16 Φεβρουαρίου 2019

Γιατί αποφάσισα να είμαι Πράσινος υποψήφιος στις ευρωεκλογές

Ναι, λοιπόν υποψήφιος σε μια ευρεία, δυναμική Πράσινη λίστα για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με στόχο να ανακαινίσουμε το κοινό μας Ευρωπαϊκό σπίτι ώστε να το αγαπήσουν ξανά οι πολίτες με την καρδιά και το μυαλό. Και παράλληλα να ανανεώσουμε την πολιτική στη χώρα μας με τρόπο ώστε να προσφέρει λύσεις, να μην προσθέτει προβλήματα
Την απόφαση να είμαι υποψήφιος την πήρα οριστικά χθες σε μια συμβολική μέρα όντας στο γραφείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα για την καμπάνια «Αυτή τη φορά ψηφίζω» #Thistimeimvoting.
100 μέρες πριν τις ευρωεκλογές (στην Ελλάδα θα ψηφίσουμε για το Ευρωκοινοβούλιο στις 26 Μαΐου) και όπως πολλοί φίλοι και φίλες ενώ είμαστε από τους ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ιδέας αλλά και των βαθιών αλλαγών που απαιτούνται δεν θα είχαμε τι να ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές (κι όχι μόνο).
Φίλοι/ες μας προέτρεπαν να συμμετάσχουμε στις εκλογές και προσωπικά να είμαι υποψήφιος με μια ευρεία πράσινη λίστα. Είναι αλήθεια ότι ήμουν διστακτικός, από την μία ήταν όλες αυτές οι καταστάσεις που έχουν προκαλέσει απογοήτευση και από την άλλη κάνω την πράσινη πολιτική καθημερινή πράξη, δεν περιμένω τις εκλογές, έχω πολλές κοινωνικές και πράσινες δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούμαι και δεν ήθελα να προσθέσω και άλλο τρέξιμο.
Η εκδήλωση στο γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου με έκανε όμως να το αποφασίσω. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να μπουν στο ευρωκοινοβούλιο δυνάμεις που μισούν τη δημοκρατία και την Ευρώπη ή έστω δυνάμεις που έχουν παίξει ή παίζουν με την ευρωφοβικότητα και τον επικίνδυνο λαϊκισμό και εθνικισμό, με ψευδαισθήσεις και άστοχες επιλογές ενώ οι πράσινες πολιτικές να μείνουν απέξω. Ας συγκρίνουμε την περίοδο 2009-2014 οπότε υπήρχε πράσινη εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο και την περίοδο 2014-2019 που δεν υπάρχει.
Το Ευρωκοινοβούλιο το έχω γνωρίσει καλά και ως ενεργός πολίτης και ως ευρωβουλευτής. Για δεκαετίες ως ενεργός πολίτης για κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα αναζητούσα και αναζητούσαμε συμμάχους να μας στηρίξουν στους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς αγώνες μας. Το γνώρισα όμως και από μέσα, όταν πλέον είχα εγώ ως πράσινος ευρωβουλευτής σημαντικές δυνατότητες να επηρεάσω τις αποφάσεις σε πολύ κρίσιμα θέματα αλλά και να στηρίξω παρόμοιους αγώνες.
Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Ιδιαίτερα αξιόλογοι άνθρωποι – που θα προκαλέσουν έκπληξη – μας ενθαρρύνουν και η πράσινη λίστα μας θα είναι δυναμική και από κάθε άποψη συμβολική για το τι θέλουμε και μπορεί να γίνει γιατί ήδη είναι πράξεις, όχι λόγια. Ναι, επιδιώκουμε να υπάρχει μια ενιαία πράσινη λίστα στη βάση πολιτικής συμφωνία αλλά όχι χωρίς αρχές και χωρίς αυτονομία από άλλες κομματικές δυνάμεις. Προσωπικές πικρίες δεν είναι αποδεκτές, αλλά συνεργασίες χωρίς αρχές και αξίες είναι επίσης καταδικασμένες σε αποτυχία, Σε κάθε περίπτωση πάντως εκεί έξω υπάρχουν πλέον παρά πολλοί άνθρωποι που μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις για την Ευρώπη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την κλιματική αλλαγή, την ορθολογική και δημιουργική πολιτική, την πολιτισμένη πολιτική αντιπαράθεση αλλά και την συναίνεση. Μπορούμε και θα βρεθούμε γύρω από ένα πυρήνα πράσινων πολιτικών ανεξαρτήτως της καταγωγής και προέλευσης ΑΥΤΏΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΏΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΏΝ ΔΥΝΆΜΕΩΝ με στόχο και την επόμενη μέρα.
Η συμμετοχή μας στις εκλογές θα έχει ως στόχο την ανανέωση της ευρωπαϊκής ιδέας, την ενίσχυση των εκλεγμένων θεσμών όπως το ευρωκοινοβούλιο, την παράλληλη μεταφορά εξουσιών και αρμοδιοτήτων προς το ευρωκοινοβούλιο και την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, ολοκληρωμένες πολιτικές σε σχέση με την τοπική και ευρωπαϊκή οικονομία, την απασχόληση και την αξιοπρεπή διαβίωση, τις πολιτικές για τους νέους/ες με τους νέους/ες, την ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή δημοκρατία, την εξάλειψη της φτώχειας και της ενεργειακής φτώχειας μέσα από την κοινωνική και πράσινη καινοτομία, μια σύγχρονη πολιτική για την κατοικία για όλους, καινοτόμες κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές ένταξης και εξάλειψης του αποκλεισμού, αποτελεσματική πολιτική για την βελτίωση της υγείας των πολιτών και της δημόσιας υγείας, στρατηγική και πρακτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή της κοινωνικής οργάνωσης και των υποδομών στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την ραγδαία αλλαγή του κλίματος. Γιαυτό η συνεκτική πολιτική παρέμβαση σε ευρωπαϊκό και τοπικό-περιφερειακό επίπεδο μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, υπερβαίνοντας τα εμπόδια και τα προβλήματα που προκαλούν συνήθως οι κυβερνήσεις πετώντας τις ευθύνες στην …Ευρώπη
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ το συζητάμε εδώ και καιρό πώς θα διαμορφώσουμε μια ευρεία ενιαία, ανοικτή λίστα με πράσινο πρόγραμμα για την Ευρώπη, Οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα είναι η πιο κρίσιμη επιλογή για το μέλλον μας, για το μέλλον των παιδιών μας, για την κοινωνία, τη χώρα και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ναι γιαυτό πήρα οριστικά την απόφαση. Δεν μπορεί να εκπροσωπηθούν στο ευρωκοινοβούλιο κάθε είδους αντιδραστικές δυνάμεις, άσχετοι, εχθροί της δημοκρατίας και της Ευρώπης και να απουσιάζει η λογική, οι νέες πολιτικές, η δημοκρατική πράσινη φωνή και πολιτική.
Ελάτε να συμμετάσχουμε σε ένα μεγάλο πράσινο κύμα που θα κάνει την έκπληξη και θα ανανεώσει την πολιτική ζωή της χώρας αλλά και θα συμμετάσχει ισότιμα και καταλυτικά στο ευρωπαϊκό πράσινο κύμα.
Είμαστε πολλοί και πολλές και πέρα από τα όρια αυτού που θεωρούν πολλοί ότι είναι ο πράσινος χώρος. Πρωτοβουλίες πολιτών, συνεργατικά σχήματα, πανεπιστημιακοί, νέοι και μεγαλύτερη σε ηλικία, απογοητευμένοι/ες και ενθουσιασμένοι, «μετανάστες – brain drain» σε άλλες χώρες και επιμένοντας ακόμα στη χώρας μας ανεξαρτήτως καταγωγής μπορούμε να δημιουργήσουμε από κοινού, αυτόνομα από άλλα κομματικά σχέδια, ένα κύμα που θα σαρώσει με δημιουργικό τρόπο τα προβλήματα και θα φέρει στην επιφάνεια λύσεις στα προβλήματα μέσα από διάλογο και ευρείες συναινέσεις.
Ναι μπορούμε. We can change. #GoGreen #ThistimeImvoting #IamEuropean #Europe