31 Μαρτίου 2011

Μέχρι το Καλοκαίρι η Πρώτη Βιολογική Αγορά στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Κουράκη, είχε σήμερα το πρωί ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ίδρυση και λειτουργία της πρώτης αγοράς βιολογικών προϊόντων στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο Μ. Τρεμόπουλος παρέδωσε αναλυτικό υπόμνημα, το οποίο παρέλαβε για λογαριασμό του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ο κ. Α. Κουράκης, και το

οποίο αναφέρεται σε προτάσεις στήριξης των Δικτύων Παραγωγών - Καταναλωτών και στο αναγκαίο γενικότερο πλαίσιο προστασίας και ενίσχυσης της πράσινης γεωργίας και κτηνοτροφίας και συνάμα των καταναλωτών.

 

Στη συζήτηση για την ίδρυση και λειτουργία της πρώτης αγοράς βιολογικών προϊόντων του Δήμου Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε σύμπνοια απόψεων, καθώς το ζήτημα έχει τεθεί κατ' επανάληψη στο παρελθόν από τους Οικολόγους της Θεσσαλονίκης, όμως οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου τελικώς δεν υλοποίησαν τίποτα. Αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι του Δήμου Θεσσαλονίκης να μην έχουν πρόσβαση σε υγιεινά και αγνά προϊόντα, απαλλαγμένα από επιβαρυντικές ουσίες.

Ο κ. Κουράκης επισήμανε ότι η διοίκηση του Δήμου είναι σύμφωνη να γίνει η βιολογική αγορά και αφού ευχαρίστησε τον κ. Τρεμόπουλο, γιατί είναι ο πρώτος Ευρωβουλευτής που επισκέπτεται τη δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «υπάρχει σύμπλευση στο θέμα της βιολογικής αγοράς. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τη δυνατότητα πρόσβασης των καταναλωτών του Δήμου σε φτηνά και βιολογικά προϊόντα. Με τις τεχνικές υπηρεσίες θα προσδιορίσουμε ακριβώς την περιοχή όπου θα λειτουργήσει η βιολογική αγορά και θεωρούμε πως μέχρι το καλοκαίρι θα είναι πραγματικότητα».

Ο κ. Τρεμόπουλος επισήμανε ότι «θέτουμε και πάλι επί τάπητος το ζήτημα της ίδρυσης και λειτουργίας υπαίθριας βιολογικής αγοράς και στο μεγαλύτερο Δήμο της Βόρειας Ελλάδας. Είναι μια πρόταση που έχει δεχθεί και το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν έβαλαν σε εφαρμογή οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου. Οι πολίτες του Δήμου Θεσσαλονίκης, όμως, μπορούν και πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσιτά και ποιοτικά προϊόντα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοί του μπορούν να βάλουν στο τραπέζι τους τρόφιμα απαλλαγμένα από τις παθογένειες της εντατικοποιημένης γεωργίας και κτηνοτροφίας, απαλλαγμένα από τα χημικά, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα. Μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τον άνθρωπο που μόχθησε για να γεμίσει τον πάγκο του με καθαρά και ασφαλή τρόφιμα. Μπορούν να του σφίξουν το χέρι. Και οι βιοκαλλιεργητές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια μεγάλη αγορά, που είναι ικανή να στηρίξει τις προσπάθειές τους, να τους δώσει κουράγιο για να συνεχίσουν σε πείσμα όσων επιδιώκουν πάση θυσία το υπερκέρδος σερβίροντας ακόμη και δηλητήρια στο τραπέζι του καταναλωτή. Ελπίζουμε η πρώτη βιολογική αγορά να λειτουργήσει σύντομα και στο Δήμο Θεσσαλονίκης και να αποτελέσει ένα βήμα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής».

Το υπόμνημα έχει αναρτηθεί στο http://eco-solidarity.org/?p=1706

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 23:12