20 Μαϊος 2014

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία στην Πάτρα για τις ευρωεκλογές και την περιφερειακή ανάπτυξη

Έξι μόλις μέρες πριν τις κρίσιμες ευρωπαϊκές εκλογές 2014, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, και οι συνυποψήφιοι για τις ευρωεκλογές Όλγα Θεοδωρικάκου, Χρίστος Θεοδωρόπουλος, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ανδρέας Σπηλιώτης και Νίκος Τζένος πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στην Πάτρα σήμερα, 19 Μαΐου 2014.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση του ευρω-ψηφοδελτίου ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία, η παραχώρηση συνεντεύξεων στα τοπικά Μέσα και οι συναντήσεις και η ανταλλαγή απόψεων με εκπροσώπους φορέων και ενεργούς πολίτες.

Στις 12.00, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ υποψήφιοι είχαν συνάντηση με τον Θανάση Γιανναδάκη, Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, με τον οποίο συζήτησαν για την αναζωογόνηση της πόλης και την απασχόληση, ιδίως των νέων.

Στις 12.30 ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου στην Αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ). Οι υποψήφιοι επεσήμαναν: «Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές μετράει και η ψήφος στους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία μπορεί να κάνει τη διαφορά.Το ψηφοδέλτιό μας είναι: Νεανικό: 10 από τους 42 υποψηφίους είναι κάτω των 35 ετών. Με άρωμα γυναικάς: Είμαστε το ψηφοδέλτιο με τη μεγαλύτερη γυναικεία εκπροσώπηση γυναικών σε ποσοστό 43%. Αντιπροσωπευτικό: Εκφράζουμε τον πλούτο της ελληνικής κοινωνίας και την πολυπολιτισμικότητά της. Κοινωνικό: Κύριο χαρακτηριστικό των υποψηφίων του ψηφοδελτίου μας είναι ότι πρόκειται για άτομα που έχουν σημαντική κοινωνική αναφορά και δράση.  Πράσινο: Θέση μας αποτελεί ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση συνδέεται άμεσα με την περιβαλλοντική και κλιματική. Η προστασία του περιβάλλοντος, μαζί με  τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, είναι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη οικονομία.».

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Αν και εμείς οι Πράσινοι αντιπροσωπεύουμε μόλις το 8% στο Ευρωκοινοβούλιο, αναλαμβάνουμε σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες και έχουμε καταφέρει πολλά δημιουργώντας ευρύτερες συμμαχίες. Μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες μας ήταν η λογοδοσία της Τρόικα και γενικότερα η αξιολόγηση των πολιτικών λιτότητας. Οι δυο εκθέσεις που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου δείχνουν ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για την διέξοδο από την κρίση, προτείνουν μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να γίνουν με στόχο να προσαρμοστούν οι δημοσιονομικές πολιτικές στις ευρωπαϊκές πολιτικές αλλά και να εφαρμοστεί ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

 

Αν και πάνω από το 55% των ευρωβουλευτών ανήκουν σε κόμματα που συμμετέχουν σε κυβερνήσεις, το Ευρωκοινοβούλιο παραμένει ένα θεσμικό ευρωπαϊκό όργανο που έχει, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, την δική του αυτονομία και δυναμική και μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων.

 

Οι πολιτικές συμμαχίες παίζουν σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

 

Αν και μικρή πολιτική ομάδα, οι Πράσινοι συμβάλαμε στον καθορισμό ανωτάτων ορίων για τα πριμ των στελεχών τραπεζών, τη θέσπιση φορέων για εποπτεία των τραπεζών, καταφέραμε να βάλουμε φρένο στα μεταλλαγμένα, επηρεάσαμε την ψήφιση της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και πετύχαμε το πρασίνισμα των Ευρωπαϊκών Ταμείων.

 

Είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά η εκλογή ευρωβουλευτών από το συνδυασμό «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία», γιατί η δική μας παρουσία είναι ευέλικτη, ουσιαστική και καθοριστική για την αλλαγή πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η πρότασή μας αφορά στη δημιουργία 250.000 θέσεων εργασίας σε πράσινους και κοινωνικούς τομείς, μέσα από μικρομεσαίες και κοινωνικές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, καινοτόμες προσεγγίσεις, εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, αλλά και την προσφορά κοινωνικής αλληλεγγύης και τις πρωτοβουλίες πολιτών. Λέμε κανένας άνθρωπος να μην στερείται ποιοτική διατροφή, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνική προστασία, εκπαίδευση και αξιοπρεπή διαβίωση. Η εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας δεν είναι σύνθημα, για μας είναι καθημερινή πρακτική. Έχουμε προτάσεις για το χρέος, την πολιτική για νέους και την οικονομία.

 

Οραματιζόμαστε μια κοινωνική Ελλάδα και Ευρώπη, με περισσότερη δημοκρατία, λιγότερες ανισότητες, εξασφαλισμένα δικαιώματα, προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Αν βαρέθηκες μία από τα ίδια, ψήφισε στις ευρωεκλογές. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία ζητάμε τη στήριξή σου για να αλλάξουμε μαζί Ευρώπη και Ελλάδα.»

Στη συνέχεια, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ υποψήφιοι είχαν συνάντηση με πολίτες και εκπροσώπους φορέων στο καφέ “Το Νέον” στον πεζόδρομο Τριών Ναυάρχων, όπου συνομίλησαν για θέματα οικονομίας, κοινωνικής αλληλεγγύης, πολιτισμού, οικολογίας, νεολαίας και απασχόλησης.

Για περισσότερες πληροφορίες:

τηλ: 210 3223867, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

facebook.com/prasinoi  twitter.com/greensgr