07 Μαϊος 2011

Παρέμβαση Τρεμόπουλου για τους Ρομά της Ιταλίας

Στα πλαίσια εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας

Κατά της βίαιης εκκένωσης καταυλισμών από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Roberto Maroni έστειλε σήμερα ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος για το θέμα των βίαιων εκκενώσεων δεκάδων καταυλισμών Ρομά (τσιγγάνων) στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης τις τελευταίες εβδομάδες. Ανάλογη επιστολή στάλθηκε επίσης από το Μ. Τρεμόπουλο στο δήμαρχο της Ρώμης Gianni Alemanno και στον

έπαρχο Giusepe Pecoraro.

 

Οι εκδιώξεις των Ρομά στην Ιταλία, έρχονται στον απόηχο των μαζικών απελάσεων Ρομά το περασμένο καλοκαίρι από την κυβέρνηση Σαρκοζί, δημιουργώντας επικίνδυνο προηγούμενο για όλη την Ευρώπη.

Η επιστολή Τρεμόπουλου εντάσσεται στα πλαίσια εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας που ζητά από ευρωβουλευτές να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και τις ιταλικές αρχές για να σταματήσουν τις αναγκαστικές εκκενώσεις καταυλισμών των Ρομά, να δώσουν βιώσιμες λύσεις στέγασης για όσους εκδιώχθηκαν και έμειναν άστεγοι και να αναθεωρήσουν ριζικά το Σχέδιο NOMAD, με βάση το οποίο γίνονται οι εκδιώξεις.

(ακολουθεί το κείμενο της επιστολής Τρεμόπουλου)

Με έντονη ανησυχία πληροφορήθηκα, μέσω της Διεθνούς Αμνηστίας, ότι οι αστυνομικές αρχές στη Ρώμη επιβάλλουν εκτεταμένες αναγκαστικές εκκενώσεις καταυλισμών των Ρομά. Οι αναγκαστικές αυτές εκκενώσεις (σε 30 περίπου καταυλισμούς, σύμφωνα με ιταλικές ΜΚΟ) πραγματοποιήθηκαν χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση ή διαβούλευση.

Τέτοιες πρακτικές φαίνονται δυστυχώς να κερδίζουν έδαφος ανά την Ευρώπη. Αντί για συζήτηση και οργανωμένο διάλογο για να βρεθεί δίκαιη και ανθρωπιστική λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, οι κυβερνήσεις προτιμούν την τυφλή και μη απαραίτητη χρήση βίας εναντίον ανθρώπων.

Για το λόγο αυτό γράφω σε σας, ζητώντας να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε:

- Να σταματήσετε όλες τις αναγκαστικές εκκενώσεις καταυλισμών των Ρομά στη Ρώμη και να διασφαλίσετε ότι τέτοιες επιχειρήσεις θα διενεργούνται μόνο ως έσχατη λύση και με πλήρη συμμόρφωση προς τις εγγυήσεις που απαιτούν οι περιφερειακές και διεθνείς προδιαγραφές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που περιλαμβάνουν γνήσια διαβούλευση και παροχή επαρκούς εναλλακτικής στέγασης στους πληττόμενους χωρίς αναγκαστικό χωρισμό οικογενειών.

- Να προχωρήσετε σε επανορθωτικά μέτρα, περιλαμβανομένης και της παροχής επαρκούς εναλλακτικής στέγασης σε όλους όσους έχουν πληγεί από τις αναγκαστικές εξώσεις.

- Να παγώσετε άμεσα το σχέδιο «NOMAD» και να λάβετε μέτρα για την επανεξέτασή του, σε διαβούλευση με όσους επηρεάζονται από αυτό, ώστε να διασφαλίσετε ότι το αναθεωρημένο σχέδιο δεν θα διαιωνίζει το διαχωρισμό των Ρομά από τον υπόλοιπο πληθυσμό και θα παρέχει επαρκείς στεγαστικές λύσεις για όλους όσους επηρεάζονται, συμβατές με το διεθνές δίκαιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Last modified on Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2012 00:52