30 Ιουνίου 2012

Ποιοι συμμετείχαν στην διημερίδα

Εισηγητές στη διημερίδα ήταν εκπρόσωποι σχετικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γεν. Διευθύνσεις Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, Μεταφορών, Θαλάσσιων Μεταφορών), προγραμμάτων της ΕΕ σχετικών με τις θαλάσσιες μεταφορές, την ναυτιλία, ευρωπαϊκών ναυπηγείων, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θαλάσσιων Λιμανιών καθώς και 3 μεγάλων ευρωπαϊκών λιμανιών, ερευνητικών κέντρων καθώς και ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών δικτύων που δραστηριοποιούνται σε θέματα πρασινίσματος της ναυτιλίας. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μικρών Νησιών καθώς και του Οργανισμού Θαλάσσιων Περιφερειών της Ευρώπης. Στην ημερίδα στις 28 Ιουνίου συμμετείχε και η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη.

 

Στην διημερίδα συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και ομάδα 30 εκπροσώπων ελληνικών επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων – εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σύρου, Σκαραμαγκά και Περάματος, συνδικαλιστές από τον χώρο του μετάλλου, επαγγελματίες από τον χώρο των ναυπηγείων, εκπρόσωποι εργατικών κέντρων κι επαγγελματικών επιμελητηρίων, εκπρόσωποι πανεπιστημίων, νησιωτικών αυτοδιοικήσεων αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων  - προσκεκλημένοι του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων για να  επωφεληθούν από την μεταφορά γνώσεων και εμπειριών, να θέσουν τα ερωτήματα και  προτάσεις σε εκπροσώπους της Κομισιόν αλλά και για να έρθουν σε επαφή με πανευρωπαϊκούς φορείς και καλές πρακτικές στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων τους.

 

Οι εισηγήσεις περιέλαβαν τόσο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο όσο και τις πιθανές πηγές και μηχανισμούς χρηματοδότησης για τις αναγκαίες μεταστροφές και εφαρμογές. Οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την διάθεσή τους να μεταφέρουν την εμπειρία τους και να συμμετάσχουν στη συνέχιση των σχετικών πρωτοβουλιών για αναζήτηση λύσεων στην Ελλάδα μέσα τους επόμενους μήνες.

 

Η διημερίδα – επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες εντάσσεται στις πρωτοβουλίες του Νίκου Χρυσόγελου ως μέλους της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για τη γνωριμία με τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τη μεταφορά εμπειριών, καλών πρακτικών, και πληροφοριών αλλά και την ανάπτυξη συνεργασιών με ευρωπαίους εταίρους για την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οικονομικοί τομείς στην Ελλάδα.

Last modified on Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012 14:30