26 Μαρτίου 2013

Επιστροφή στη γη και Κοινωνική οικονομία– Διέξοδοι στην κρίση για τα νησιά μας

 

Συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου σε δύο σημαντικές εκδηλώσεις στις Κυκλάδες

Την εβδομάδα που πέρασε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και Περιφερειακός Σύμβουλος στο Νότιο Αιγαίο με τον «Οικολογικό ‘Άνεμο» συμμετείχε σε δύο ιδιαίτερα σημαντικές και επιτυχημένες εκδηλώσεις στις Κυκλάδες με θέματα την «Επιστροφή στη γη» και την «Κοινωνική Οικονομία», ως διεξόδους απέναντι στην κρίση για τα νησιά μας.
 
Την Τετάρτη 20 Μαρτίου, ο Νίκος Χρυσόγελος παρενέβη στην Δημόσια Συζήτηση με θέμα «Επιστροφή στη γη: Ανάγκη ή Ευκαιρία» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά μέσω τηλεδιάσκεψης από τα επτά γραφεία του Επιμελητηρίου σε άλλα νησιά αλλά και μέσω διαδικτύου. Ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός εισηγητών και την παρακολούθησαν τουλάχιστον 700 άτομα. Ο Νίκος Χρυσόγελος και η συνεργάτιδά του Χριστίνα Ευθυμιάτου, μέλος της Γραμματείας του Οικολογικού Ανέμου, συνέβαλαν στην διοργάνωση της Ημερίδας, και συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους σ΄ αυτήν, με θέματα τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλά και τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στα νησιά μας.
 
 
 
Το Σάββατο 23 Μαρτίου ο Νίκος Χρυσόγελος και η Χριστίνα Ευθυμιάτου συμμετείχαν σε εκδήλωση με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Επιστροφή στη γη: Προοπτικές διεξόδου στην κρίση» που οργανώθηκε στη Σίφνο από τους Οικολόγους Πράσινους, σε συνεργασία με τον
Δήμο Σίφνου, τον Αγροτικό Σύλλογο και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σίφνου. στο Πολιτιστικό Κέντρο στον Αρτεμώνα. Η εκδήλωση άνοιξε με την πρώτη προβολή στη Ελλάδα της ταινίας της Σοφίας Παπαχρήστου «Κοινωνική Οικονομία –Εναλλακτική Λύση», που γυρίστηκε με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου και του Γερμανικού Πράσινου Ινστιτούτου Heinrich Boell. Ακολούθησε συζήτηση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη γεωργία - κτηνοτροφία στα νησιά.
 
Οι ευκαιρίες αγροτικής επιχειρηματικότητας στα νησιά (αλλά και οι αναγκαίες προϋποθέσεις στήριξής της) που παρουσιάστηκαν αναλυτικά στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου, αλλά και τα ποικίλα και επιτυχημένα παραδείγματα κοινωνικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποτέλεσαν αφορμή για ένα ευρύ και γόνιμο προβληματισμό των συμμετεχόντων στις δύο εκδηλώσεις, Έδωσαν επίσης έναυσμα για τη δρομολόγηση επόμενων δράσεων, στις οποίες ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Οικολογικός Άνεμος θα συμβάλλουν, σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς φορείς των νησιών.
 
Ειδικότερα θέματα ενδιαφέροντος στις δύο δημόσιες συζητήσεις ήταν η παραγωγή ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, με έμφαση στις μικρές οικογενειακές μονάδες, η μελισσοκομία, η παραγωγή και τυποποίηση οσπρίων, κτηνοτροφών και αρωματικών –φαρμακευτικών φυτών, αλλά και η ανακύκλωση –επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων και η παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας. Σχετικά με τους τομείς αυτούς ενδιαφέροντος, συζητήθηκαν επίσης και δρομολογήθηκαν επόμενες δράσεις για τη σύνδεση των παραγωγών με την έρευνα, την κατάρτιση των παραγωγών και την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας ανάμεσα στα νησιά, την προώθηση της βιολογικής παραγωγής και των τοπικών ποικιλιών /φυλών, τη σύνδεση της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό, αλλά και τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε επίσης την άμεση προτεραιότητα να δραστηριοποιηθεί η Περιφέρεια για
:
-        Να διαμορφωθεί μέσα από ουσιαστικό κι αποτελεσματικό διάλογο σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης της γεωργίας, κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας στο Ν. Αιγαίο με στόχους, χρονοδιαγράμματα και εργαλεία εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για μια γεωργία πράσινη, υγιεινή, ασφαλή για τους καταναλωτές, δίκαιη για τους αγρότες, συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, στηριζόμενη σε σημαντικό ποσοστό σε νέους αγρότες, εναρμονισμένη με τα νηισωτικά οικοσυστήματα και τοπία. Το “καλάθι” με τα προϊόντα δουλεμένο περισσότερο θα αποτελεί μέρος της στρατηγικής, ενώ ο Κανονισμός για την γεωργία στα μικρά νησιά του Αιγαίου που έχει ενεργοποιηθεί προσφάτως, μετά την ψήφισή του από το Ευρωκοινοβούλιο και τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, χρειάζεται να εξειδικευθεί με βάση προτάσεις των νησιωτικών κοινωνιών και να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της γεωργίας ιδιαίτερα στα μικρά και πολύ μικρά νησιά που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη υποστήρξης. Οι προτεραιότητες και η διάθεση των 31.000.000 Ευρώ δεν πρέπει να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Γεωργίας.  
-         Να συσταθεί Ομάδα εργασίας για την υποστήριξη της αναλυτικής πρότασης προς την ΕΕ μέσα στο 2013 για την ονομασία προϊόντων με τον όρο «νησιωτικά», στο πλαίσιο της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου “Ευρώπη των γεύσεων”. (έκθεση του Πράσινου Ευρωβουλευτή Z. Μποβέ).
 

 

Last modified on Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013 16:32