Print this page
08 Απριλίου 2013

Ο Νίκος Χρυσόγελος σε εκδηλώσεις για την κοινωνική οικονομία σε Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη

Σε τρεις εκδηλώσεις - συζητήσεις για την κοινωνική οικονομία, στο Ηράκλειο Κρήτης, 2 Απριλίου, στα Χανιά, 3 Απριλίου, και στη Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου, συμμετείχε ως ομιλητής ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα, και στις τρεις εκδηλώσεις προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ «Κοινωνική Οικονομία – Εναλλακτική λύση»(Σκηνοθεσία: Σοφία Παπαχρήστου). Η ταινία αυτή έγινε με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου και του Iνστιτούτου Χάινριχ Μπελ.

 

Ηράκλειο, 2 Απριλίου: Με μεγάλη επιτυχία έγινε η εκδήλωση της “Πρωτοβουλίας για την Κοινωνική Οικονομία”, στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποτέλεσμα ήταν η συμμετοχή δεκάδων ενδιαφερόμενων στην “πρωτοβουλία”. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Δημήτρης Κορνάρος, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας, ο Νίκος Χρυσόγελος,, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και η Αντιγόνη Δαλαμάγκα, Διευθύντρια της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κοινωνικών Επιχειρήσεων Rre-use.

 

Χανιά, 3  Απριλίου: Η προβολή της ταινίας «Κοινωνική Οικονομία – Εναλλακτική λύση» και η συζήτηση που ακολούθησε, με τη συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου, στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανιών άνοιξε το διάλογο για τις κοινωνικές – συνεταιριστικές επιχειρήσεις όχι μόνο μεταξύ όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση αλλά και με τους φορείς και πολίτες με τους οποίους συναντήθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος στα Χανιά και στην Κίσσαμο.

 

Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου: Το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο διοργάνωσαν προβολή του ντοκυμαντέρ «Κοινωνική Οικονομία: Εναλλακτική λύση» στον κινηματογράφο Oλύμπιον, στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 7 Απριλίου. Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή της Σοφίας Παπαχρήστου, σκηνοθέτη του ντοκυμαντέρ, του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο (μέσω σκάιπ), του Ανδρέα Ρουμελιώτη, συγγραφέα και δημοσιογράφου, του Γιώργου Οικονόμου, Διδάκτορα Φιλοσοφίας Παν. Κρήτης, συγγραφέακαι του Μιχάλη Τρεμόπουλου, συντονιστή των Οικολόγων Πράσινων.   Τη συζήτηση συντόνισε η Σοφία Αδάμ, ερευνήτρια στο Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ.

 

Προσεχώς:

Η ταινία θα προβληθεί στις 12 Απριλίου, στην Καρδίτσα, στο πλαίσιο των εγκαινίων της μονάδας της συνεταιριστικής επιχείρησης Ενεργειακή Καρδίτσας, και στις 14 Απριλίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στην

Αθήνα

 

Λίγα λόγια για την ταινία

Η ταινία «Κοινωνική Οικονομία – Εναλλακτική λύση»(Σκηνοθεσία: Σοφία Παπαχρήστου) έγινε με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου και του Ινστιτούτου Χάινριχ Μπελ. Η Σοφία Παπαχρήστουκαι ο Κωστής Παπαναστασάτος ταξίδεψαν 30 ημέρες σε 40 διαφορετικές ευρωπαϊκές τοποθεσίες στη Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Ελλάδα για να πάρουν συνεντεύξεις και να παρουσιάσουν, με τη βοήθεια των ίδιων των πρωταγωνιστών, παραδείγματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας μέσω διαφορετικών μορφών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

 

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί εργαλείο ενημέρωσης και προώθησης των κοινωνικών/ συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Από τον τραπεζικό τομέα, μέχρι τον κλάδο της υγείας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του αγροτουρισμού, της επαναχρησιμοποίησης κ.ά. το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης μέσα από ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομίας, ένα μοντέλο που μπορεί να συμβάλει στη διέξοδο από την κρίση που βιώνουμε σήμερα.

 

Ο κλάδος της κοινωνικής-συνεταιριστικής οικονομίας απασχολεί 11.000.000 εργαζόμενους/ες στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύει τον «τρίτο τομέα» της οικονομίας.

 

Στη χώρα μας, έχει μόλις ανοίξει η συζήτηση, τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο, για το πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν να ανθίσουν οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Last modified on Τρίτη, 09 Απριλίου 2013 11:45