01 Μαϊος 2013

Στο πλευρό των νέων για αποτελεσματικές πολιτικές για τη νεολαία

 

Ημερίδα για πολιτικές για τη νεολαία την εποχή της κρίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
Πολλές και δυναμικές οι φωνές των νέων, κι ο λόγος τους αληθινός και ώριμος στην ημερίδα για «πολιτικές για τη νεολαία την εποχή της κρίσης» πουδιοργάνωσαν από κοινού ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Παρασκευή 26 Απριλίου,στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και τις παρεμβάσεις τους, μεταξύ άλλων, ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και ο Παναγιώτης Ήφαιστος, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
 
Η ημερίδα αυτή ήταν συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών του Νίκου Χρυσόγελου για να στηρίξει τους νέους να διαμορφώσουν, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, ένα κοινό όραμα και ένα σχέδιο δράσεων και πολιτικών προτάσεων για την έξοδο από την κρίση, αλλά και συνέχεια μιας πληθώρας δράσεων του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς μέσω των οποίων δίνεται η ευκαιρία στους φοιτητές να συμμετέχουν σε γόνιμους προβληματισμούς για τα εθνικά και διεθνή τεκταινόμενα.
 
Ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, υπογράμμισε την ανάγκη μιας διαδικασίας γόνιμης αυτοκριτικής και μιας ευρύτερης πολιτικής συζήτησης για το πού θέλουμε να πάμε ως χώρα. Τόνισε ότι καμία Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να αποκαταστήσει την πολιτική βούληση που πρέπει να έχει κάθε χώρα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για να προχωρά. Ανέφερε ότι υπάρχουν
καλά παραδείγματα συνεννόησης, ανάπτυξης και σωστής διαχείρισης και πρέπει, ειδικά η νεολαία, να είναι φορέας μιας νέας αντίληψης και να αλλάξει, να σκεφτεί στρατηγικά, και να χαράξει ολοκληρωμένες πολιτικές.
 
Ο Παναγιώτης Ήφαιστος, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή πλέον έχουν ανατραπεί κατακτήσεις δεκαετιών, υπάρχουν μεγάλες ανισορροπίες, πλήττεται η εργασία, η επιχειρηματικότητα, η κοινωνία, η δημοκρατία και το περιβάλλον, πλήττονται οι νέοι, το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τόνισε ότι η απάντηση στην κρίση είναι η όλο και μεγαλύτερη δημοκρατία: τα καίρια ζητήματα, όπως η ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και η προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από συζήτηση και διαβούλευση, και στη διαδικασία αυτή είναι κρίσιμη η συμβολή των νέων. Σημείωσε επίσης ότι η κρατική και η ευρωπαϊκή οργάνωση δεν είναι ανταγωνιστικές, αντιθέτως, τροφοδοτούν η μια την άλλη, ως συγκοινωνούντα δοχεία.
 
Η πρώτη ενότητα της ημερίδας εστίασε στην Ελλάδα. Η Φωτεινή Ασδεράκη, Λέκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, παρουσίασε τα διαθέσιμα Ευρωπαϊκά προγράμματα για εκπαίδευση και κατάρτιση, και ο Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου,μίλησε για το πέρασμα από την εκπαίδευση στην εργασία. Ο Ανδρέας Στεφανίδης, Πρόεδρος του ΕΣΥΝΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών) ανέλυσε τους πέντε πυλώνες της επιχειρηματικότητας: εξωστρέφεια, κινητικότητα, συνεργασία, χρηματοδοτικά εργαλεία, καταπολέμηση γραφειοκρατίας. Τέλος, ο Ορέστης Ματσούκας, Συνιδρυτής του ΚεΠΝΕΤ (Κέντρο Προώθησης Νεανικής Επιχειρηματικότητας & Τεχνολογίας) μίλησε για το StartingUP, ως εκδημοκρατισμό στην νεανική επιχειρηματικότητα.
 
Η δεύτερη ενότητα της ημερίδας εστίασε στην Ευρώπη. Ο PeterMatjašič, Πρόεδρος του YFJ (EuropeanYouthForum), επικεντρώθηκε στην εγγυοδοσία για τη νεολαία, ως ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Ο Νίκος Κουτσιμπογιώργος, Πρόεδρος της JEF Πειραιά (Young European Federalists) ανέδειξε την συμβολή των νέων στην ενοποίηση της Ευρώπης. Ο Γιώργος Κωνσταντίνος Χαρώνης, Εκπρόσωπος της ESU (EuropeanStudents’ Union), μίλησε για την ανώτερη εκπαίδευση ως επένδυση για διέξοδο από την κρίση. Η Αγγελίνα Ψυχογυιού, Πρόεδρος της ESN Ελλάδας (Erasmus Student Network), παρουσίασε την ενασχόληση με εθελοντικές οργανώσεις ως εργαλείο για ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον. Ο Μάνος Βαλάσης, Εκπρόσωπος της AEGEE-Europe (European Students’ Forum), υπογράμμισε την αξία του ακτιβισμού ως διεκδίκηση της ζωής, ειδικά για τη νεολαία . Τέλος, η Σοφία Ρουπακιά, Πρόεδρος της AIESEC Πανεπιστημίου Πειραιώς (International Association of Students in Economics and Management) μίλησε για τους νέους ως φορείς κοινωνικής αλλαγής.
 
Προβλήθηκε επίσης το σποτ της καμπάνιας Avanti Europe! Αλληλεγγύη με τον ελληνικό λαό! που ζητά να αναθεωρηθούν οι πολιτικές λιτότητας και να τεθούν οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους στο επίκεντρο των αποφάσεων της Τρόικα και της ελληνικής κυβέρνησης.
   
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με ερωτήσεις – απαντήσεις, τοποθετήσεις και συζήτηση επί των θεμάτων των δύο ενοτήτων, όπου τον λόγο πήραν κυρίως φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αλλά και άλλων Πανεπιστημίων, καθώς και εκπρόσωποι Ελληνικών και Ευρωπαϊκών οργανώσεων νεολαίας. Η συζήτηση κατόπιν εμπλουτίστηκε ακόμα περισσότερο μέσα από τα ερεθίσματα του εργαστηρίου που διοργάνωσε η οργάνωση Balkans Beyond Borders (Βαλκάνια Πέρα από τα Σύνορα) με τον συντονισμό της Ντίνας Καρύδη, ενός διαδραστικού εργαστηρίου με ανάλυση μέσω ταινιών μικρού μήκους που δίνει φωνή στους νέους στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Την ημερίδα έκλεισαν ο Νίκος Χρυσόγελος και η Φωτεινή Ασδεράκη ευχαριστώντας τόσο τους ομιλητές όσο και τους συμμετέχοντες για την ενεργό συμμετοχή τους, και καλώντας για συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου με ευρύτερη δικτύωση και συνεργασία.
 
Στεκόμαστε πάντα στο πλευρό των νέων, τους στηρίζουμε, τους ακούμε προσεκτικά και ενδυναμώνουμε τη φωνή τους με στόχο την χάραξη και υλοποίηση αποτελεσματικών πολιτικών για το παρόν και το μέλλον τους. Ειδικά την εποχή της κρίσης, που η νεολαία πλήττεται πολλαπλώς, καλούμε τους νέους να βγουν στο προσκήνιο και να αλλάξουν την πολιτική, τόσο μέσα από τα πολιτικά κόμματα, όσο και μέσα από την κοινωνία των πολιτών, με δημοκρατικό και συμμετοχικό τρόπο στη λήψη αποφάσεων”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος. “Η κρίση θέλει αποφάσεις, είναι ιατρικός όρος, από τον Ιπποκράτη που συνδέεται με τη στιγμή κατά την οποία είτε θα επικρατήσει η ασθένεια και θα επέλθει ο θάνατος είτε ο ασθενής θα ανακάμψει. Έτσι ο όρος κρίση ενέχει και την έννοια της αλλαγής. Κι αυτή η αλλαγή φαίνεται ότι χρειάζεται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί πλέον από ηγεσίες που έδιναν ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα φτάσαμε σε ηγεμονίες. Ένα εγχείρημα που βασιζόταν στην ισότητα των κρατών και τους προσέδιδε την ίδια αξία, έχει διαταραχθεί, ενώ παρατηρήθηκαν και θεσμικά ολισθήματα, πολυφωνία και κακοφωνία. Ειδικά η νέα γενιά, μέσα από ενεργό συμμετοχή, θα πρέπει να αποφασίσει ποια και πόση Ευρώπη θέλει, επίσης αυτή η νέα γενιά θα πρέπει να υποστηριχτεί και να αξιοποιηθεί", επισήμανε η Φωτεινή Ασδεράκη, Λέκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
 
Περισσότερες πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό από την ημερίδα στο www.youth-employment.gr
Ενημερωθείτε για τις δύο σχετικές ημερίδες για τη νεολαία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: εδώ
 

Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

 
Μετά το τέλος της ημερίδας ο Νίκος Χρυσόγελος απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή έναρξης της 4ης Προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα EuroPaS 2013 (Γαλλικό Ινστιτούτο, Αθήνα). Η εν λόγω προσομοίωση διοργανώνεται στις 26-29 Απριλίου 2013 στο Πανεπιστήμιο Πειραιά από το ΙΕΚΕΘ - Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων (ο Νίκος Χρυσόγελος είναι μεταξύ των υποστηρικτών της πρωτοβουλίας) και πραγματοποιείται σε φοιτητικό επίπεδο, κατά κύριο λόγο, με συμμετέχοντες/ουσες προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, ο ρόλος των οποίων αφορά στην προσομοίωση της θέσης ενός/μιας Ευρωβουλευτή για τις ημέρες που διαρκεί το συνέδριο.
 
"Σας καλωσορίζω όλους και όλες και συγχαίρω το ΙΕΚΕΘ για την πρωτοβουλία αυτή. Το EuroPaSαναδεικνύει τον πιο δημοκρατικό θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν θεσμό που σήμερα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, μπορεί να δώσει το έναυσμα για καινοτόμες προσπάθειες. Ως εκ τούτου, σας καλώ να συμμετέχετε ενεργά και να διαπραγματευτείτε για το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προσδοκίες των νέων για ένα βιώσιμο μέλλον, δεδομένου ότι εσείς, η νεολαία, είστε το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Χρειάζεται λοιπόν να συμμετέχετε στη διαμόρφωση μιας Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας πολιτών, του κοινού μας σπιτιού, μιας Ευρώπης της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας. Μπορείτε να γίνετε η κατευθυντήρια δύναμη της Ευρώπης που θα ξανακερδίσει την καρδιά και το μυαλό του κόσμου", δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Χρυσόγελος.
 

Περισσότερες πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό από την τελετή έναρξης στο www.youth-employment.gr

 

Last modified on Τετάρτη, 01 Μαϊος 2013 11:20