28 Φεβρουαρίου 2013

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν τη διαφορετικότητα

Συνάντηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου και της Εκτελεστικής Γραμματείας με την LGBTQI (λεσβίες, γκέι, τρανς, αμφί, κουίαρ intersex) κοινότητα.


Την Παρασκευή 22/02/13 ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, Γιώργος Δημητρίου, Κωνσταντίνα Κοσμίδου, Ορέστης Κολοκούρης συναντήθηκαν με οργανώσεις και ομάδες από την LGBTQI κοινότητα.


Η ατζέντα της συνάντησης, περιελάμβανε θέματα που ταλανίζουν την LGBTQI κοινότητα με κυριότερο τις αλλαγές τις οποίες ζητά η κοινότητα για την επέκταση του Ν3304/05 που αφορά στην προστασία από τις διακρίσεις λόγω  της ταυτότητας του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού όχι μόνο στην απασχόληση, αλλά και στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.  Επιπλέον, να αναφέρεται ρητώς ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου σε όλο το νομικό πλαίσιο που αφορά ζητήματα ίσης μεταχείρισης των πολιτών, αντικαθιστώντας τον "γενετήσιο προσανατολισμό", με αφετηρία το αρ.68 του νέου νόμου περί ναρκωτικών που προβλέπει την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση των εγκλημάτων μίσους και συζητείται αυτήν την περίοδο στη ΒουλήΣυγκεκριμένα, οι ομάδες όπως το ΣΥΔ (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών), η ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας) καθώς και το Pride της Θεσσαλονίκης, ζήτησαν την άμεση παρέμβαση των ΟΠ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη στήριξη στα LGBTQI θέματα.


 Η Colour Youth (LGBTQ νέοι Αθήνας) αναφέρθηκε στην ανάγκη παρέμβασης των ΟΠ στα σχολεία και τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει ο

σχολικός εκφοβισμός.


Τέλος η ACT UP, εστίασε στην εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού σε θέματα HIV/Aids κυρίως σε ό,τι αφορά στην LGBTQI κοινότητα.



Ο Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (πχ. Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) λαμβάνουν νομοθετικά μέτρα που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα της κοινότητας, ενώ συχνά συμπεριλαμβάνονται στους όρους των υπό ένταξη χωρών. Πρότεινε επίσης την τεκμηρίωση των επιχειρημάτων της LGBTQI κοινότητας σε επίπεδο Κοινοβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου (στατιστικά στοιχεία, καταγραφή ομοφοβικών περιστατικών  και καταγγελίες καθώς και την αντιπαραβολή του νομικού πλαισίου με άλλες χώρες της Ε.Ε.) με στόχο τη συγκέντρωση της ευρύτερης δυνατής υποστήριξης των πολιτικών ομάδων.



Oι Οικολόγοι Πράσινοι  τονίζουν την έλλειψη νομικού πλαισίου για την LGBTQI κοινότητα, την ανεπαρκή εκπαίδευση ιατρικού και εκπαιδευτικού προσωπικού σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Για τους ΟΠ όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, εμφάνισης και ταυτότητας φύλου.


Οι ΟΠ και το γραφείο του Ευρωβουλευτή ειδικότερα, είναι ανοιχτοί σε περαιτέρω συνεργασία με την LGBTQI κοινότητα για οποιαδήποτε στήριξη πάνω στα θέματα που την απασχολούν.

Last modified on Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 16:27