26 Αυγούστου 2013

Οικολογικός Άνεμος στην Μήλο και στη Σέριφο

Επίσκεψη του Νίκου Χρυσόγελου στη Μήλο (20/8) και στη Σέριφο (21/8)


Την Μήλο, την Τρίτη 20 Αυγούστου, και την Σέριφο, την Τετάρτη 21 Αυγούστου, θα επισκέφτηκε ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο και Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, στο πλαίσιο μεγάλης περιοδείας  του ίδιου αλλά και στελεχών του Οικολογικού Ανέμου σε 18 νησιά του Ν. Αιγαίου, μέσα στον Ιούλιο και Αύγουστο: Σίφνο, Σύρο, Μύκονο, Τήνο, Σαντορίνη, Πάτμο, Κάλυμνο, Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο, Πάρο, Νάξο, Κουφονήσια, Αμοργό, Φολέγανδρο, Σίκινο, Σέριφο και Μήλο.

 

Στόχος της περιοδείας ήταν η συζήτηση με την αυτοδιοίκηση, φορείς και πολίτες για τα προβλήματα των νησιών αλλά και για πολιτικές και συγκροτημένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισής τους μέσα από καινοτόμες προσεγγίσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει κάθε τοπική κοινωνία και των πόρων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων. Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε τους φορείς ώστε να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και σχεδιασμός για την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020) αλλά και η απαραίτητη κι αποτελεσματική συνεργασία των θεσμικών φορέων και των πολιτών.

 

Η κρίση και η πολιτική που προωθείται εντείνει τις δυσλειτουργίες και την έλλειψη οργάνωσης της διοίκησης κι αφήνει τους νησιώτες χωρίς σημαντικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές υπηρεσίες, την ίδια στιγμή που βαθαίνει η οικονομική κρίση, μειώνονται τα εισοδήματα των περισσότερων, αυξάνεται η γραφειοκρατία, ο συγκεντρωτισμός, η διαπλοκή και η κυνικότητα της κυρίαρχης πολιτικής. Επομένως, σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, απαιτούνται νέες προσεγγίσεις, αναβάθμιση του ρόλου και των

πρωτοβουλιών των πολιτών αλλά και της αυτοδιοίκησης σε όλα τα επίπεδα καθώς και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού είτε ζει στα νησιά είτε κατάγεται από αυτά και διατηρεί δεσμούς με τις νησιωτικές κοινωνίες  είτε πρόκειται για πολίτες που νοιώθουν την ανάγκη να βοηθήσουν.

 

Οι περιοδείες αυτές στα νησιά εντάσσονται, επίσης, στην προετοιμασία του "Οικολογικού Ανέμου" για τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2014. Το πρόγραμμα του Οικολογικού Ανέμου επιδιώκουμε να είναι το αποτέλεσμα διαλόγου και συμμετοχικού σχεδιασμού για ένα μοντέλο βιώσιμης οικονομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας και κοινωνικής - οικολογικής ανάπτυξης σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας, πολύ περισσότερο που κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

 

Με τις περιοδείες επιδιώκεται επίσης να ενισχυθεί ένα δίκτυο ενεργών πολιτών και φορέων σε κάθε νησί που θα συνεργαστεί στενά, όχι μόνο προεκλογικά αλλά κυρίως μετεκλογικά, σε περιφερειακό επίπεδο, για την προώθηση των προγραμματικών προτάσεων και των πρακτικών λύσεων που θα έχουν συμφωνηθεί μέσα από ευρύ διάλογο.

Last modified on Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013 11:53