22 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη τύπου της Eva Joly

Να υπογραφεί στην Αθήνα Ευρωπαϊκή Συνθήκη για μια αλληλέγγυα Ευρώπη

Εξέφρασε αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό και κατάγγειλε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές Σαρκοζί-Μέρκελ για την αντιμετώπιση της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης

Η Eva Joly, ευρωβουλευτής και υποψήφια των Γάλλων Πράσινων για τις προεδρικές εκλογές, γνωστή αγωνίστρια ενάντια στην διαφθορά και την οικονομική απάτη σε διεθνές επίπεδο βρίσκεται σήμερα (Παρασκευή 17) και αύριο στην Ελλάδα για να εκφράσει την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον ελληνικό λαό και στους Οικολόγους Πράσινους, την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου..

Στα πλαίσια της επίσκεψής της η Eva Joly παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, συν-επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων στις επερχόμενες εκλογές και τη Γαλλίδα Πράσινη ευρωβουλευτή Karima Delli που τη συνοδεύει.

Η Eva Joly στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων:
 
«Οι Γάλλοι Πράσινοι έρχονται στην Αθήνα για να ζητήσουν μαζί με τους Έλληνες Οικολόγους Πράσινους από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα κατεπείγον σχέδιο για αειφόρο ανάπτυξη και
κοινωνική συνοχή, όχι λιτότητα. Από την εμπειρία της Ισλανδίας, γνωρίζουμε ότι ο δρόμος για την ευημερία είναι η οικολογία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι η επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς το λαό της, η προώθηση κοινωνικά δίκαιων πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης της αλλά και η αντιμετώπιση της διαφθοράς που υπάρχει στη χώρα σας. Για μια αλληλέγγυα Ευρώπη πρέπει να διαμορφωθεί μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, η οποία να υπογραφεί εδώ συμβολικά εδώ στην Αθήνα για να υπογραμμίσουμε πως η Ελλάδα έχει μόνιμη και σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δε θέλουμε μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Αυτό είναι το σχέδιο που προτείνω ενόψει των Γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2012 και των Γερμανικών Ομοσπονδιακών εκλογών του 2013. Αυτές είναι σημαντικές αναμετρήσεις  ώστε να μπει ένα τέλος στα μέτρα που επιβάλλουν στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στην ΕΕ»
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος, στη δική του τοποθέτηση, ανέφερε:
 
«Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη κι όχι τιμωρία, συμπαράσταση και όχι εντολές, συμμετοχή και όχι εκφοβισμό για να μπορέσει να αλλάξει και να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα μέσα σε ένα πλαίσιο που θα είναι ευρωπαϊκό. Οι πράξεις και οι φωνές αλληλεγγύης προς την Ελλάδα βρίσκουν την έκφρασή τους και στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας των Γάλλων πράσινων. Αλλά η παρουσία της Eva Joly έχει σημειολογικά μεγάλη αξία και για τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά στη χώρα μας, ενάντια στην φοροδιαφυγή και την φορο-απάτη, στην ύπαρξη ‘φορολογικών παραδείσων’ και στην ατιμωρησία όσων καταχράστηκαν τη δημόσια θέσης τους για να αποκτήσουν γκρίζες περιουσίας. Ο λαϊκισμός και η διαίρεση της Ευρώπης δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της χώρας μας ούτε των άλλων λαών. Η κριτική μας στρέφεται ενάντια στις πολιτικές που προωθούν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί, και όχι εναντίον των Γερμανών ή άλλων ευρωπαίων πολιτών. Ασκούμε κριτική στις πολιτικές της σημερινής πλειοψηφίας, αγωνιζόμαστε για να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Γαλλία, στην Γερμανία, στην Ελλάδα, με ισχυρή παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στη νέα Βουλή. Χρειάζεται να συμμετάσχουμε πιο ενεργά ως κοινωνία στην προσπάθεια για διαμόρφωση και προώθηση μιας εναλλακτικής πολιτικής για την λύση στην ελληνική κρίση αλλά και στην πολιτική μάχη για να αλλάξει η ευρωζώνη, να υπάρξει μια νέα Ευρώπη με κοινωνική συνοχή, πολιτική, οικονομική και φορολογική ολοκλήρωση.
 
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος κλείνοντας, τόνισε:
 
«Παράλληλα με τα απαραίτητα ΟΧΙ, όπως με τη Δανειακή Σύμβαση, είναι ανάγκη να επιμείνουμε σε ένα εναλλακτικό σχέδιο για την κρίση και να δώσουμε βάρος στα επόμενα βήματα. Ως ελληνική κοινωνία χρωστάμε στον εαυτό μας βαθιές αλλαγές, στη συνολικότερη όμως κρίση της ευρωζώνης οι λύσεις είτε θα είναι ευρωπαϊκές είτε δε θα υπάρξουν καθόλου. Οι Πράσινοι δίνουμε λοιπόν μαζί τη μάχη για πανευρωπαϊκή αλλαγή πορείας. Στο επίπεδο της κοινής γνώμης κάθε χώρας, αγωνιζόμαστε ενάντια στο λαϊκισμού που στρέφει τη μια ευρωπαϊκή κοινωνία εναντίον και της άλλης: στη μάχη για τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας θα συμβάλει και η απαλλαγή, με άμεσες εκλογές, από το υπάρχον πολιτικό σύστημα που μας έχει εκθέσει διεθνώς. Κεντρική σημασία έχει όμως και η ανατροπή του άξονα Σαρκοζύ-Μέρκελ, στις γαλλικές εκλογές του 2012 και τις γερμανικές του 2013, με εδραίωση ισχυρής πράσινης παρουσίας στις νέες πλειοψηφίες που ελπίζουμε να προκύψουν. Στηρίζουμε λοιπόν με τον πιο θερμό τρόπο την εκστρατεία της Εύα Ζολύ για τη γαλλική προεδρία, όχι για τα συμφέροντα της χώρας μας, αλλά κυρίως για το κοινά συμφέροντα της Ευρώπης. Την καλωσορίζουμε όμως και ως ζωντανή απόδειξη ότι μπορεί να κερδηθεί η μάχη κατά της διαφθοράς, μάχη για το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία. Η μάχη αυτή μπορεί λοιπόν να κερδηθεί και στην Ελλάδα, που την έχει απόλυτη ανάγκη».
 
Η αντιπροσωπεία των Γάλλων πράσινων θα συναντήσει κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, ενώσεις εργαζομένων, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Το απόγευμα της Παρασκευής η Εύα Ζολί και η αντιπροσωπία των Γάλλων Πράσινων συμμετέχουν στην εκδήλωση-συζήτηση που οργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με θέμα: “Αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό - Δίκαιες πολιτικές - Αντιμετώπιση της διαφθοράς”
  

______________________

Η Eva Joly είναι γνωστή για τους αγώνες της ενάντια στην διαφθορά. Άρχισε την δικαστικής της καριέρα το 1981. Χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις, μεταξύ άλλων την υπόθεση Elf, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικο-οικονομικά σκάνδαλα της Γαλλίας. Το 1996 βάζει στη φυλακή τον πρώην πρόεδρο της Elf, Loik Le Floch-Prigent για υπεξαίρεση. Το 2002 γίνεται σύμβουλος της νορβηγικής κυβέρνησης στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος σε διεθνές επίπεδο. Το 2005 δημιουργεί το «Δίκτυο» προστασίας των δικαστών που αγωνίζονται κατά της διαφθοράς. Το 2009 είναι σύμβουλος της ισλανδικής κυβέρνησης στον τομέα της έρευνας σχετικά με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ισλανδίας. Η Eva Joly αγωνίζεται, επίσης, ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους. Το 2009 εκλέχτηκε ευρωβουλευτής και είναι μέλος της Ομάδας των Πράσινων καθώς και πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
 

 

Last modified on Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 15:01