17 Νοεμβρίου 2010

Τι να κάνουν τα Βαλκάνια για να βγουν από την κρίση;

Ημερίδα για τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Διεύρυνσης στο ευρωκοινοβούλιο υπό την αιγίδα του Μιχ. Τρεμόπουλου

"Η μόνη ρεαλιστική διέξοδος από την κρίση έρχεται μέσα τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας και την προώθηση αυτού που εμείς αποκαλούμε Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία"τόνισε στον εναρκτήριο λόγο του ο Ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος σε διεθνή ημερίδα στο ευρωκοινοβούλιο.

Θέμα της ημερίδας για τη κοινωνική και εργασιακή διάσταση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία και χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας), που διοργανώθηκε σήμερα, ήταν η "Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Διεύρυνσης: Τι ενέργειες χρειάζονται τα Βαλκάνια για να βγουν από την κρίση;"

Την ημερίδα οργάνωσαν, υπό την αιγίδα των ευρωβουλευτών Μιχάλη Τρεμόπουλου (Οικολόγοι Πράσινοι) και GoranFarm(Σουηδοί Σοσιαλιστές), σειρά μεγάλων διεθνών ΜΚΟ, όπως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικών Ιδρυμάτων -ENOP, το δίκτυο ΜΚΟ για την Κοινωνική Δικαιοσύνη Solidar, το Διεθνές Κέντρο Ούλαφ Πάλμε και η ευρωπαϊκή καμπάνια συνδικάτων και ΜΚΟ DecentWork, DecentLife.

Στα συμπεράσματα της ημερίδας, ανάμεσα σε άλλα, καταγράφηκε η ανάγκη για:

·         Ενδυνάμωση των προσπαθειών για αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω ειδικά στοχευμένων προγραμμάτων για τους νέους και τις γυναίκες, καθώς και άλλων ευαίσθητων και περιθωριοποιημένων πληθυσμιακών ομάδων.

·         Ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ΜΚΟ, δεξαμενές ιδεών και άλλων κοινωνικών εταίρων στα πλαίσια ενός κοινωνικού παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση των πολιτικών προς την ευρωπαϊκή σύγκλιση.

·         Επένδυση σε έναν ανοικτό, διαφανή τριμερή κοινωνικό διάλογο, όπου όλες οι πλευρές (εργαζόμενοι, εργοδότες και κυβέρνηση) θα συνεισφέρουν στην επίτευξη της κοινωνικο-οικονομικής προόδου.

Ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης, αλλά και ως μέλος της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στον εναρκτήριο λόγο του τόνισε επίσης τη σημασία και τη δυναμική που η κοινωνία των πολιτών μπορεί να προσδώσει στην αναπτυξιακή πορεία των χωρών της Βαλκανικής, καθώς και τις μεγάλες ανάγκες για μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς της δημόσιας διοίκησης. Και αυτό γιατί σε όλες τις Βαλκανικές χώρες υπάρχει μεγάλη ανεργία, επίσημη και ανεπίσημη και μαύρη εργασία.

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 00:59