Print this page
16 Οκτωβρίου 2013

Είναι δική μας υπόθεση: "Καμπάνια κατά της ρητορικής μίσους"

Πρόσκληση του Νίκου Χρυσόγελου για ενεργή συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας 14-20 Οκτωβρίου

Συμμετέχετε χωρίς μίσος

 

Πρόσκληση σε φορείς και πολίτες, ιδιαίτερα νέους, απευθύνει ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο να συμμετάσχουν το διάστημα 14-20 Οκτωβρίου στην ευρωπαϊκή εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας και στην καμπάνια κατά της ρητορικής μίσους.

 

Η καμπάνια κατά της ρητορικής μίσους, που αποτελεί πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, εντάσσεται στο πλαίσιο της ενέργειας «Οι Νέοι Καταπολεμούν τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο» που έχει σχεδιαστεί για την περίοδο 2012 – 2014 και έχει ως στόχο την προώθηση της ισότητας, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας. Πρόκειται για μία προσπάθεια καταπολέμησης του ρατσισμού και των διακρίσεων κατά την έκφραση και διάδοσή τους στο διαδίκτυο μέσω της καλλιέργειας των κατάλληλων γνώσεων και δεξιοτήτων σε νέους ανθρώπους και εκπροσώπους οργανώσεων νεολαίας, ώστε να αναγνωρίζουν και να ενεργούν κατά αυτών των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η συμμετοχή στην καμπάνια μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Ήδη οργανώνονται σε όλη την Ευρώπη πολυάριθμες δράσεις και  εκδηλώσεις διαδικτυακά ή στην γειτονιά και σε χώρους σπουδών ή εργασίας.

 

Η ρητορική μίσους, όπως ορίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, συνίσταται σε όλες της μορφές έκφρασης που διαδίδουν, προτρέπουν, προωθούν ή δικαιολογούν το φυλετικό μίσος, τη ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή μη ανοχής της διαφορετικότητας, συμπεριλαμβανομένης της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού, των διακρίσεων και της εχθρότητας κατά των μειονοτικών ομάδων και των μεταναστών.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιοδήλωσε: «Η ρητορική μίσους δεν είναι καινούριο ζήτημα που τίθεται για πρώτη φορά, ωστόσο οι διαστάσεις που αποκτά, σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας και την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στη χώρα μας και συνολικά στην Ευρώπη, αποτελεί έναν ακόμα λόγο να δράσουμε, να αντιδράσουμε δημιουργικά και δημοκρατικά για να αντιμετωπίσουμε το ρατσισμό και τις νεοναζιστικές αντιλήψεις.

 

Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εγώ προσωπικά έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία μας για αυτά τα φαινόμενα. Η άνοδος του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ευρώπη και οι πολυάριθμες επιθέσεις, εκφοβισμοί, τραυματισμοί και δολοφονίες μεταναστών στη χώρα μας καταδεικνύουν το μέγεθος και τη σπουδαιότητα του προβλήματος. Δεν χρειάζεται μόνο αποτελεσματική νομοθεσία και εφαρμογή του νόμου, χρειάζεται αφύπνιση των κοινωνιών. Ιδίως σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία όχι μόνο δέχεται μετανάστες, αλλά και στέλνει, θα έπρεπε να είμαστε ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια θέματα, διότι κανένας μας δεν θα ήθελε ο ίδιος ή οι οικείοι του να πέσουν θύματα στερεοτύπων, ρητορικής και πολύ περισσότερο εγκλημάτων μίσους. Η διάχυτη οργή που επικρατεί τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και των αναποτελεσματικών πολιτικών, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για ανοχή σε τέτοιου είδους πρακτικές. Ωστόσο, η οικονομική και κοινωνική κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη διολίσθηση στο ρατσισμό και τον νεοναζισμό. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να θρηνήσουμε άλλα θύματα ρατσιστική βίας από νεοναζί, όπως ο Παύλος Φύσσας, ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης στη Γερμανία, αλλά και αναρίθμητοι μετανάστες στη χώρα μας και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Η καμπάνια κατά της ρητορικής μίσους δεν αποσκοπεί στην επιβολή λογοκρισίας και τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης στο διαδίκτυο. Μέσα από την εκπαίδευση των νέων στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενεργό συμμετοχή τους, επιδιώκει να περιορίσει τη ρητορική μίσους σε όλες τις μορφές της, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνο-εκφοβισμού. Μέσα από τη συνεχή ενημέρωση αναφορικά με τις επιπτώσεις της ρητορικής μίσους στη δημοκρατία και τα άτομα, τη στήριξη των νέων που εναντιώνονται στα κηρύγματα μίσους αλλά των ατόμων που είναι αποδέκτες αυτών, την κινητοποίηση, εκπαίδευση και δικτύωση ακτιβιστών και οργανώσεων νεολαίας, την παρακολούθηση των κηρυγμάτων μίσους και την ανάπτυξη εργαλείων για συντονισμένη αντίδραση, αλλά και τη συμβολή στην περαιτέρω ανάπτυξη των ευρωπαϊκών πολιτικών για καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, επιχειρείται η ενίσχυση του αγώνα κατά της βίας και των διακρίσεων που βασίζονται στην προκατάληψη και το μίσος.