26 Σεπτεμβρίου 2013

Αναζωογόνηση αντί για ερήμωση της περιοχής των Σερρών

Περιοδεία Ν. Χρυσόγελου για διάλογο με φορείς

 

Η ανάλυση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε περιφέρειας και μια προσανατολισμένη στην οικολογική, κοινωνική και παραγωγική καινοτομία περιφερειακή πολιτική μπορούν να ανατρέψουν την σημερινή τάση ερήμωσης και μετανάστευσης από την περιοχή των Σερρών. Χρειάζεται όμως να ενεργοποιηθούν περισσότερο οι ίδιοι οι πολίτες, να περά;σουν από την οργή και την κατάθλιψη στην ενεργή διαμόρφωση του μέλλοντος. Εμείς θα είμαστε δίπλα με προτάσεις, πληροφόρηση, καλές πρακτικές γα να βοηθήσουμε στη διέξοδο από την κρίση μέσα από ένα κύμα δημιουργικής ανατροπής που θα φέρει λύσεις για τους πολίτες και την κοινωνίας”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, που επισκέφθηκε την περιοχή τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος πραγματοποίησε σειρά επαφών με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραγωγικούς φορείς, το Φορέα Διαχείρισης Κερκίνης και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για να συζητήσουν προτάσεις σχετικά με  κοινές παρεμβάσεις για την προστασία και ανάδειξη του οικολογικού πλούτου της περιοχής, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την οργάνωση των δικτύων αλληλεγγύης καθώς και την στοχευμένη ανάπτυξη θέσεων εργασίας και βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων σε τομείς πράσινης κοινωνικής οικονομίας, αξιοποιώντας και τους πόρους της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ώστε να παραμείνουν οι νέοι στην περιοχή τους. Μεταξύ άλλων συζήτησαν για τη σύνδεση της καλής ποιοτικής αγροτικής παραγωγής με τον οικολογικό και αγροτικό τουρισμό, την αξιοποίηση από τοπικές ΜΜΕ και συνεταιρισμούς των τοπικά διαθέσιμων ΑΠΕ, την ανάπτυξη του δικτύου βιώσιμων συγκοινωνιών, ιδιαίτερα συνδέοντας το  τρένο με ποδηλατικές διαδρομές και οικολογικές ξεναγήσεις, την βιώσιμη διαχείριση των δασών αλλά και την ελεγχόμενη ξύλευση ενόψει του χειμώνα.

 

Τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου Νίκο Χρυσόγελο  συνόδευσαν ο Θανάσης Μακρής, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων και πρώην περιφερειακός σύμβουλός Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Γιώργος Μπλιώνης, εκπρόσωπος της Θεματικής Ομάδας των Οικολόγων Πράσινων για το Περιβάλλον και ο Μάριος Αρμάος, συντονιστής του κόμματος στην περιοχή Σερρών.

 

Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων είχε συνάντηση και συζήτηση με:

- Τον Δήμαρχο Σιντικής (που περιλαμβάνει το Σιδηρόκαστρο) Απ. Καρύδη. Συζητήθηκαν τοπικά προβλήματα  σχετικά με τη γεωργία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και  το πώς θα μπορούσε να σταματήσει η φυγή πολλών νέων ανθρώπων της περιοχής προς τη Θεσσαλονίκη και το εξωτερικό. Αντάλλαξαν επίσης απόψεις για μια ισορροπημένη πολιτική για το μεταναστευτικό και το ρόλο παραμεθόριων περιοχών.

- Το  Φορέα Διαχείρισης Κερκίνης.  Με τα στελέχη του  αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον του Φορέα, τη στήριξη που πρέπει να έχει από την πολιτεία, τις προοπτικές συνέχισης της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, αλλά και για τη συνεισφορά που μπορεί  να έχει στη δημιουργία θέσεων εργασίας  και βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή στη βάση ενός σωστού περιφερειακού σχεδιασμού.

- Αντιπροσωπεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σερρών με επικεφαλής τον πρόεδρο  κ. Μέγκλα. Συζήτησαν για τα προβλήματα των τοπικών επιχειρήσεων που εντείνονται διαρκώς και τη συνεργασία που μπορεί να υπάρχει στο πλαίσιο ανταλλαγής καλών πρακτικών αλλά και προώθησης πολιτικών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των  προβλημάτων αντί να μεγιστοποιούν τα προβλήματα

- Τον Αντιδήμαρχο Σερρών Στέρ. Γαλάνη. Συζήτησαν για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του Δήμου και άλλα προγράμματα που διαχειρίζεται, αλλά και πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει στο μέλλον, σύμφωνα με Ευρωπαϊκά παραδείγματα οικολογικής αστικής και αγροτικής αναζωογόνησης.

- Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, του Δήμου Σερρών, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα σε ανακαινισμένο και συντηρημένο νεοκλασικό οίκημα της πόλης. Ενημερώθηκαν για τους στόχους και της δραστηριότητες του Κέντρου από την Στ. Αρβανίτη Αγιαννίδου,εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο για θέματα ισότητας.

- Βιοκαλλιεργητές της περιοχής.

- Τους εργαζόμενους στην ΕΡΑ Σερρών, όπου δόθηκε συνέντευξη σε ενημερωτική εκπομπή του ραδιοσταθμού

 

Ακούστε τη συνέντευξη του Ν. Χρυσόγελου στην ΕΡΑ Σερρών πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο:

Last modified on Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 22:33