27 Αύγουστος 2013

Η επίσκεψη του Νίκου Χρυσόγελου στο Νοσοκομείο Χανίων

Τη Τρίτη 27/8/13 αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων με επικεφαλής τον Ευρωβουλευτή Νίκο Χρυσόγελο επισκέφτηκε  το Γ.Κ.Ν. Χανίων όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων και με την διοίκηση του Νοσοκομείου.   

 

Εκ μέρους του σωματείου των εργαζομένων παραβρέθηκαν οι Φραγκιουδάκης Γιώργος ,Μπονάτος Χρήστος και Λιοδάκης Γιώργος οι οποίοι τόνισαν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό παρά την αύξηση της προσέλευσης ασθενών και τον συνεπακόλουθο αυξημένο φόρτο εργασίας, τις συνεχείς εφημερίες και την μείωση των αμοιβών των εργαζομένων κατά 40-50 % σε σχέση με τη μισθοδοσία προ του 2009.Τονισαν ότι βασικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου όπως η καθαριότητα ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες ενώ με τα σημερινά δεδομένα θα κόστιζε λιγότερο η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Τόνισαν την άμεση ανάγκη το Υπουργείο να προχωρήσει στην πρόσληψη 19 γιατρών των οποίων οι θέσεις έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε εκκρεμότητα με ευθύνη του υπουργού Υγείας. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τάχτηκαν με κατηγορηματικό τρόπο κατά της ιδιωτικοποίησης των Νοσοκομείων. Επίσης αναφέρθηκαν στον αγώνα που κάνουν για να εξυπηρετήσουν τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας χωρίς διακρίσεις και ότι έχει πλέον κατοχυρωθεί η νοσηλεία των επειγόντων περιστατικών ακόμη και όταν αυτοί είναι ανασφάλιστοι Επίσης απαιτούν να θεσμοθετηθεί η Δωρεάν νοσηλεία και στους χρόνιους πάσχοντες ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

 

Από την μεριά των Οικολόγων Πρασίνων τονίστηκε ότι συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και  ότι με βάση τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης η δωρεάν πρόσβαση στην περίθαλψη είναι αδιαμφισβήτητο και αναφαίρετο δικαίωμα των συμπολιτών μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι το μοναδικό Ελληνικό κόμμα που από το 2008 έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς στο υγειονομικό σύστημα της χώρας. Το 2009 με επερώτηση του Ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την παρέμβαση του κ. Μπαρόζο για να σταματήσει η υπερκοστολόγηση φαρμάκων στην Ελλάδα από την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία επιβαρύνονται ετησίως 3δις ευρώ. Κανένα άλλο κόμμα δεν υποστήριξε την παρέμβαση των ΟΠ ενάντια στο καρτέλ φαρμακων. Επίσης από τον Ευρωβουλευτή Νίκο Χρυσόγελο τονίστηκε η ανάγκη της υιοθέτησης ενός οραματικού στόχου για την υγεία με την προώθηση των πολιτικών πρόληψης .

 

Ακλούθησε συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων κ. Δουλγεράκη παρουσία της υπεύθυνης οικονομικής διαχείρισης  κας Στέλλας Νοδαράκη, της διοικητικής υπαλλήλου Ροδάνθης  Φραγκιουδάκη του  Προέδρου  του  Επιστημονικού  Συμβουλίου Παπαδάκη  Χαρίτωνος και Εκπροσώπων των εργαζομένων.

 

Η αντιπροσωπεία των ΟΠ τόνισε το ζήτημα της άμεσης ανάγκης υλοποίησης των προσλήψεων που έχουν εγκριθεί και ιδιαίτερα να στελεχωθεί η μονάδα νεογνών.

 

Η αντιπροσωπεία των ΟΠ αρχικά έθεσε το θέμα της αδικαιολόγητης καθυστέρησης της πρόσληψης 19 γιατρών οι οποίοι θα καλύψουν νευραλγικούς τομείς στις ιατρικές υπηρεσίες των νοσοκομείων. Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη στελέχωσης της μονάδας νεογνών.

 

Ο κος Δουλγεράκης απάντησε ότι το ζήτημα βρίσκεται πλέον στην αρμοδιότητα του υπουργού υγείας. Συζητήθηκαν θέματα επάρκειας αναλώσιμων υλικών ιδιαίτερα στα χειρουργεία .Για την κάλυψη αυτών των αναγκών δίνεται καθημερινός αγώνας έτσι ώστε  οι ελλείψεις να είναι προσωρινές και να εξασφαλίζονται κατά προτεραιότητα οι βασικές ανάγκες.

 

Όσον αφορά  τον αξονικό τομογράφο είναι χαλασμένος και επίσης έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας του μαγνητικού τομογράφου.

 

Η αντιπροσωπεία ΟΠ επισήμανε την σοβαρότατη ανάγκη της πλήρους λειτουργίας του ακτινολογικού μηχανήματος στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου.Oκος Δουλγεράκης είπε ότι σύντομα θα γίνει αντικατάσταση του μηχανήματος εκτύπωσης. Επίσης συζητήθηκε η λειτουργία του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Χανίων. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ζητήθηκε να τοποθετηθούν καθίσματα στο διάδρομο μπροστά από την είσοδο του ΤΕΠ διότι οι συνοδοί ταλαιπωρούνται περιμένοντας όρθιοι πολλές ώρες μέχρι την διεκπεραίωση των περιστατικών.  Όλοι συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη λειτουργίας κέντρου υγείας αστικού τύπου στο χώρο του παλιού νοσοκομείου.

 

Συζητήθηκε αναλυτικότατα το θέμα μείωσης των λειτουργικών εξόδων με παράλληλη αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

 

Στο θέμα της κατανάλωσης πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος οι ΟΠ πρότειναν την δημιουργία  Αιολικού πάρκου από τον ίδιο τον οργανισμό του νοσοκομείου ως νομικό πρόσωπο είτε από εταιρεία με συμμετοχή των αργαζομένων στα πλαίσια της Κοινωνικής Οικονομίας.

 

Ο κος Δουλγεράκης απάντησε ότι υπάρχει από την διοίκηση ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση η οποία κόλλησε στο ασφυκτικό-απαγορευτικό νομοθετικό πλαίσιο.

 

Η κα Νοδαράκη ενημέρωσε ότι το νοσοκομείο Χανίων πρωτοστάτησε στην αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας με την επονομασία ΄΄GreenHospital΄΄ και σύντομα θα υλοποιηθεί η χρηματοδότηση μιας πρωτοποριακής τεχνολογίας αισθητήρων που θα διακόπτουν αυτόματα οποιαδήποτε σπατάλη στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στο Νοσοκομείο. Όσον  αφορά την φαρμακευτική δαπάνη του νοσοκομείου οι ΟΠ αναφέρθηκαν στον αγώνα που έκαναν στο Ευρωκοινοβούλιο για να σταματήσει στην χώρα η υπερκοστολόγηση των φαρμάκων. Η κα Νοδαράκη είπε ότι με Τους διαγωνισμούς προμηθειών φαρμάκων έχουν καταφέρει να μειώσουν την φαρμακευτική δαπάνη σε σχέση με το 2009 από 16,8 εκ. ευρώ σε 8,2 εκ. ευρώ.

 

Όσον αφορά  την τροφοδοσία οι ΟΠ τόνισαν την ανάγκη να δεσμευτούν οι προμηθευτές ότι τα τρόφιμα θα είναι μόνο από ντόπιους παραγωγούς με την εφαρμογή του κριτηρίου του ελάχιστου οικολογικού αποτυπώματος κάθε τρόφιμο που θα καταναλώνεται στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Χανίων.

 

Όσον αφορά  την διαχείριση των τοξικών και μολυσματικών υλικών ο κος Δουλγεράκης ενημέρωσε ότι ο ακατάλληλος και απαρχαιωμένος κλίβανος που υπάρχει έκλεισε και έγινε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία η οποία τα μεταφέρει στην Αθήνα για την τελική επεξεργασία και αποθήκευση. Ο εκπρόσωπος των γιατρών κος Ανδρέας Λιοδάκης τόνισε την ανάγκη ίδρυσης εθνικής φαρμακοβιομηχανίας ,για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, την άμεση ανάγκη κάλυψης οργανικών θέσεων, την προάσπιση των δικαιωμάτων των αργαζομένων και την πλήρη δωρεάν περίθαλψη όλου του πληθυσμού.

 

Ο Ευρωβουλευτής των Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς τις περιφέρειες θα εστιάζει σε δυο τομεις. 1)Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια και τις υπηρεσίες και αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ΑΠΕ και 2) ουσιαστική αντιμετώπιση των επιπτώσεων του συνεχώς αυξανόμενου μεταναστευτικού ρεύματος από την βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Τόνισε ότι για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολιτική υγείας στη χώρα πρέπει να έχουμε ένα όραμα που θα στηρίζεται αφενός στην πρόληψη με την μείωση των τροχαίων και τον υγιεινό τρόπο ζωής (ελεγμένα ποιοτικά τρόφιμα, μετακινήσεις στην πόλη με ποδήλατο, μείωση του καπνίσματος κ.α.) και αφετέρου στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης περίθαλψης. Τέλος  όσον αφορά την σημαντική επιβάρυνση του νοσοκομείου Χανίων από την παρεχόμενη περίθαλψη σε ανασφάλιστους μετανάστες τόνισε ότι υπάρχει τρόπος να πληρώνεται το νοσοκομείο υπό την προϋπόθεση να λειτουργήσει στα Χανιά κέντρο υποδοχής μεταναστών με πλήρη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και με ειδική σύμβαση με το νοσοκομείο Χανίων που θα παρέχει υγειονομικούς ελέγχους και νοσηλείες εισπράττοντας τα αντίστοιχα ποσά και μειώνοντας την επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

 

Τέλος ο κος Δουλγεράκης δήλωσε ότι πλήρης ενημέρωση  για τη δομή και λειτουργία του νοσοκομείου γίνεται από το ΥΓΕΙΑ ΝΕΤ . Δόθηκε αμοιβαία υπόσχεση για συνέχιση της συνεργασίας.