Print this page
25 Νοεμβρίου 2012

Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις μέρος της λύσης

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγμαοποιήθηκε την Παρασκευή 23/11/12 από την  Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη, τόπος να ζεις», και του ΕΒΕ Κοζάνης για τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι είναι το κύριο όχημα της «κοινωνικής οικονομίας». Η τελευταία, ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα, κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και βασίζεται στο συνεργατισμό και την κοινωνική δικτύωση. Παραδείγματα είναι  η συνεταιριστική παραγωγή πράσινης ενέργειας, η επανάχρηση – ανακύκλωση απορριμμάτων, οι βοηθητικές υπηρεσίες υγείας & κοινωνικής αλληλεγγύης κλπ.
Την εκδήλωση παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον πλήθος κόσμου, το οποίο συμμετείχε ενεργά και στη σχετική συζήτηση.

 

 

 

Δείτε το  βίντεο από την εκδήλωση

 

Ο πρώτος των ομιλητών κ. Β. Μπέλης, εκπρόσωπος τηςΕνεργειακής Συνεταιριστικής Επιχείρησης  Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) ανέπτυξε το σχέδιο των εταίρων για την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα. Ο συνεταιρισμός αριθμεί πάνω από 400 μέλη, έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 420.000 €. Η μονάδα βιομάζας θα έχει ισχύ 500 kW και θεωρείται απόλυτα βιώσιμη με τις τρέχουσες –ισχυρά επιδοτούμενες- τιμές. Η βιομάζα θα προέρχεται από δασικά και γεωργικά υπολείμματα, καθώς και από αστικές-δημοτικές χρήσεις (κλαδέματα), ενώ ένα μέρος της θα καλλιεργείται. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δεν θα υπερβαίνουν τα 1000 στρέμματα, καθόσον η γεωργική γη είναι πολύτιμη και θα πρέπει να τηρηθούν οι ισορροπίες συνύπαρξης με εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Για αυτό και το στοίχημα των Καρδιτσιωτών είναι να συγκεντρώνεται κυρίως η «άχρηστη» βιομάζα από το δήμο, τους αγρότες, τους πολίτες, κάτι στο οποίο συμβάλει προφανώς η συνεργατική μορφή της επιχείρησης που εξασφαλίζει λαϊκή αποδοχή και αυτενέργεια.

 

 

Ο κ. Ν. Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, ανάφερε ότι οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί έχουν 1 δις μέλη σε όλο τον κόσμο. Στη Γερμανία υπάρχουν 2 εκατ. παραγωγοί ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Πρόσφατα μάλιστα μια ομάδα φοιτητών δημιούργησε εκεί έναν ακόμη συνεταιρισμό παραγωγής ενέργειας στο πανεπιστήμιο τους από φωτοβολταικά, συγκεντρώνοντας από φοιτητές – μικρομετόχους 400.000 ευρώ. Στην Ελλάδα ήδη έχουν ξεκινήσει ανάλογες πρωτοβουλίες στην Κω, στη Σίφνο κλπ με αντικείμενο τη διαχείριση απορριμμάτων, τη «βοήθεια στο σπίτι» κ.α. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις παραγωγής ΑΠΕ συμβάλουν, εκτός των άλλων, στην απεξάρτηση τόσο από το λιγνίτη όσο και το εισαγόμενο πετρέλαιο.

 

Αναφερόμενος στα νέα επώδυνα μέτρα ο κ. Χρυσόγελος σχολίασε ότι  τα μνημόνια απέτυχαν διότι βασίστηκαν σε λάθος υποθέσεις και οδήγησαν σε αύξηση του χρέους και όξυνση της κρίσης. Εξουθένωσαν την ελληνική  κοινωνία και οικονομία, χωρίς παράλληλα να προωθήσουν βαθιές μεταρρυθμίσεις. Απέναντι στο χρεοκοπημένο μοντέλο παραγωγής – κατανάλωσης – διακυβέρνησης η λύση δεν είναι η στείρα καταγγελία, αλλά η εφαρμογή εναλλακτικών σχεδίων μέσα στα οποία έχει θέση αυτοδίκαια και η κοινωνική οικονομία.

Δείτε το  βίντεο από την εκδήλωση

 

Στη συνέχεια ο Βέλγος κ. Dirk Knapen, Συντονιστής της Ευρωπαϊκής ΟμοσπονδίαςΣυνεταιρισμών ανανεώσιμης ενέργειας REScoop, εστίασε στα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, όπου οι κοινωνική οικονομία καλύπτει το 10% των επιχειρήσεων (!) με 11 εκατ. εργαζομένους. Αναφέρθηκε στις αρχές του συνεργατισμού, υπογραμμίζοντας την εθελοντική συμμετοχή και το συνεχή έλεγχο από τη βάση, που διασφαλίζουν τη δημοκρατική λήψη των αποφάσεων, αλλά και την ελαχιστοποίηση φαινομένων διαφθοράς. Στη συνέχεια ανάπτυξε τέσσερις περιπτώσεις πετυχημένων ενεργειακών συνεταιρισμών σε χώρες της Ευρώπης. Τέλος δεσμεύτηκε ότι ο REScoop μπορεί να υποστηρίξει (συμβουλευτικά) ανάλογες προσπάθειες και στην Κοζάνη, όπως ήδη κάνει με έναν συνεταιρισμό στη Σίφνο.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι τοπικών φορέων, όπως οι δήμαρχοι Κοζάνης και Σερβίων-Βελβεντού, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ουζουνίδου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη επαγγελματικών οργανώσεων, ο πρόεδρος και ο διευθυντής της ΑΝΚΟ, της Συνεταιριστικής και της Εθνικής Τράπεζας, ο πρόεδρος του ΕΒΕ, του ΓΕΩΤΕΕ, του Εμπορικού συλλόγου, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου & του ΤΕΙ κ.α.

 

 


Last modified on Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 19:02