17 Φεβρουαρίου 2014

Η Κοινωνική συνοχή την εποχή της κρίσης: Δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

Η παγκόσμια οικονομική και κοινωνική κρίση που ξεκίνησε το 2008 εξακολουθεί να ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους λόγω των πολιτικών λιτότητας, ενώ εξακολουθεί να αναλύεται από ειδικούς και να συζητιέται από πολιτικούς για την εξεύρεση λύσεων. Πέντε χρόνια μετά όμως την έναρξη της κρίσης, οι καταστροφικές συνέπειες εξακολουθούν να ενισχύονται και οι αναλυτές δεν φαίνεται να είναι σε θέση να προτείνουν βιώσιμες λύσεις. Οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων, οι κοινωνικές εντάσεις εντείνονται και οι ανισότητες μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων αυξάνουν, εξαφανίζοντας και αποσταθεροποιώντας τη μεσαία τάξη.

Για να συμβάλλουν στον δημόσιο διάλογο, τρεις Πράσινοι ευρωβουλευτές, ο Νίκος Χρυσόγελος από την Ελλάδα, ο  Yves Cochet από την Γαλλία και ο Philippe Lamberts από το Βέλγιο διοργανώνουν μια δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 19 Φλεβάρη με εκλεκτούς προσκεκλημένους, επιστήμονες και εκπροσώπους ΜΚΟ, με θέμα "Η κοινωνική συνοχή την εποχή της κρίσης".

Η δημόσια ακρόαση θα διερευνήσει τις αιτίες της κρίσης αλλά και το δημιουργικό δυναμικό, από κοινωνική και περιβαλλοντική άποψη, που δημιουργεί αυτή η κρίση. Η Ισπανία και η Ελλάδα, οι χώρες που πλήττονται περισσότερο μέχρι στιγμής από την ύφεση, θα είναι οι περιπτώσεις που θα μελετήσουμε προς αυτή τη κατεύθυνση.

Με άλλα λόγια θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα παρακάτω ερωτήματα: τι μπορεί να γίνει με την κοινωνική συνοχή σε περιόδους παρατεταμένης ύφεσης; Πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στην επιδείνωση των κοινωνικών δεσμών; Ποιες μορφές βίας μπορεί να προκαλέσει αυτή η επιδείνωση; Στον αντίποδα, τι είδους δημιουργικές αντιστάσεις μπορεί να δημιουργήσει η κρίση;

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Η Κοινωνική συνοχή την εποχή της κρίσης

Δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αίθουσα A1G3

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014, 15.00 - 18.30

Εισαγωγική ομιλία:

Yves Cochet, Πράσινος ευρωβουλευτής

• Νίκος Χρυσόγελος, Πράσινος ευρωβουλευτής

15.15 - 16.00

Παρουσίαση της έκθεσης "Κοινωνική συνοχή σε περιόδους κρίσης"

Alice Canabate, PHD στην πολιτική κοινωνιολογία και συγγραφέας της έκθεσης

Σχολιασμός από Καθηγητή Paul Jorion, ανθρωπολόγος- κοινωνιολόγος και καθηγητής στα πανεπιστήμια των Βρυξελλών, Cambridge, Paris VIII και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

16.00 - 17.15

Οικολογικά Οικονομικά: μια νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης

Joan Martinez Alier, Οικονομολόγος, Καθηγητής Οικονομικών και Ιστορίας της Οικονομίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης

• Παναγιώτης Πετράκης, Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Αθηνών

17.15 - 18.30:

Κοινωνική Αντίσταση στην κρίση: οι πρακτικές λύσεις

Yannick Vanderborght, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο St Louis Universté

Barbara Helfferich, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Καταπολέμησης της Φτώχειας (EAPN )

• Θεοδότα Νάντσου, Επικεφαλής Πολιτικής WWF Ελλάς

Συμπεράσματα:

Philippe Lamberts, Πράσινος ευρωβουλευτής

 

Πρόγραμμα και εγγραφή:

 

http://www.greens-efa.eu/social-cohesion-in-times-of-recession-11535.html

 

Last modified on Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 13:34