25 Ιουνίου 2012

«Πράσινη Στροφή της Ναυτιλίας, των Λιμανιών και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας - Ακτοπλοϊκές συνδέσεις νησιών»

Διημερίδα και Επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

Ευρωπαϊκή διημερίδα για την "Πράσινη Στροφή της Ναυτιλίας, των Λιμανιών, της Ακτοπλοΐας και  της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας. Ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών" καθώς και επίσκεψη ομάδας 30 εκπροσώπων σχετικών με τα αντικείμενα ελληνικών επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων διοργανώνει ο Νίκος Χρυσόγελος,  ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Ιουνίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Στους ομιλητές της διημερίδας περιλαμβάνονται εκπρόσωποι σχετικών διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών ναυπηγείων, λιμανιών, ερευνητικών κέντρων καθώς και περιβαλλοντικών δικτύων. Στην ημερίδα στις 28 Ιουνίου θα παρέμβει και η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμανιών συνεργάζεται για την ημερίδα για τα λιμάνια.

 

Η ομάδα των 30 επισκεπτών από την Ελλάδα που έχει προσκληθεί από τον Νίκο Χρυσόγελο για να συμμετάσχει στην ημερίδα αποτελείται από εκπροσώπους επαγγελματικών ενώσεων κι εργαζομένων στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο καθώς και φορέων της αυτοδιοίκησης από νησιωτικές περιοχές, διαχειριστές λιμανιών, ακαδημαϊκούς κι ερευνητές. Στόχος της ευρωπαϊκής διημερίδας και της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι η συμβολή στη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού πλάνου ανασυγκρότησης και πράσινης αναζωογόνησης των σχετικών κλάδων, αξιοποιώντας την πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία και καλές πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες. Στην διημερίδα θα συζητηθεί τόσο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο όσο και οι πιθανές πηγές και μηχανισμοί χρηματοδότησης για τις αναγκαίες μεταστροφές και εφαρμογές.

 

Η διημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά, τη Τετάρτη 27.6, 16.00 ώρα Ελλάδας, στο http://www.livestream.com/ecogreenstv και τη Πέμπτη 28.6, 16.00 ώρα Ελλάδας, στο http://greenmediabox.eu/live/island-transport.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά: «Η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία κάποτε απασχολούσε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Για μια σειρά από αιτίες, ο κλάδος αυτός κατέρρευσε και σήμερα χιλιάδες είναι οι άνεργοι. Η στροφή της οικονομίας σε πράσινες καινοτόμες κατευθύνσεις πρέπει και μπορεί να είναι το κύριο εργαλείο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικά χρήσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων. Η ναυτιλία, τα λιμάνια και τα ναυπηγεία είναι τομείς που μπορούν να συμμετάσχουν σε μια πράσινη στροφή της οικονομίας που συνδυάζει την οικονομική δραστηριότητα με την καινοτομία, την κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Λύσεις υπάρχουν για τα ναυπηγεία, τα λιμάνια, τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις τω νησιών, όπως προκύπτει και από την απάντηση της Κομισιόν σε σχετική αναλυτική ερώτηση που είχα καταθέσει πριν μερικές εβδομάδες. Η ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και εγώ προσωπικά εργαζόμαστε για την μεταφορά εμπειριών, καλών πρακτικών, και πληροφοριών αλλά και την ανάπτυξη συνεργασιών με ευρωπαίους εταίρους για την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων σε ανοικτή επικοινωνία και διάλογο με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς. Τα ναυπηγεία μπορεί να αναζωογονηθούν και να επιβιώσουν στο πλαίσιο ενός συνεκτικού, οργανωμένου και συμφωνημένου μετά από διάλογο πράσινου σχεδίου για συμπλήρωση των παραδοσιακών δραστηριοτήτων τους με κατασκευές και υπηρεσίες σε πράσινους τομείς (μετασκευές πλοίων και κατασκευές νέων πλοίων που θα επιτυγχάνουν υψηλές περιβαλλοντικές και ενεργειακές επιδόσεις, κατασκευές τμημάτων πράσινης τεχνολογίας στους τομείς της ανανεώσιμης ενέργειας κα). Τα λιμάνια μπορεί να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητά τους μέσα από πιο υπέυθυνες σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες. Η βελτίωση των περιβαλλοντικών κι ενεργειακών επιδόσεων των πλοίων μπορεί να συμβάλλει και στην οικονομική βιωσιμότητά τους, ενώ η ναυπήγηση, εφόσον υπάρξει ένα σχέδιο βιωσιμότητας, ακτοπλοίκών σκαφών που θα συνδέουν τα νησιά μεταξύ τους και θα είναι υψηλής ενεργειακής επίδοσης, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους και να δώσει δουλειές στα ναυπηγεία”.

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των 2 ημερίδων:

Α) Πράσινη Στροφή της Ναυτιλίας και των Λιμανιών - Τετάρτη 27/6: http://chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1072:green_ports_shipping&Itemid=72&lang=en

 

Β) Βιώσιμη Διασύνδεση των Νησιών και Πράσινη Στροφή των Ναυπηγείων, Πέμπτη 28/6: http://chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1073:island-connectivity&Itemid=67&lang=el

 

Αναλυτικά για τις 2 ημερίδες:

 

1.             Πράσινη Στροφή της Ναυτιλίας και των Λιμανιών - Τετάρτη 27/6, Βρυξέλλες, αίθουσα A3G2 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (15:00 – 18:00).

 

Οι νομοθετικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αλλά και οι αυξανόμενες απαιτήσεις για ανταγωνιστικότητα και βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων, σε συνδυασμό με την επιδίωξη για αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω της έρευνας και της καινοτομίας επιτάσσουν το πρασίνισμα τόσο των λιμανιών όσο και της ναυτιλίας.

 

Στην ημερίδα θα συζητηθούν τόσο οι τελευταίες εξελίξεις σε νομοθετικό, πολιτικό, τεχνολογικό και χρηματοδοτικό επίπεδο όσο και καλά παραδείγματα και πρακτικές στους τομείς αυτούς με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λιμένων και της ναυτιλίας, καθώς και διεθνών ΜΚΟ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ESPO, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θαλάσσιων Λιμανιών.

 

2. Βιώσιμη Διασύνδεση των Νησιών και Πράσινη Στροφή των Ναυπηγείων - Πέμπτη 28 Ιουνίου, αίθουσα A1G3 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (15:00 - 18:30) με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ναυπηγείων και άλλων επαγγελματικών ενώσεων.

 

Ο κλάδος της ακτοπλοΐας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αλλά και πολλά νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σύνδεσης που στο μέλλον ίσως ενταθούν. Η διασφάλιση της βιώσιμης διασύνδεσης των νησιών και η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών είναι ζωτικής σημασίας για τη ποιότητα ζωής των κατοίκων νησιωτικών περιοχών και για την ασφαλή και σταθερή προμήθεια τροφίμων, καυσίμων και καταναλωτικών αγαθών.

 

Από την άλλη η παγκόσμια  οικονομική κρίση έχει επιφέρει δραματικές αλλαγές στη ναυτιλιακή και ναυπηγική βιομηχανία. Στην Ελλάδα κι άλλες χώρες υπάρχει μεγάλη κρίση στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα και υψηλή ανεργία. Τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες ηπείρους, τα ναυπηγεία για να επιβιώσουν επεκτείνονται σε κατασκευές τμημάτων πράσινων τεχνολογιών.  Θα συζητηθούν

  • Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπιστούν συγκροτημένα οι δομικές αλλαγές που συντελούνται στον χώρο της ναυπηγοεπισκευής (επιχορηγήσεις για καινοτομία και κατασκευή πλωτών και κινητών υπεράκτιων κατασκευών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων για παραγωγή πλοίων με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για παραγωγή περιβαλλοντικά αποδοτικών πλοίων, προγράμματα επανακατάρτισης μέσω πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση)
  • Επιτυχημένα παραδείγματα ανάπτυξης πράσινης τεχνολογίαςαπό ναυπηγεία σε άλλες χώρες αλλά και οι δυνατότητες υποστήριξης της στροφής των ναυπηγειων σε πράσινες τεχνολογίες στην Ελλάδα.
  • Δυνατότητες αξιοποίησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών και των παράκτιων περιοχών
Last modified on Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012 17:54