Print this page
18 Μαρτίου 2013

Για την Ευρώπη στα σχολεία, αλλά και ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Συμμετοχή Νίκου Χρυσόγελου σε ημερίδα με εκπαιδευτικούς και εκδήλωση οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών

 

Η Ευρώπη στο σχολείο

 

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει όπως είναι σήμερα. Οι πολίτες και οι ευρωπαϊκές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο για να προχωρήσει η κοινωνική, οικονομική, πολιτική, δημοσιονομική και φορολογικό ενοποίηση της Ευρώπης με δημοκρατικό έλεγχο και ουσιαστικό ρόλο των πολιτών και των περιφερειών. Οι ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών και οι πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν μαζικά και να ενισχύσουν τους Πράσινους κι άλλες δυνάμεις που θα αγωνιστούν για την ενοποίηση της Ευρώπης. Με δεδομένο ότι καμία χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει από μόνη της χρειάζεται μετά τις ευρωεκλογές του 2014 θα διαμορφωθεί μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη από το Ευρωκοινοβούλιο, τα εθνικά κοινοβούλια και την κοινωνία των πολιτών. Η πολιτική αντιπαράθεση θα πρέπει να γίνει πάνω στο δίλημμα «ευρωπαϊκή ομοσπονδία με δημοκρατικό έλεγχο ή ο καθένας μόνο του στην κρίση;», συνόψισε την δική του θέση για την Ευρώπη ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη συζήτηση σε πάνελ «Για το μέλλον της Ευρώπης», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Jean Monnet «Μαθαίνοντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στα Σχολεία» (Learning EU at Schools) με τίτλο«Bringing Europe to SchoolTeachers (Β.Ε.S.T)». Στη συζήτηση διοργάνωσε τοΤμήμα  Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στις 16 Μαρτίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης  συμμετείχαν ενεργά 125 δάσκαλοι από διάφορες περιοχές της χώρας.

 

Για τα δικαιώματα των γυναικών

 

«Στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, την εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες, την κατάργηση των στερεοτύπων για τα φύλλα, και την ισότιμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στην πολιτική αλλά και τις υψηλόβαθμες θέσεις των επιχειρήσεων και των φορέων οι γυναίκες δεν πρέπει να είναι μόνες τους. Χρειάζεται να αλλάξουν και οι άνδρες ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση πιο δίκαιων και συνεκτικών κοινωνιών», τόνισε οΝίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιοσυμμετέχοντας στην εκδήλωσημε θέμα "ο ρόλος των φύλων μέσα από τους αιώνες" που διοργάνωσαν η Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, η Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών και το “Δίκτυο για την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας των ανδρών εναντίον των γυναικών”, την Παρασκευή 16 Μαρτίου, στοΟικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο Άνω Πατησίων.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε, επίσης, για τις πρωτοβουλίες των Πράσινων και άλλων ευρωβουλευτών σχετικά με την ισότιμη συμμετοχή ανδρών – γυναικών στην πολιτική και στις θέσεις ευθύνης στα κόμματα (καμπάνια 50/50) καθώς και για τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου για την εξάλειψη των στερεοτύπων και διακρίσεων-ρατσισμού καθώς και για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Last modified on Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013 11:22