09 Μαρτίου 2010

Η σύγχρονη αγροτική επανάσταση είναι η βιολογική, ποιοτική γεωργία

Η Λάρισα φιλοξένησε το περασμένο Σαββατοκύριακο το Πανελλαδικό Συμβούλιο των «Οικολόγων Πράσινων» και σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του κόμματος κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο, που συμμετείχε σε αυτό, η επιλογή της πόλης μας για τη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του κόμματος, είναι συμβολική γιατί συμπίπτει με την επέτειο για τα 100 χρόνια από το Κιλελέρ.

Το συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου της Λάρισας με τη συμμετοχή περίπου πενήντα μελών του Πανελλαδικού συμβουλίου των «Οικολόγων Πράσινων», ενώ τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στην πορεία του κόμματος και τη δράση του για τις εκλογές, καθώς και θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και οικονομίας.

Το στίγμα της πορείας που χαράσσουν οι «Οικολόγοι Πράσινοι», όσον αφορά τη δράση τους για τα αγροτικά θέματα της Θεσσαλίας γενικότερα, αλλά και τη θέση τους για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, έδωσε χθες σε δήλωσή του ο κ. Τρεμόπουλος υποστηρίζοντας: «Επιλέξαμε στα πλαίσια της περιφερειακής συγκρότησης και λειτουργίας των Οικολόγων Πράσινων», να γίνει το πανελλαδικό συμβούλιο στη Λάρισα και ιδιαίτερα σε μια ημερομηνία που έχει πανθεσσαλική και πανελλαδική σημασία.
 
Είναι τα 100 χρόνια από τη μεγαλύτερη αγροτική εξέγερση αυτή του Κιλελέρ, το 1910. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την πορεία της χώρας, και την οικονομία της, που εμείς θέλουμε να μην είναι απλώς μια διαχειριστική αντιμετώπιση που μειώνει τα εισοδήματα των ανθρώπων και τις κεκτημένες απολαβές τους, αλλά μια αειφόρο προοπτική, σε μια οικονομία που μετασχηματίζεται σε πράσινη.
 
Εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε σήμερα ότι οι αγρότες δεν μπορούν να έχουν ρόλο. Δεν μπορεί να απαξιώνεται ένας κομβικός κλάδος και μάλιστα υπό την πίεση βορειοευρωπαϊκών κυρίως επιδιώξεων και συμφερόντων που στόχο έχουν τη μείωση και την απαξίωση του αγροτικού κόσμου.
 
Πιστεύουμε ότι η πράσινη προοπτική δεν μπορεί παρά να έχει να κάνει με την άλλη προοπτική της γεωργίας.
Κανείς από τους αγρότες δεν πάλεψε- και πρόσφατα - για να διατηρήσει προνόμια, αλλά για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του σε ένα περιβάλλον και σε μια οικονομία που γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνη και για την απλή επιβίωση των ανθρώπων.
 
Στη Θεσσαλία χτυπά ο παλμός του αγροτικού κόσμου και αν θέλουμε να είμαστε οι γνήσιοι συνεχιστές του πνεύματος εκείνης της εξέγερσης του 1910, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η σύγχρονη επανάσταση είναι η ποιοτική γεωργία, η οικολογική γεωργία, η αειφόρος και βιολογική γεωργία, γιατί θα πρέπει τα προϊόντα μας να είναι ανταγωνιστικά σε ένα ευρύτερο περιβάλλον ποιοτικής παραγωγής».
 
«Για τους Οικολόγους Πράσινους δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία χωρίς περιβάλλον και περιβάλλον χωρίς οικονομία…» συμπλήρωσε και η εκπρόσωπος τύπου των «Οικολόγων Πράσινων» κ. Ιωάννα Κοντούλη, αναφερόμενη στην οικονομία της χώρας και στις θέσεις του κόμματος.
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ
 
Συνάντηση με μέλη της Ομοσπονδίας των Μελισσοκομικών Οργανώσεων, είχε το Σάββατο 6/3 στη Λάρισα, ο ευρωβουλευτής κ. Τρεμόπουλος, προκειμένου να συζήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Η συνάντηση προέκυψε μετά από πρόσκληση των μελών της Ομοσπονδίας στον κ. Τρεμόπουλο, καθώς ο ευρωβουλευτής έχει σταθεί στο πλευρό τους και έχει καταθέσει αρκετούς προβληματισμούς τους στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Ο ίδιος δε, μετά τη συνάντηση επισήμανε: «Η μελισσοκομία απειλείται σήμερα από το αγροχημικά, τα μεταλλαγμένα και την ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας. Τα συμφέροντα των ανθρώπων που ζουν από τη γη και έχουν ταυτίσει την ποιότητα του περιβάλλοντος με τη δικιά τους επιβίωση είναι ακριβώς εκείνα τα συμφέροντα που οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε και στην ελληνική κοινωνία και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

 

Last modified on Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012 00:04