10 Οκτωβρίου 2013

Εκδήλωση για τη νεανική πράσινη επιχειρηματικότητα

Με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας, ειδικά στον τομέα της πράσινης οικονομίας, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ηΘεματική Ομάδα Οικονομίας των Οικολόγων Πράσινων διοργάνωσαν εκδήλωση για την στήριξη της νεανικής πράσινης επιχειρηματικότητας την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο στα Άνω Πατήσια.

 

Ανοίγοντας την ημερίδα, ο Νίκος Χρυσόγελος αφού αναφέρθηκε στους στόχους της εκδήλωσης που ήταν αφενός, η παρουσίαση των πολιτικών για δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας και αφετέρου, η ανάδειξη καλών παραδειγμάτων, δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα ώστε να μπορούν οι νέοι να ανταποκριθούν στις σύγχρονες κοινωνικές, περιβαλλοντικές, παραγωγικές και οικονομικές ανάγκες και προκλήσεις. Πρέπει να αναζωογονηθεί η πραγματική οικονομία και να στραφεί σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες κατευθύνσεις, και την καινοτομία, ιδιαίτερα την οικολογική και κοινωνική. Υπάρχουν νέοι και νέες στην Ελλάδα που επιχειρούν προς αυτές τις κατευθύνσεις, προσπαθώντας να υπερβούν τα διάφορα εμπόδια και να δημιουργήσουν μια βιώσιμη επιχείρηση. Είναι χρέος μας να αναδείξουμε και να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές τους και να επιλύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν ώστε να ενθαρρύνουμε παρόμοιες προσπάθειες νεανικής πράσινης επιχειρηματικότητας. Χρειαζόμαστε Εθνική Στρατηγική για την απασχόληση καθώς και Περιφερειακές Στρατηγικές που θα διαμορφωθούν μέσα από διάλογο και με τη συμμετοχή των νέων και της κοινωνίας των πολιτών, εργαλεία ενεργητικής στήριξης της απασχόλησης κι αξιοποίηση των όποιων πόρων υπάρχουν για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αντί για στήριξη της ανεργίας». Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε τη σημασία της οργάνωσης και ανάληψης πρωτοβουλιών από κάτω, της αυτενέργειας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης ως μοχλών εξόδου από την κρίση και υπογράμμισε την αναγκαιότητα αλλαγής και εκσυγχρονισμού του παραγωγικού μοντέλου με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την πράσινη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών χρηματοδοτικών μέσων για τη στήριξη της νεανικής πράσινης επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής οικονομίας. Ενημέρωσε, επίσης, για την καμπάνια “Οικολογική Ποιοτική Γεωργία και Καλή Διατροφή” (περισσότερες πληροφορίες εδώ). Κατά την ομιλία του, ο ευρωβουλευτής εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, με όρους κοινωνικούς και οικολογικούς.

 

Στη συνέχεια, ο Νίκος Χρυσόγελος προλόγισε σύντομο βίντεο που προβλήθηκε για τις οργανικές φάρμες La Ferme du Majorτου δικτύου COCAGNE στη Γαλλία, μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση στο τομέα της βιολογικής καλλιέργειας που αποσκοπεί στην κοινωνική επανένταξη νέων 18-26 ετών. Το βίντεο αυτό αποτελεί απόσπασμα του ντοκιμαντέρ «Κοινωνική Οικονομία – Εναλλακτική λύση», που παρουσιάζει θέματα γεωργίας, παραγωγικού τομέα, συνεταιριστικών τραπεζών, υγείας, ενέργειας και αναδεικνύει καλά παραδείγματα από Ελλάδα και Ευρώπη. Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριημέρου Κοινωνικής Οικονομίαςπου διοργανώνει ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, σε συνεργασία με άλλους φορές, και θα λάβει χώρα στις 22 – 24 Νοεμβρίου 2013 στηνΑθήνα.

 

Ο Θανάσης Μακρής, Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, δήλωσε: «Εξαιτίας της βαθιάς κρίσης και της εμμονής σε μια ισοπεδωτική πολιτική σκληρής λιτότητας, σήμερα έχουμε πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας στον Ευρωπαϊκό νότο και ταυτόχρονα πλήρη κατάρρευση του παραγωγικού τομέα. Ειδικά στην Ελλάδα η ανεργία έχει ανέβει στα ύψη και ειδικά η ανεργία των νέων έχει αγγίξει το 60%. Η κατάσταση αυτή, εκτός των άλλων, προκαλεί εκρηκτικές κοινωνικές συνέπειες. Το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με χρεοκοπημένα μοντέλα οικονομίας και αποτυχημένα συστήματα απασχόλησης των νέων, όπως δυστυχώς συμβαίνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα». Κατά την ομιλία του, ο Θανάσης Μακρήςεστίασε σε θέματα διασύνδεσης τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του τουριστικού τομέα και της προώθησης σε αυτόν των τοπικών προϊόντων από το στάδιο της

συσκευασίας και τυποποίησης μέχρι το στάδιο της διανομής. Υπογράμμισε την ανάγκη εξασφάλισης συνεργασιών και αλλαγής του οικονομικού μοντέλου, ώστε να διασφαλίζεται η διατροφική ασφάλεια και επάρκεια, αλλά και η ενεργειακή αυτάρκεια. Πρότεινε, επίσης, την προώθηση του ήπιου τουρισμού που σέβεται το περιβάλλον και αποφέρει εισόδημα όλο το χρόνο σε όλη τη χώρα.

 

Ακολούθησε παρουσίαση της Ματίνας Κανάκη, Γραμματέως Δ.Σ. του ΚΕΑΝ(Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) και Υπεύθυνης Επικοινωνίας, αναφορικά με τις πρακτικές για τη στήριξη της νεανικής πράσινης επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Αφού παρουσίασε το έργο του ΚΕΑΝ, προσδιόρισε τη μορφή της οικονομικής δραστηριότητας που χαρακτηρίζεται πράσινη και τους στόχους της και παρουσίασε τα οφέλη της πράσινης απασχόλησης, υπογραμμίζοντας τη βελτιστοποίηση και εξοικονόμηση φυσικών πόρων, την επένδυση στην προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, τη μείωση των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παρόλα αυτά, όπως υπογράμμισε η Ματίνα Κανάκη, η μη εφαρμογή της νομοθεσίας, η απουσία ενημέρωσης και εκπαίδευσης και η έλλειψη κεφαλαίων δυσχεραίνουν την ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας.

 

Ο Στέλιος Βογιατζής, Γραμματέας Δ.Σ. της ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών) και παραγωγός κτηνοτροφικών προϊόντων, αναφέρθηκε στις βιολογικές καλλιέργειες και την πολιτισμική ανάπτυξη της υπαίθρου από τους νέους αγρότες και παρουσίασε πέντε καλά παραδείγματα μονάδων παραγωγής από την περιοχή της Μακεδονίας. Πρόκειται για κτηνοτροφική μονάδα στην επαρχεία του Λαγκαδά, μονάδα βιολογικής καλλιέργειας κηπευτικών στη Δράμα, μονάδα παραγωγής και διάθεσης αυγού στο Κιλκίς, μονάδα παραγωγής και εξαγωγής ενδογενών βοτάνων στη Θεσσαλονίκη και τη δική του κτηνοτροφική μονάδα στη Θεσσαλονίκη. Τόσο η μονάδα του Στέλιου Βογιατζή, όσο και οι άλλες τέσσερις που παρουσίασε, χρησιμοποιούν φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους που ταυτόχρονα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων, αυξάνοντας το περιθώριο κέρδους των παραγωγών. Η δυσκολία της διάθεσης των προϊόντων στο καταναλωτικό κοινό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την φιλοσοφία της συνέργειας, έτσι ώστε οι παραγωγοί να πάρουν αυτό που τους αξίζει και οι καταναλωτές να πάρουν αγνά προϊόντα απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα σε πολύ καλή τιμή, ίσως και καλύτερη από αυτή των συμβατικών. Ο Στέλιος Βογιατζής έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι παρότι η πατρίδα μας δεν είναι συγκροτημένη σε πολλά επίπεδα, και υπάρχει διαφθορά, κανένα διατροφικό σκάνδαλο δεν ξεκίνησε από εδώ.

 

Όπως σημείωσε, ο Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Μακρής, τα παραδείγματα που παρουσιάστηκαν είναι ενδεικτικά και υπάρχουν πολλά άλλα σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Η Κωνσταντίνα Μπίμπα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της EcoExpertστην Αθήνα, ανέδειξε ένα επιπλέον καλό παράδειγμα πράσινης επιχειρηματικότητας, παρουσιάζοντας ολοκληρωμένες περιβαλλοντικές λύσεις και διαδικτυακές μεθόδους εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας στον τομέα της στέγασης. Μέσα από την παρουσίαση της EcoExpert, κατέδειξε τις δυνατότητες των οικολογικών σπιτιών τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση τη μείωση του κόστους, όσο και στην παραγωγή ενέργειας. Πρόκειται, όπως σημείωσε, για τριπλή κερδοφορία υπό την έννοια της εξοικονόμησης ενέργειας, χρημάτων και προστασίας του περιβάλλοντος. Κλείνοντας την εισήγησή της, υπογράμμισε το κοινωνικό, προσωπικό και περιβαλλοντικό κέρδος που προκύπτει από τη δημιουργία ενεργειακά αυτόνομων οικιακών και επαγγελματικών χώρων.

 

Ακολούθησε τηλεφωνική παρέμβαση του Αντώνη Κανατά, Γεωπόνου καιΣυνιδρυτή του παντοπωλείου βιολογικών & παραδοσιακών προϊόντων “Το Εκλεκτόν” στην Κόρινθο,ο οποίος παρουσίασε την επιχειρηματική του προσπάθεια, αναφέροντας και τις διάφορες δυσκολίες που αντιμετώπισε στην αρχή. Ο Αντώνης Κανατάς τόνισε ότι στο παντοπωλείο “Το Εκλεκτόν” αναζητούν και επιλέγουν προϊόντα που έχουν παραχθεί με βιολογικό τρόπο καλλιέργειας, καθώς και παραδοσιακές γεύσεις, από μικρούς παραγωγούς, από όλη την Ελλάδα σε μια προσπάθεια ο καταναλωτής να έρθει πιο κοντά και να γνωρίσει παραγωγούς της επαρχίας και προϊόντα που δεν μπορεί να βρει εύκολα σε μεγάλα πολυκαταστήματα.

 

Στη συνέχεια, η Κατερίνα Χουζούρη, Πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Αλλοστρόπος» στη Θεσσαλονίκη, παρουσίασε μέσω skype την επιχειρηματική αυτή προσπάθεια, η οποία προωθεί οικολογικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια και το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο, στηρίζοντας μικρούς παραγωγούς από όλο τον κόσμο και δίκτυα αλληλεγγύης και ανταλλακτικές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα. Η Κατερίνα Χουζούρη σημείωσε ότι συμμετέχουν στην ανάπτυξη της συλλογικής δράσης στην τοπική κοινωνία της περιοχής που δραστηριοποιούνται (Περιοχή Δελφών, Π. Συνδίκα, Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη) προσφέροντας προϊόντα από παραγωγούς του τόπου μας, χωρίς μεσάζοντες, με σκοπό τις καλύτερες τιμές, την καλύτερη ποιότητα και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.

 

Με παρέμβασή της, η Στάβα Αγγελίδη, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε στο νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 σε σχέση με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και το τι αυτή συνεπάγεται για τους αγρότες, αλλά και στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

 

Στη συζήτηση που ακολούθησε εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, επί των οποίων θα δοθεί συνέχεια στο τριήμερο Κοινωνικής Οικονομίας.

 

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ