδηλώσεις και κυρίως πρακτικές πρωτοβουλίες έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών.

 

Μεταξύ άλλων, έχει διαπιστωθεί η ανάγκη να οργανωθεί ένα διαδραστικό εργαστήριο για ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών που θα βοηθήσει τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή όσους/ες έχουν διάθεση να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης.

 

O Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, πήρε την πρωτοβουλία αυτή για την διοργάνωση ενός διαδραστικού εργαστηρίου για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, στις 19 Ιανουαρίου 2013, στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο Άνω Πατησίων, με στόχο την στήριξη των πρωτοβουλιών από τα κάτω, εστιάζοντας σε δυο θέματα:

(α) πώς δημιουργείται συνοχή και ενδυναμώνει η συνεργασία μεταξύ ατόμων που επιδιώκουν τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων και

(β) τι θεσμοί και δομές απαιτούνται για την συμβουλευτική στήριξη, χρηματοδότηση κι αξιολόγηση των προσπαθειών δημιουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων.

 

Το σκεπτικό είναι να αξιοποιηθούν τα θετικά και αρνητικά μαθήματα από όσα γίνονται στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη στον τομέα των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, ώστε κάθε προσπάθεια να εξελίσσεται συνειδητά – με βάση τις δικές της επιλογές και τις τοπικές συνθήκες – σε ένα πετυχημένο παράδειγμα αλλά και πρότυπο για νέες πρωτοβουλίες.

 

Η επιδίωξη είναι το εργαστήριο να γίνει με διαδραστικό τρόπο και γι’ αυτό θα βασιστεί κυρίως σε άτομα – συμμετέχοντες και “εκπαιδευτές” – που συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων ή βρίσκονται στο ξεκίνημα ανάλογων πρωτοβουλιών. Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος με δεδομένο ότι θα πρόκειται για διαδραστικό εργαστήριο κι όχι για εκδήλωση ή ημερίδα. Γι’ αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τους/τις ενδιαφερόμενους/ες να συμμετάσχουν. Το εργαστήριο, εφόσον πετύχει, θα επαναληφθεί ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι/ες αργότερα.

 

Στοιχεία επικοινωνίας: e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ-φαξ 210-2525421.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

09:00-09:30: Προσέλευση.

09:30-09:45: Χαιρετισμός από τον Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο και εισαγωγή στο εργαστήριο.

09:45-10:00: Παραδείγματα από το Ευρωπαϊκό δίκτυο κοινωνικών επιχειρήσεων για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση (Reuse) – Αντιγόνη Δαλαμάγκα – Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

10:00-12:00: Πρωτοβουλίες για κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα: Κάθε εκπρόσωπος κοινωνικής επιχείρησης θα παρουσιάσει σε 5 λεπτά την εμπειρία του/της (δυνατά και αδύνατα σημεία, ευκαιρίες και απειλές, προτάσεις).

12:00-12:30: Διάλλειμα.

12:30-13:45: Εισηγήσεις θεματικές για υποστήριξη σε θέματα νομοθεσίας, χρηματοδότησης, λειτουργίας, συνεργασίας και δικτύωσης (15 λεπτά ανά θεματική).

13:45-14:30: Ερωτήσεις – απαντήσεις.

14:30-17:30: Διάλλειμα. Διαδήλωση από Ομόνοια έως Σύνταγμα και συναυλία στα πλαίσια των εκδηλώσεων “19 Γενάρη, Αθήνα Πόλη Αντιφασιστική” (βλ. κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων).

17:30-19:00: Συμπεράσματα – κενά που πρέπει να καλυφθούν – αλληλοβοήθεια – δυνατότητες συνεργασίας – προτάσεις για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

19:00-20:00: Διάλλειμα.

20:00-22:00: Παρουσίαση βιβλίων για γεύσεις αλλά και μπουφές από παλιά Κοζάνη και Σύρο (βλ. δελτίο τύπου Οικολογικού Πολιτιστικού Κέντρου Άνω Πατησίων – Νίκου Χρυσόγελου).

Σημείωση: Όσοι/ες συμμετάσχουν πρέπει να είναι στην ώρα τους και να φύγουν με τη λήξη του για να μπορεί να είναι διαδραστικό το σεμινάριο.