Print this page
25 Απριλίου 2013

Να ενδυναμώσουμε τη φωνή των νέων

Ημερίδα για πολιτικές για τη νεολαία στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

 

Ημερίδα για πολιτικές για τη νεολαία την εποχή της κρίσης διοργανώνουν από κοινού ο Ν. Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς με τον συντονισμό της Φωτεινής Ασδεράκη, Λέκτορα του Τμήματος, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Παρασκευή 26 Απριλίου, ώρες 09:30-16:00, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Στην ημερίδα θα παρέμβει, επίσης, ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και ο Παναγιώτης Ήφαιστος, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (10:45).

 

Η ημερίδα αυτή αποτελεί συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών του Νίκου Χρυσόγελου για να στηρίξει τους νέους να διαμορφώσουν, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, ένα κοινό όραμα και ένα σχέδιο δράσεων και πολιτικών προτάσεων για την έξοδο από την κρίση. Αποτελεί επίσης και μέρος πολλών δράσεων του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς μέσω των οποίων δίνεται η ευκαιρία στους φοιτητές να συμμετέχουν σε γόνιμους προβληματισμούς για τα

εθνικά και διεθνή τεκταινόμενα.

 

 

Η πρώτη ενότητα της ημερίδας (10:00-10:45) εστιάζει στην Ελλάδα και μιλούν οι: Φωτεινή Ασδεράκη, Λέκτορας Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ανδρέας Στεφανίδης, Πρόεδρος του ΕΣΥΝΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών), και Ορέστης Ματσούκας, Συνιδρυτής ΚεΠΝΕΤ (Κέντρο Προώθησης Νεανικής Επιχειρηματικότητας & Τεχνολογίας).

 

Η δεύτερη ενότητα της ημερίδας (11:00-12:00) εστιάζει στην Ευρώπη και μιλούν οι: Peter Matjašič, Πρόεδρος του YFJ (European Youth Forum), Νίκος Κουτσιμπογιώργος, Πρόεδρος της JEF Πειραιά (Young European Federalists), Γιώργος Κωνσταντίνος Χαρώνης, Εκπρόσωπος της ESU (European StudentsUnion), Αγγελίνα Ψυχογυιού, Πρόεδρος της ESN Ελλάδας (Erasmus Student Network), Μάνος Βαλάσης, Εκπρόσωπος της AEGEE-Europe (European Students’ Forum), και Σοφία Ρουπακιά, Πρόεδρος της AIESEC Πανεπιστημίου Πειραιώς (International Association of Students in Economics and Management).

 

Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις – απαντήσεις και συζήτηση επί των θεμάτων των δύο ενοτήτων στην ολομέλεια, και στη συνέχεια, κατόπιν σύντομου διαλλείματος, θα πραγματοποιηθούν παράλληλα τρία διαδραστικά εργαστήρια (13:00-14:30). Το πρώτο εργαστήριο συνδιοργανώνεται από την Φωτεινή Ασδεράκη και τον Νίκο Χρυσόγελο και αφορά διαβούλευση για πολιτικές για τη νεολαία την εποχή της κρίσης. Το δεύτερο εργαστήριο διοργανώνεται από το ΚεΠΝΕΤ (Κέντρο Προώθησης Νεανικής Επιχειρηματικότητας & Τεχνολογίας) και είναι προσομοίωση εξεύρεσης πόρων και συνεργειών με εργασία σε τριάδες. Το τρίτο εργαστήριο διοργανώνεται από το Balkans Beyond Borders (Βαλκάνια Πέρα από τα Σύνορα) και δίνει φωνή στους νέους στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη με ανάλυση μέσω ταινιών.

 

Στην τελευταία ενότητα της ημερίδας (14:30-16:00) επιστρέφουμε στην ολομέλεια για την παρουσίαση των συμπερασμάτων των εργαστηρίων και ολοκληρώνουμε με την συζήτηση επί των συμπερασμάτων της ημερίδας και των προτάσεων για πολιτικές για τη νεολαία την εποχή της κρίσης.

 

“Ειδικά την εποχή της κρίσης, που η νεολαία πλήττεται πολλαπλώς, είναι χρέος μας να ακούσουμε τη φωνή των νέων και να στηρίξουμε την υλοποίηση αποτελεσματικών πολιτικών για το παρόν και το μέλλον τους”, τονίζει ο Νίκος Χρυσόγελος. “Οι νέοι είναι αυτοί που πρέπει να έχουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός «νέου» ευρωπαϊκού περιβάλλοντος που θα διασφαλίζει την παροχή ίσων ευκαιριών και το σεβασμό κρατών και πολιτών» υπογραμμίζει η Φωτεινή Ασδεράκη, Λέκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

 

 

Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Μετά το τέλος της ημερίδας ο Νίκος Χρυσόγελος θα απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή έναρξης της 4ης Προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα EuroPaS 2013 (ώρα 18:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31, Αθήνα). Η εν λόγω προσομοίωση διοργανώνεται στις 26-29 Απριλίου 2013 στο Πανεπιστήμιο Πειραιά από το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων (ο Νίκος Χρυσόγελος είναι μεταξύ των υποστηρικτών της πρωτοβουλίας) και πραγματοποιείται σε φοιτητικό επίπεδο, κατά κύριο λόγο, με συμμετέχοντες/ουσες προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, ο ρόλος των οποίων αφορά στην προσομοίωση της θέσης ενός/μιας Ευρωβουλευτή για τις ημέρες που διαρκεί το συνέδριο. Περισσότερες πληροφορίες: www.europas.irtea.gr.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας στο www.youth-employment.gr

Επισκεφτείτε τη σελίδα στο facebook: εδώ

Ενημερωθείτε για τις δύο σχετικές ημερίδες για τη νεολαία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: εδώ

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τα εργαστήρια): Αλεξία Τσούνη, τηλ-φαξ: 210-2525421, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Last modified on Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 15:58