Print this page
09 Μαρτίου 2013

Συζήτηση για την Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στην Λάρισα

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με την παρουσία εκπροσώπων του αγροτικού χώρου από την περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και του Ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων με θέμα την αναδιάρθρωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τη συνάντηση χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός ο οποίος τόνισε τη σημασία μιας τέτοιας εκδήλωσης για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου γύρω από τη νέα ΚΑΠ.
 
Το λόγο πήρε εκ μέρους της Θεματικής Ομάδας Γεωργίας των Οικολόγων Πρασίνων ο γεωπόνος Δ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρθηκε στα κρίσιμα σημεία της ΚΑΠ, τα στάδια της διαβούλευσης, τα σενάρια για τη χώρα μας, τα προβλήματα, αλλά και την αναγκαιότητα της συμβολής των εκπροσώπων του αγροτικού τομέα στη συζήτηση που γίνεται τώρα για τη νέα ΚΑΠ. Δείτε την εισήγησή του ΕΔΩ
 
Ο Β. Μπέλλης γραμματέας, της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Καρδίτσας, αναφέρθηκε στη σημασία του συνεργατισμού και των συνεταιρισμών στη διαμόρφωση ενός υγειούς πλάνου για την αγροτική ανάπτυξη, καθώς και στις αρχές του συνεργατισμού, που δυστυχώς στη χώρα μας έχουν παρερμηνευτεί, με αποτέλεσμα να  καταρρεύσει το συνεταιριστικό κίνημα. Οι συνεταιρισμοί και η κοινωνική οικονομία είναι οι βασικοί πυλώνες που θα βοηθήσουν τη χώρα μας να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, οργανώνοντας την παραγωγική της βάση. Δείτε την εισήγησή του  ΕΔΩ.
 
Ο Δ. Κουρέτας, καθηγητής του τμήματος βιοχημείας και περιφερειακός σύμβουλος, αναφέρθηκε στο θέμα της καινοτομίας στα τρόφιμα, και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις τοπικές οικονομίες και την παραγωγή μέσα από το σχεδιασμό λειτουργικών τροφίμων, των οποίων η αφετηρία μπορεί να είναι η λύση ενός περιβαλλοντικού προβλήματος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της παραγωγής τροφίμων με πρώτη ύλη ένα απόβλητο της βιομηχανίας τροφίμων, το τυρόγαλο (fetacookie ).
 
Ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στην απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης στην ελληνική κοινωνία ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που ελήφθησαν στο Συμβούλιο Κορυφής των αρχηγών κρατών μελών ή αναμένεται να ληφθούν από το Ευρωκοινοβούλιο την εβδομάδα 11-14 Μαρτίου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε για τις συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο 2014-2020 και ανέλυσε συνοπτικά τις προτάσεις των πράσινων:
  • ενίσχυση των μικρών και μεσαίων αγροτών από τον Πυλώνα Ι που αφορά στις άμεσες ενισχύσεις στους παραγωγούς με πρασίνισμα όμως των πρακτικών που ακολουθούνται από τους αγρότες, εναλλαγή καλλιεργειών και αμειψισπορές, ενίσχυση των οικολογικών ζωνών μέσα στα αγροκτήματα κα
  • μεταφορά πόρων κυρίως προς τον πυλώνα ΙΙ ώστε να ενισχυθούν οι κοινωνικές και άλλες υποδομές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των αγροτών και όχι μόνο, να διαμορφώσουν ευνοϊκό περιβάλλον για την επιστροφή νέων ανθρώπων στην περιφέρεια
  • ενίσχυση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, της δημιουργίας δικτύων παραγωγών – καταναλωτών, αποτελεσματικών οργανώσεων των παραγωγών (νέες μορφές συνεταιρισμών, ομάδες παραγωγών), της μεταποίησης προϊόντων, της εκπαίδευσης των μαθητών σε θέματα διατροφής κα.
  • ανώτατο ύψος επιδοτήσεων ανά παραγωγό μέχρι 100.000 Ευρώ κάτι που θα επηρέαζε το 1,92% των παραγωγών στην Ελλάδα αλλά θα εξοικονομούσε πάνω από 19,2 εκατομμύρια ευρώ ώστε να διατεθούν για ενίσχυση των μικρών και μεσαίων παραγωγών, δράσεων οικολογικής και κοινωνικής καινοτομίας, ενίσχυσης των πολιτικών συνοχής.
 
Στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος και δόθηκε χρόνος στους εκπροσώπους φορέων να διατυπώσουν τις απόψεις τους οι οποίες καταγράφηκαν για να εμπλουτίσουν τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τη νέα ΚΑΠ και την Αγροτική πολιτική .
 

 

Last modified on Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 22:43