11 Μαρτίου 2013

Συμμετοχή σε πολιτικό πάνελ για έξοδο από την κρίση στην Αθήνα

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε στη συζήτηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της διημερίδας του ΙΝΕΡΠΟΣΤ και του Levy Economics Institute, με θέμα: «Για τη Συγκρότηση ενός Κοινωνικού Μετώπου Ανατροπής: Αναγκαίες προϋποθέσεις και βήματα», στην Αθήνα, το απόγευμα του Σαββάτου 9 Μαρτίου
 
Στην ομιλία του ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε, μεταξύ άλλων: “Οι πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα αποδείχτηκαν άστοχες και αδιέξοδες, διαλύουν την κοινωνική συνοχή, καταστρέφουν την πραγματική οικονομία, οδηγούν σε εκρηκτικά επίπεδα ανεργίας και κοινωνικής φτώχειας. Για να βγούμε, όμως, από την κρίση απαιτείται ένα συνεκτικό εναλλακτικό σχέδιο που θα επιτυγχάνει την σταδιακή δημοσιονομική εξυγίανση με ισορροπημένο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ενώ θα αναζωογονεί και θα αλλάζει την οικονομία, θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή και θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Η οργή πρέπει να μετατραπεί σε συνειδητή απόφαση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών”.
 
“Οι όποιες μετεκλογικές συνεργασίες πρέπει να βασίζονται σε αναλυτικές πολιτικές συμφωνίες. Υπάρχει δυνατότητα εναλλακτικής πρότασης αλλά αυτή θα προκύψει από τα κάτω, μέσα από ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο στην κοινωνία, στην αυτοδιοίκηση, μεταξύ των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων αλλά και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Μέσα από αυτόν τον διάλογο μπορεί να διαμορφωθεί ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, που θα είναι ταυτοχρόνως Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο”.
  
“Δεν πρέπει να δίνονται υποσχέσεις από τα κόμματα που δεν μπορούν να τηρηθούν, όπως πχ σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι και με κατεστραμμένη την οικονομία. Η βιώσιμη ευημερία δεν μπορεί -τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια- να στηριχθεί σε μεγάλη αύξηση εισοδημάτων αλλά σε βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών και υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και των δημόσιων αγαθών. Ρεαλιστικό είναι – αντί για αποπροσανατολιστικές υποσχέσεις που θα προκαλέσουν μεγαλύτερη απογοήτευση όταν διαψευσθούν - να διαμορφωθεί μέσα από ευρύτερες συμφωνίες μια πολιτική που διασφαλίζει ότι αφενός όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνικές υπηρεσίες και σε ένα βασικό εισόδημα που εξασφαλίζει την αξιοπρεπή επιβίωσή τους, με πόρους που θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κι αφετέρου διαμορφώνεται συνεκτικό πλαίσιο για δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και αναζωογόνηση της οικονομίας μέσα από πράσινες, κοινωνικές καινοτομίες”
 
Η λύση δεν μπορεί να προκύψει παρά με πρωτοβουλία της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας αλλά με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει αλλά και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Η διέξοδος από την κρίση για την Ελλάδα αλλά και την Ευρω-Ζώνη περνάει μέσα από περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη κοινωνική Ευρώπη, οικονομική, πολιτική, φορολογική και κοινωνική ολοκλήρωση της Ευρώπης. Να προχωρήσουμε σε μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία με ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση μέσα από αυξημένες εξουσίες του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων. Καμία χώρα δεν μπορούν να επιβιώσει μόνη της στον σημερινό κόσμο”.
 
“Η διέξοδος από την κρίση απαιτεί πολιτικές λύσεις, αναζωογόνηση της δημοκρατίας και διαμόρφωση ενός συμμετοχικού μοντέλου λήψης αποφάσεων, δημιουργική αλλαγή σε βάθος του πολιτικού συστήματος. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε εποχές βαρβαρότητας κι αυταρχισμού.