Print this page
22 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ

20141219 prasines-poleis0

Φωτο: Ποδηλατική παρέμβαση με τον Δήμαρχο Κοζάνης και πρόεδρο του Δικτύου Πράσινων Πόλεων Λευτέρη Ιωαννίδη, τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και την αντιδήμαρχο Κοζάνης Ελένη Τασοπούλου

Οργανώνεται, προχωρά και στοχοθετεί το Δίκτυο Πράσινων Πόλεων της χώρας, που τον Νοέμβριο 2014 επανασυστάθηκε και στις 19 Δεκεμβρίου πραγματοποίησε τη δεύτερη κατά σειρά συνεδρίασή του, αυτή την φορά στα Τρίκαλα, πόλη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ζητήματα «πράσινης» οικονομίας.

Στη συνάντηση, ως συνέχεια της πρώτης συνάντησης στην Κοζάνη, μετείχαν οι:

·  Κοζάνη: Λευτέρης Ιωαννίδης, Δήμαρχος Κοζάνης και Τασοπούλου Ελένη, αντιδήμαρχος καθαριότητας και πρασίνου,

· Τρίκαλα: Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος και Κυρίτσης Χρυσόστομος, αντιδήμαρχος προγραμματισμού και καινοτομίας

·     Θεσσαλονίκη: Ζέρβας Κων/νος, αντιδήμαρχος κινητοποίησης πολιτών 

 Ιωάννινα: Κατηρτσίδης Δημήτρης, αντιδήμαρχος καθαριότητας, ανακύκλωσης, πρασίνου και συντήρησης έργων

· Κέρκυρα: Καββαδίας Βασίλης, αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, πολεοδομίας και χωροταξίας

· Αλεξανδρούπολη: Φαλέκας Γιάννης, αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης και Πρωτογενούς Τομέα, με αρμοδιότητες σε θέματα ενέργειας.

·   Βόλος: Γιώργος Σκλιας, σύμβουλος του Δημάρχου Αχ. Μπέου και Ανδρέας Ζέρβας, πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ (Αναπτυξιακής Εταιρείας Βόλου).

Δεν κατέστη δυνατή η παρουσία εκπροσώπων Από Ζάκυνθο και Αθήνα.

 20141219 prasines-poleis1 0

Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Νίκος Χρυσόγελος, εκπροσωπώντας τον «ΑΝΕΜΟ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ» (ΚΟΙΝΣΕΠ) και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ που στηρίζουν το Δίκτυο Πράσινων Πόλεων.  Ο Νίκος Χρυσόγελος ως τέως ευρωβουλευτής μετέφερε την εμπειρία του από την ευρωπαϊκή πολιτική στα θέματα πράσινης οικονομίας,  βιώσιμης αστικής αναγέννησης, περιφερειακής ανάπτυξης καθώς και κοινωνικής οικονομίας.

Η συνάντηση ουσιαστικά προώθησε τη σύζευξη των πόλεων - μελών διά των εκπροσώπων τους, σε θέματα άμεσου ενδιαφέροντος, αλλά και γενικότερου σχεδιασμού. Συζητήθηκαν ζητήματα οργάνωσης του επανασυσταθέντος Δικτύου, αλλά και - κυρίως - ζητήματα στρατηγικής στην κατεύθυνση του «πρασινίσματος» των πόλεων.

Με δεδομένο το ενδιαφέρον για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, αποφασίστηκε σειρά δράσεων σε αυτόν τον τομέα κι αναζήτηση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων.

Επίσης, ελήφθησαν αποφάσεις για τη διοργάνωση σεμιναρίων στους υπαλλήλους συγκεκριμένων τμημάτων ή/και Διευθύνσεων των Δήμων, για ζητήματα βιώσιμων προμηθειών (ενσωμάτωσης κοινωνικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων), διαγωνισμών και προγραμματισμού.

Ακόμη, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν θέματα που σχετίζονται με την προώθηση της «πράσινης κουλτούρας» στα σχολεία, με τη διοργάνωση συγκεκριμένων δράσεων.

Επίσης, συζητήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας με την ΚΕΔΕ, στο ΔΣ της οποίας μετέχει ο Δήμαρχος Τρικκαίων, καθώς και με την αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Με δεδομένο ότι τα Τρίκαλα είναι η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, οι περισσότεροι συμμετέχοντες μετέβησαν με ποδήλατο - το προσφορότερο μέσο μετακίνησης στην πόλη - στον "Μύλο των Ξωτικών", όπου ξεναγήθηκαν από τον Δήμαρχο Τρικκαίων.

Η συνάντηση αυτή, ολοκλήρωσε στα Τρίκαλα μια ημέρα αφιερωμένη στη σύνδεση τεχνολογίας και ήπιων - εναλλακτικών μορφών ενέργειας: λίγο νωρίτερα, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του προγράμματος CityMObile2, για την κίνηση πρώτη φορά παγκοσμίως,  λεωφορείων χωρίς οδηγό εντός πολεοδομικού ιστού.