Print this page
03 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΣΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΉ ΥΓΕΊΑ: Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας"Η σεξουαλική υγεία είναι μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής, πνευματικής και κοινωνικής ευημερίας σε σχέση με τη σεξουαλικότητα – δεν είναι απλώς η απουσία ασθένειας, δυσλειτουργίας ή αναπηρίας. Η σεξουαλική υγεία απαιτεί μια θετική προσέγγιση και με σεβασμό προς την σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές σχέσεις, καθώς και τη δυνατότητα ευχάριστων και ασφαλών σεξουαλικών εμπειριών, χωρίς εξαναγκασμό, διακρίσεις και βία. Για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η σεξουαλική υγεία, τα σεξουαλικά δικαιώματα όλων των ατόμων πρέπει να γίνονται σεβαστά, να προστατεύονται και να πληρούνται."

Με βάση τον παραπάνω ορισμό, ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος για την Σεξουαλική Υγεία επέλεξε για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας 2014 το σύνθημα «Σεξουαλική Υγεία: Η Ευημερία της Σεξουαλικότητας».

Με την ευκαιρία της ημέρας αυτής, ενημερωνόμαστε και κινητοποιούμαστε για την διασφάλιση της σεξουαλικής υγείας. Προς την κατεύθυνση αυτή η Πράσινη Αλληλέγγυα Νεολαία δημοσιεύει στα ελληνικά:

1)     1) Tην Διακήρυξη των Σεξουαλικών Δικαιωμάτων, η οποία υιοθετήθηκε στο Χονγκ Κονγκ στο 14οΠαγκόσμιο Συνέδριο Σεξολογίας, στις 26/08/1999.

2)    2) Tο ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης το οποίο δημιούργησε ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος για την Σεξουαλική Υγεία με βάση τις Συμπεριφορές Ζωής ενός Σεξουαλικά Υγιή Ενήλικα που έχει εκδώσει το Αμερικάνικο Συμβούλιο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης για την Σεξουαλικότητα. Το ερωτηματολόγιο αυτό είναι παράλληλα ένα εργαλείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, καθώς περιλαμβάνει όλους τους παράγοντες που έχουν να κάνουν με την σεξουαλική υγεία. Σας καλούμε να αφιερώστε 2 λεπτά για να επιλέξετε τις απαντήσεις στις 16 ερωτήσεις του ερωτηματολογίου (http://eSurv.org?u=sexualhealth).

Ζητάμε από όλες τις κυβερνήσεις να προασπίσουν την σεξουαλική υγεία και να αναγνωρίσουν, να προωθήσουν, να σεβαστούν και να προστατεύσουν τα σεξουαλικά δικαιώματα όλων των ατόμων ανεξαιρέτως, όπως ορίζει η Διακήρυξη των Σεξουαλικών Δικαιωμάτων.

ΔΡΆΣΗ: ΤΕΤΆΡΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ, ΏΡΑ 21:00, ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ, ΕΞΆΡΧΕΙΑ

Δήλωσε συμμετοχή στην εκδήλωσή μας στο Facebook https://www.facebook.com/events/1547038008849877


ΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΉΡΥΞΗ ΤΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

1)       Δικαίωμα στην σεξουαλική ελευθερία.

2)       Δικαίωμα στην σεξουαλική αυτονομίασεξουαλική ακεραιότητα και ασφάλεια τουσεξουαλικού σώματος.

3)       Δικαίωμα στην σεξουαλική ιδιωτικότητα.

4)       Δικαίωμα στην σεξουαλική ισότητα.

5)       Δικαίωμα στην σεξουαλική ευχαρίστηση.

6)       Δικαίωμα στην συναισθηματική σεξουαλική έκφραση.

7)       Δικαίωμα στην ελεύθερη σεξουαλική σύνδεση.

8)       Δικαίωμα σε ελεύθερες και υπεύθυνες αναπαραγωγικές επιλογές.

9)       Δικαίωμα στη σεξουαλική πληροφόρηση βάσει επιστημονικής έρευνας.

10)   Δικαίωμα στην ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση.

11)   Δικαίωμα στην σεξουαλική υγειονομική περίθαλψη.2014-09-04-sexual-health-day

Last modified on Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2014 13:11