03 Ιουλίου 2013

Συνελήφθη να διαβάζει…

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκδοτών (FEP) ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013, τη δεύτερη έκδοση της καμπάνιας Getcaughtreading, με στόχο την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης.

 

Η εκστρατεία αυτή έχει δύο βασικούς στόχους: να προωθήσει και να γιορτάσει την ανάγνωση από τους ευρωπαίους πολίτες καθώς επίσης και να αυξηθεί η σημασία των βιβλίων, της ανάγνωσης και μελέτης αυτών στην πολιτική ατζέντα. Η εκστρατεία περιλαμβάνει φωτογραφίες ευρωπαϊκών προσωπικοτήτων, διαβάζοντας ένα αγαπημένο τους βιβλίο.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έστειλε τη φωτογραφία του διαβάζοντας το βιβλίο του  μαζί με ένα σύντομο κείμενο, εξηγώντας γιατί επέλεξε αυτό το βιβλίο:

 

«Επέλεξα το βιβλίο του συγγραφέα Tim Jackson με τίτλο "Ευημερία χωρίς Αναπτυξη". Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζεται ένας εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης της οικονομίας που λαμβάνει υπόψη το πεπερασμένο των φυσικών πόρων και την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Γενιές ανθρώπων μεγάλωσαν με την ψευδαίσθηση ότι η οικονομική ανάπτυξη θα φέρει την ευημερία. Υψηλότερα εισοδήματα θα σήμαιναν περισσότερες επιλογές, πιο πολλά αγαθά αλλά και βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους μας. Αυτό τουλάχιστον ήταν η συμβατική σοφία μέχρι στιγμής. Αλλά τα πράγματα δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα σε αυτό το βιβλίο είναι ότι ο συγγραφέας γράφει ακριβώς το λόγο για τον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια εναλλακτική διαδρομή για την έξοδο από την κρίση. Μια πολυδιάστατη, πολυεπίπεδη κρίση, η οποία περιλαμβάνει την οικονομία, την κοινωνία, τις πολιτικές μας προτεραιότητες και κυρίως το περιβάλλον. Το βιβλίο αυτό περιγράφει ένα μονοπάτι για να οδηγηθούμε στην αλλαγή του επικρατούντος οικονομικού συστήματος με τρόπο που να αντιμετωπίζει την τεράστια πρόκληση του 21ου αιώνα που δεν είναι άλλη από την κλιματική αλλαγή. Ο καπιταλισμός δε αποτελεί λύση καθώς βασίζεται στη συνεχή, αλόγιστη ανάπτυξη, τη στιγμή που ζούμε σε έναν κόσμο με περιορισμένους πόρους. Το βιβλίο αναλύει τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής και κλιματικής κρίσης. Προτείνει μια διαδρομή σε μια βιώσιμη οικονομία, και υποστηρίζει για τον επαναπροσδιορισμό της «ευημερίας» υπό το φως των αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με το τι πραγματικά συμβάλλει σε αυτήν

 

Οι φωτογραφίες από την καμπάνια εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της σχετικής έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ του 17ου και 20 Ιουνίου, 2013.

Last modified on Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2013 23:12