Print this page
04 Σεπτεμβρίου 2012

Αντιπροσωπεία Πράσινων ευρωβουλευτών στην Κύπρο για κυπριακή προεδρεία και αναζωογόνηση της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού

 

Ο Ν. Χρυσόγελος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία
 
Σημαντικές επαφές είχε στην Κύπρο αντιπροσωπεία των Πράσινων ευρωβουλευτών που επισκέφθηκε το νησί το τριήμερο 30, 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Ευρωπαίων Πράσινων για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, η Rebecca Harms, συμπρόεδρος των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, η Ska Keller,ευρωβουλευτής,η Helene Flautre,ευρωβουλευτής, και η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Την αντιπροσωπεία των Πράσινων ευρωβουλευτών δέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την κυπριακή προεδρεία της ΕΕ καθώς και την ανάγκη απάντησης της Ευρώπης στην κρίση, με διατήρηση των ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
 
Οι πράσινοι ευρωβουλευτές συνάντησαν τους/τις υπουργούς Ελένη Μαύρου, Υπουργό Εσωτερικών, Σοφοκλή Αλετράρη, υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νεοκλή Συλικιώτη, Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανδρέα Μαυρογιάννη, υφυπουργό για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και συζήτησαν μαζί τους θέματα που χειρίζονται στο πλαίσιο της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ καθώς και θέματα σχετικά με το χαρτοφυλάκιο κάθε υπουργού, όπως για παράδειγμα: ενέργειας, δικαιωμάτων, περιβάλλοντος, διαχείρισης φυσικών πόρων, οικονομικής και φορολογικής πολιτικής, αντιμετώπισης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μετανάστευσης και παροχής ασύλου. Επιπλέον, συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή Συρία, Λίβανο, Ιράν, Μ. Ανατολή και Β. Αφρική.
 
Οι Πράσινοι είχαν συναντήσεις με αντιπροσωπείες 4 τουρκοκυπριακών κομμάτων, στα γραφεία του κάθε κόμματος χωριστά, ώστε να ενημερωθούν για τις θέσεις τους για το Κυπριακό αλλά και να διερευνήσουν τις δυνατότητες επανέναρξης των προσπαθειών για επανένωση του νησιού. Συγκεκριμένα, συναντήθηκαν με τους:
  • İrsen Küçük, πρόεδρο του Εθνικού Κόμματος Ενότητας - Ulusal Birlik Partisi (UBP).
  • Αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος - Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα του Κόμματος Asim Akansas και τις/τους υπευθύνους για θέματα διεθνών σχέσεων, εκπαίδευσης και γυναικών.
  •  Αντιπροσωπεία του Σοσιαλδημοκρατικού – Κοινοτικού Δημοκρατικού Κόμματος (TDP), υπό τον πρόεδρο του και πανεπιστημιακό Mr Mehmet Çakıcı.
  • Tahsin Ertuğruloğlu, πρόεδρο του κόμματος Δημοκρατίας και Εμπιστοσύνης, Demokrasi ve Güven Partisi (DGP).
 
Επιπλέον, η αντιπροσωπεία των Πράσινων είχε συναντήσεις με εκπροσώπους επαγγελματικών, ερευνητικών, επιστημονικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων από τις δυο κοινότητες,όπου συζητήθηκανοι προσπάθειες, οι δυσκολίες αλλά και οι επιτυχίες που έχουν σημειωθεί στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων. Ιδιαίτερα συζητήθηκαν θέματα μετανάστευσης και ασύλου, ισότητας των φύλων, trafficking, προστασίας της βιοποικιλότητας σε ολόκληρο το νησί, διαχείρισης των απορριμμάτων, προστασίας της παράκτιας ζώνης και του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Εκτεταμένες συζητήσεις έγιναν και για τις δυνατότητες αναζωογόνησης των συνεργασιών μεταξύ φορέων από τις δυο κοινότητες σε συγκεκριμένα θέματα, με απώτερο στόχο την επανένωση του νησιού.
 
Οι ευρωβουλευτές δεν συνάντησαν τον κ. Έρογλου και δεν έγινε καμία συνάντηση σε χώρο που δεν αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα. Όπως τόνισε η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων, RebeccaHarms, «οι πράσινοι μπορεί στις χώρες τους, μερικές φορές, να ξεπερνούν το νόμο αν πρόκειται να προστατέψουν το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, αλλά τηρούν απολύτως τη νομιμότητα εκτός της χώρας τους όταν συμμετέχουν σε επίσημες αποστολές».
 
Οι Πράσινοι ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τους επικεφαλής του Γραφείου Πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπροσώπους της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και του ειδικού απεσταλμένου του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Επιπλέον, συναντήθηκαν με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Μεχμέτ Αλι Ταλάτ ο οποίος είχε βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων για την επίλυση του Κυπριακού.
 
Οι Πράσινοι είχαν δείπνο εργασίας με τους Οικολόγους Περιβαλλοντιστές Κύπρου, στο οποίο συμμετείχε και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Συζητήθηκαν η δυνατότητα στενότερης συνεργασίας, οι κίνδυνοι που συνεπάγεται το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης για κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων καθώς και περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί.
 
Οι Πράσινοι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με τον Πανίκο Νεοκλέους, συγγραφέα δυο βιβλίων-ιστορικών μαρτυριών, «Αγνοηθέντες» και «Μνήμες», με προσωπικές μαρτυρίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για τα όσα τραγικά συνέβησαν στο νησί τα χρόνια του αίματος.
 
Οι Πράσινοι ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια και τις εγκαταστάσεις της Επιτροπής Αγνοουμένων στην Κύπρο από τους δυο εκπροσώπους της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας οι οποίοι συγκροτούν, μαζί με εκπρόσωπο του ΟΗΕ, την Επιτροπή. Η Επιτροπή, με τη βοήθεια ανθρωπολόγων και ειδικών, ασχολείται συστηματικά με τις εκταφές, την ανασύνθεση των σκελετών και την εργαστηριακή ταυτοποίηση των ατόμων, ώστε να αναγνωρισθούν και να αποδοθούν στις οικογένειες τους οι αγνοούμενοι. 2000 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι περιλαμβάνονται στην επίσημη λίστα. 
 
Τέλος, οι Πράσινοι ευρωβουλευτές διερεύνησαν τον βαθμό αποδοχής του σχεδίου για άνοιγμα της Αμμοχώστου, σχέδιο το οποίο στοχεύει στη μετατροπή της Αμμοχώστου σε πόλη παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης και οικονομικής συνεργασίας των δυο κοινοτήτων καθώς και στην αναγέννηση της πόλης με οικολογικές παρεμβάσεις. Μια ιδέα που είχε αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλη Τρεμόπουλου[1].
 
Στις συναντήσεις με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις συμμετείχε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής με την “Αττική Οικολογική Απάντηση”, Κώστας Διάκος που κατάγεται από την περιοχή της Αμμοχώστου.
 
Δήλωση Ν. Χρυσόγελου μετά την επίσκεψη στην Κύπρο
 
«Η Κύπρος έχει αντιληφθεί τις ευθύνες που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ. Το φορτίο της είναι βαρύ λόγω της εντεινόμενης κρίσης στην Ευρωζώνη αλλά και της ανάγκης να ολοκληρωθούν επιτυχώς, κατά τη διάρκεια της δικής της προεδρίας, οι διαπραγματεύσεις για κρίσιμες πολιτικές που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης. Πολιτικές που αφορούν στην προώθηση της νομισματικής, οικονομικής και πολιτικής ένωσης της Ευρώπης καθώς και στο Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο, τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επταετία 2014-2020[2]. Πεποίθηση των Πράσινων είναι ότι η συνεργασία της κυπριακής προεδρίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μεγάλη και συμβολική σημασία.
 
Γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, έχουν ουσιαστικά σταματήσει μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να ανατραπεί η απαισιοδοξία και η στασιμότητα που έχουν επικρατήσει.
 
Στις επαφές που είχαμε με πολιτικά κόμματα, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από τις δύο κοινότητες, τονίσαμε την πρόθεση των Πράσινων να στηρίξουμε τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης και συνεργασίας των δύο κοινοτήτων, «από τα κάτω».
 
Εκφράσαμε τη διάθεσή μας να συμβάλλουμε οργανώνοντας εκδηλώσεις τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο νησί, με τη συνεργασία σημαντικών προσωπικοτήτων, ενεργών πολιτών και πολιτικών προσώπων από τις δύο κοινότητες, ώστε να διαμορφωθεί ισχυρή βούληση για επίλυση του κυπριακού.
 
Δεσμευτήκαμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να στηρίξει πολιτικά και θεσμικά, αλλά και να χρηματοδοτήσει κοινές πρωτοβουλίες από φορείς των δυο κοινοτήτων, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς, η αλληλοκατανόηση, ο πολιτισμός, η ισότητα των φύλων, η ανακύκλωση, η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, η προστασία των δασών, η οικονομική συνεργασία. Κοινή διαπίστωση είναι ότι η επανένωση χρειάζεται να στηριχθεί μεταξύ άλλων τόσο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Τουρκοκυπρίων, όσο και στην ανάπτυξη οικονομικών συνεργασιών μεταξύ των δυο κοινοτήτων, ώστε να μειωθεί η οικονομική εξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία.
 
Δεσμευτήκαμε να φέρουμε εμείς, οι ευρωβουλευτές Πράσινοι, στο Ευρωκοινοβούλιο - οι Κύπριοι οικολόγοι δεν εκπροσωπούνται σήμερα σε αυτό - θέματα που απασχολούν το νησί καθώς και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για ανάκληση των σχεδίων κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία.
 
Ελπίδα γεννούν πρωτοβουλίες - περιορισμένες αλλά υπαρκτές - ατόμων και φορέων που συναντήσαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας. Παρά τις δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και την κούραση που φαίνεται να διακατέχει φορείς που αγωνίστηκαν στο παρελθόν για την επίλυση του Κυπριακού, αισιοδοξία γεννά η δουλειά της Επιτροπής Αγνοουμένων στην Κύπρο. Η Επιτροπή αποτελείται από έναν εκπρόσωπο κάθε κοινότητας και από έναν εκπρόσωπο του ΟΗΕ, και ασχολείται - με άρτια επιστημονική μεθοδολογία - με τους περίπου 2000 αγνοούμενους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
 
Αισιοδοξία γεννούν επίσης, οι κοινές πρωτοβουλίες σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα φορέων της κοινωνίας των πολιτών από τις δυο κοινότητες της Κύπρου.
 
Αισιοδοξία δημιουργεί η μεγαλύτερη αποδοχή και υποστήριξη από πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς των δύο κοινοτήτων την οποία μπορεί να έχει μια καλά προετοιμασμένη πρωτοβουλία για άνοιγμα της Αμμοχώστου και μετατροπή της σε παράδειγμα ειρηνικής και βιώσιμης συνεργασίας, επανένωσης των δυο κοινοτήτων, και υπόδειγμα πράσινης πόλης. Χρειάζεται, βέβαια, να γίνει ακόμα πολύ δουλειά μέχρι να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα».
 
 
Επιτροπή Αγνοουμένων
 
Σημαντική συνεισφορά στην απόδοση των αγνοουμένων στις οικογένειες τους και στην επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων καταδικάζοντας τις ακρότητες
 
Συγκλονιστικές στιγμές έζησαν οι πράσινοι ευρωβουλευτές κατά την επίσκεψή και ξενάγησή τους στα εργαστήρια και τις εγκαταστάσεις της Επιτροπής Αγνοουμένων στην Κύπρο, από τους δυο εκπροσώπους της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας που συγκροτούν μαζί με εκπρόσωπο του ΟΗΕ την Επιτροπή.
 
Τα εργαστήρια της Επιτροπής Αγνοουμένων βρίσκονται εντός της προστατευμένης από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχής του παλαιού αεροδρομίου Λευκωσίας. Η Επιτροπή λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2006 και ασχολείται, με άρτια επιστημονική μεθοδολογία[3], με τους συνολικά 2000καταγεγραμμένους αγνοούμενους, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους.
 
Χάρη στη συστηματική δουλειά της Επιτροπής, με την ευθύνη Δικοινοτικής Ομάδας που αποτελείται από 55 αρχαιολόγους και ανθρωπολόγους, έχουν εκταθεί, μέχρι σήμερα, τα λείψανα 840 περίπου ατόμων από διάφορους χώρους ταφής σε ολόκληρο το νησί. Από το Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, έχει συγκεντρωθεί αίμα από συγγενείς Ελληνοκυπρίων. Η συλλογή δειγμάτων αίματος από συγγενείς Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων και η εξαγωγή DNA από τα δείγματα αυτά, διεκπεραιώνεται τα τελευταία χρόνια σε Τουρκοκυπριακό εργαστήριο στο Νοσοκομείο Dr. Burhan Nalbantoğlu στη Λευκωσία. Το DNA που εξάγεται από τα δείγματα αίματος μεταφέρεται στο Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής στο ΙΝΓΚ.
 
Με τη συνεργασία ανθρωπολόγων και άλλων ειδικών επανασχηματίζεται από τα ευρήματα οστών που έχουν βρεθεί σε διάφορες περιοχές (πηγάδια, ομαδικούς τάφους, σκουπιδότοπους) ο σκελετός ανθρώπων που είναι μεταξύ των αγνοουμένων (συνήθως γυναίκες και παιδιά, αλλά και άνδρες). Μέχρι σήμερα έχουν διεκπεραιωθεί οι ανθρωπολογικές αναλύσεις οστών 527 ατόμων, σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν τα προκαταρκτικά συμπεράσματα ταυτοποίησης.
 
Ακολούθως, δείγματα οστών στέλλονται στο Εργαστήριο Γενετικής Δικανικής Γενετικής για τη διεξαγωγή των γενετικών αναλύσεων. Η τυποποίηση των γενετικών δειγμάτων των συγγενών αγνοουμένων και η ταυτοποίηση των σκελετικών δειγμάτων διεκπεραιώνεται από ομάδα Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων γενετιστών. Τα γενετικά δεδομένα που ανακτούνται από την εξαγωγή DNA από σκελετικά δείγματα, συγκρίνονται με τα γενετικά δεδομένα των δειγμάτων αίματος συγγενών αγνοουμένων με στόχο την εξακρίβωση ατομικών ταυτοποιήσεων.
 
Μετά και από τις συγκρίσεις αυτές έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα 330 άτομα (264 Ελληνοκύπριοι και 66 Τουρκοκύπριοι) που περιλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο αγνοουμένων. Οι οικογένειες των θυμάτων αυτών ενημερώθηκαν για το θάνατο των αγνοουμένων συγγενών τους και παρέλαβαν τα λείψανα των αναγνωρισθέντων ατόμων. Η επώδυνη αυτή διαδικασία συμβάλλει όχι μόνο στην αποσαφήνιση της τύχης των αγνοουμένων και την επανασύνδεση τους με τις οικογένειες τους αλλά και στην καταδίκη των ακροτήτων που συνέβησαν από το 1963 (σφαγές κι εκτελέσεις κυρίως αμάχων από ακραία στοιχεία των δυο κοινοτήτων) μέχρι το 1974 (με το πραξικόπημα της χούντας και την τουρκική εισβολή).
 
Δείτε την έκθεση προόδου της Επιτροπής
 


[2]  Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής προεδρίας πρέπει να αποφασιστούν, επίσης, οι κατευθύνσεις κρίσιμων ευρωπαϊκών πολιτικών για το διάστημα 2014-2020, όπως η Κοινή Γεωργική Πολιτική, η Κοινή Αλιευτική Πολιτική και η Θαλάσσια Στρατηγική, η πολιτική συνοχής και περιφερειακής ανάπτυξης, η κοινή μεταναστευτική πολιτική και η πολιτική ασύλου, η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου ΙΙ, οι πολιτικές για τις επικίνδυνες ουσίες (ουσίες προτεραιότητας) στα νερά, η προετοιμασία για τον νέο γύρο συζητήσεων για την κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια των υποδομών αναζήτησης κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κα.
 [3] Μπαν Κι Μουν, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών:«Η διακρίβωση της τύχης αγνοουμένων προσώπων διαδραματίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο στην ειρήνευση, τη διατήρηση και την οικοδόμηση της ειρήνης μετά το τέλος των συγκρούσεων. Όταν τύχει ορθού χειρισμού, μπορεί να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη και να προάγει τη συμφιλίωση, στοιχεία ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ειρήνης. Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο είναι ένα μοντέλο επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.»

 

 

Last modified on Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012 18:52