25 Απριλίου 2012

Περιοδεία Νίκου Χρυσόγελου σε Αχαΐα και Ηλεία

Ψήφο στους υποψήφιους  Οικολόγους Πράσινους για την οικολογική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση Αχαΐας και Ηλείας

Φωτογραφίες:

http://www.flickr.com/photos/75635602@N06/sets/72157629532156326/

Την Αχαΐα και την Ηλεία επισκέφθηκε την Κυριακή 22 Απριλίου, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, σε μια συμβολική για τις οικολογικές πράσινες ιδέες μέρα, όπως είναι η Παγκόσμια Μέρα της Γης όσο και στο πλαίσιο ενός συμβολισμού: οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές αλλά και την οικονομική κρίση χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικολογικής, οικονομικής, κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, αποτελεσματική παρουσία της διοίκησης, αλληλεγγύη και ενεργούς πολίτες.

Ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής 22/4, μαζί με Κώστα Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακό Σύμβουλο με την “Οικολογική Δυτική Ελλάδα” και υποψήφιο στην Αχαΐα των Οικολόγων Πράσινων, το χωριό Φτέρη και τις περιοχές που κάηκαν στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 για να δουν την πορεία αναγέννησης κι αποκατάστασης του δάσους αλλά και να συμπαρασταθούν στον Βασίλη Κωστάρα, πρόεδρο του Φιλοδασικού Συλλόγου Φτέρης. Η συνάντηση είχε ως στόχο να τονιστεί η αλληλεγγύη και υποστήριξη του οικολογικού χώρου προς τον Βασίλη Κωστάρα, έναν υπερασπιστή του δάσους, που δέχθηκε επίθεση  με τσεκούρι στις 7 Απριλίου, και γι αυτό η συνάντηση έγινε στο σημείο που δέχθηκε την επίθεση μέσα στο καμένο δάσος.Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στον χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης της προστατευόμενης περιοχής στη Φτέρης, ένα κέντρο που για πολλά χρόνια παίζει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών.

Ο Βασίλης Κωστάρας περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο καμένο δάσος και τα προβλήματα που έχει ο Φιλοδασικός Σύλλογος στις προσπάθειές του για την αναγέννηση της περιοχής.

Ο Νίκος Χρυσόγελος καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση και πρόσθεσε ότι η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις ενέργειες είναι να εντατικοποιηθούν οι δράσεις για την αναγέννηση του καμένου δάσους. Δεσμεύτηκε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και ότι θα προβεί σε προτάσεις για την ενίσχυση των προσπαθειών των κατοίκων για την αναγέννηση του δάσους αλλά και θα συμβάλλει στην ενημέρωση για τις δυνατότητες αξιοποίησης ευρωπαϊκών πολιτικών και χρηματοδοτήσεων για την αναζωογόνηση της οικονομίας των ορεινών χωριών. Επισήμανε, όμως, παράλληλα ότι η διάλυση της διοίκησης αφήνει τεράστιο κενό σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η προστασία - αναγέννηση του δάσους και η διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας.

Το δάσος μας χρειάζεται, οι περισσότεροι αδιαφορούν για αυτό όταν κλείνουν τα φώτα της δημοσιότητας, αν και το δάσος αποτελεί πηγή ζωής και οικονομικής ζωντάνιας για ορεινές περιοχές όπως η Φτέρη, δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος“Ο φιλοδασικός σύλλογος Φτέρης είναι ο πιο παλιός παρόμοιος σύλλογος και δημιουργήθηκε το 1921 από τους κατοίκους για να μετατρέψει σε δάση τις περιοχές γύρω από το χωριό ώστε να σταματήσουν οι κατολισθήσεις. Τα δάση διαμόρφωσαν σταδιακά ένα εξαιρετικό κλίμα κατάλληλο για ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα και έτσι το χωριό μετατράπηκε σε πόλο έλξης ανθρώπων - πολλοί επώνυμοι μεταξύ τους - που κατέφευγαν εκεί για να αναζωογονηθούν και θεραπευθούν, συμβάλλοντας έτσι στην άνθηση της οικονομίας του χωριού“. 

Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, που διοργάνωσε την συνάντηση, πρόσθεσε ότι ο Νίκος Χρυσόγελος (όπως και ο ίδιος) εκτός από ευρωβουλευτής είναι για πολλά χρόνια ενεργό μέλος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και θεωρεί καθήκον του να στηρίζει τις προσπάθειες των τοπικών εθελοντικών συλλόγων τόσο σε καθημερινό επίπεδο όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σε συνέντευξη τύπου στην Πάτρα, την Κυριακή 22/4, το μεσημέρι, με την παρουσία των υποψηφίων των Οικολόγων Πράσινων στην Αχαΐα, ο Νίκος Χρυσόγελος μίλησε για την κρίση και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από αυτήν. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων τόνισε ότι “τα δυο κόμματα εξουσίας τόσα χρόνια στάθηκε αδύνατο να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους για ευημερία, παρά τα τεράστια ποσά που διατέθηκαν από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Τελικώς, οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία. Τώρα χρειάζεται να αναδειχθούν νέες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θα έχουν, όμως, προτάσεις για διέξοδο από την κρίση, δημιουργία θέσεων εργασίας, μεταρρύθμιση της οικονομίας, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και  προστασία του περιβάλλοντος. Η κρίση πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για αλλαγή της χώρας μας αλλά και της Αχαΐας, που βιώνει για πολλά χρόνια υψηλά επίπεδα ανεργίας και αποβιομηχάνισης. Δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση για την περιοχή χωρίς ένα συγκροτημένο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, που μπορεί να προέλθει μέσα από την μετατροπή της Αχαΐαςσε κέντρο περιβαλλοντικής και κοινωνικής καινοτομίας, σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που διαθέτει, αλλά και σε κέντρο ενδυνάμωσης της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής οικονομίας“.

Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν και οι υποψήφιοι/ες Αχαΐας των Οικολόγων Πράσινων Μανώλης Βέμης, Θηρεσία Πολίτου, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Νίκος Τζένος, Νίκος Ζαφειρόπουλος καιΒασίλης Κουμπούρας, οι οποίοι τόνισαν την απόφασή τους να υπηρετήσουν στην περιοχή πολιτικές για οικολογική και οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων, στηριγμένες στην διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, την ουσιαστική προστασία των προστατευόμενων φυσικών μας περιοχών, την αναζωογόνηση του γεωργικού τομέα και των τοπικών προϊόντων, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αναζωογόνηση της οικονομίας της περιοχής, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια εποχή κατεδάφισής τους.

Μετά την συνέντευξη τύπου, ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε το περίπτερο της περιφερειακής παράταξης “Οικολογική Δυτική Ελλάδα”  στην έκθεση για τις ειδικές μορφές τουρισμού που γίνεται στο Vesomare, όπου και εξέφρασε την ικανοποίηση και την συμφωνία του με το κεντρικό σύνθημα του περιπτέρου: «Να πατάμε ελαφρά τη γη!» επισημαίνοντας ότι το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι δεν είναι απεριόριστοι, χρειάζεται λοιπόν να βελτιώσουμε τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τόσο της καθημερινότητάς μας όσο και των οικονομικών δραστηριοτήτων μας.

Για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Αχαΐας

Χαιρετίζοντας τηνΠαγκόσμια «Ημέρα της Γης» ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής 22/4, στην Πάτρα, στο πλαίσιο της εκλογικής εκστρατείας, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων  Νίκος Χρυσόγελος.  Η απώλεια του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου θα μας κάνει διπλά φτωχούς, σημείωσε.

«Οι πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν αποτύχει: έχουν επεκτείνει την κρίση στην πραγματική οικονομία και οδηγούν σε κοινωνική αποσύνθεση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επενδύουν, λοιπόν,  στη διαμόρφωση εναλλακτικών λύσεων για έξοδο από την κρίση, προτάσεις που διαμορφώνονται μέσα από διάλογο με τους φορείς και την κοινωνία. Τα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν με πρωτοβουλία της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία της κοινωνίας.

Σε πολιτικό επίπεδο θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να γίνει με πολιτικές που είναι κοινωνικά δίκαιες κι αποτελεσματικές, δημιουργούν θέσεις εργασίας, στηρίζουν τους ανθρώπους που είναι άνεργοι και χάνουν ή έχουν χάσει ήδη τη δουλειά τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν, αναζωογονούν την οικονομία την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζουν τα δημοσιονομικά προβλήματα.

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο προϋπόθεση για την επιβίωσή μας αλλά και μια ευκαιρία για να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας και πράσινες οικονομικές δραστηριότητες.  Στην πρόσφατη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την ανεργία των νέων, η ίδια η Κομισιόν παραδέχθηκε ότι στην πράσινη οικονομία μπορούν να δημιουργηθούν 20.000.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη μέσα σε μια 10ετία. Έμφαση πρέπει να δοθεί ιδιαίτερα στη δημιουργία στοχευμένων και βιώσιμων θέσεων εργασίας για νέους σε τομείς περιβαλλοντικής και κοινωνικής καινοτομίας, αντί για τη σπατάλη πόρων σε βραχυπρόθεσμα προγράμματα 5μηνης εργασίας χωρίς προοπτική απασχόλησης ή σε επαναλαμβανόμενα σεμινάρια κατάρτισης». 

Ο Νίκος Χρυσόγελος παρουσίασε μια σειρά στοιχείων, με βάση τη δουλειά του και στο ευρωκοινοβούλιο, που δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους για την απασχόληση των νέων, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την κοινωνική συνοχή, την προστασία του περιβάλλοντος και την διαχείριση των απορριμμάτων. Με ευθύνη των κυβερνήσεων και της διοίκησης, δεν έχουν αξιοποιηθεί ευρωπαϊκοί πόροι 309.000.000 ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα για την ορθολογική, ανθρωπιστική και οργανωμένη αντιμετώπιση προβλημάτων από την μαζική εισροή μεταναστών, προς όφελος και των ελλήνων πολιτών και των μεταναστών και προσφύγων. 

Ο Νίκος Χρυσόγελος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την είσοδο στο Κοινοβούλιο  των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ως διακριτού και καινοτόμου πολιτικού πόλου ώστε να προωθηθούν ολοκληρωμένες λύσεις, συνδυάζοντας την δουλειά που ήδη γίνεται από τους εκλεγμένους πράσινους στο ευρωπαϊκό  κοινοβούλιο (σε συνεργασία με την ομάδα των πρασίνων) αλλά και στην περιφερειακή και δημοτική αυτοδιοίκηση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι μια πολιτική δύναμη που επιδιώκει απλώς να αξιοποιήσει εκλογικά την οργή των πολιτών αλλά επιδιώκει λύσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Ο Γιώργος Κανέλλης, εκπρόσωπος τύπου του οικολογικού ψηφοδελτίου Αχαΐας, δήλωσε ότι οι αγώνες για ουσιαστική και συμμετοχική δημοκρατία και  για κοινωνική δικαιοσύνη, απασχόληση και δίκαια εισοδήματα οφείλουν να βαδίζουν χέρι -  χέρι με τον αγώνα για ένα μέλλον, με ελάχιστο διοξείδιο του άνθρακα, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαμόρφωση υπεύθυνης καταναλωτικής συνείδησης, προώθηση ενός πράσινου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, που μπορεί να μειώσει τη φτώχεια, να σεβαστεί τη φύση και τους πόρους που μας προσφέρει  και να  αποδώσει επαρκή αριθμό νέων θέσεων εργασίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουν να μπουν στη Βουλή ως δύναμη προτάσεων και υπεύθυνων λύσεων με στόχο την έξοδο της χώρας μας από την πολύπλευρη σημερινή κρίση χωρίς να μπουν σε κίνδυνο τα δημόσια αγαθά, ιδιαίτερα το φυσικό μας περιβάλλον, η κοινωνική συνοχή, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας.

Η δικαιολογημένη κοινωνική οργή, σημείωσε, απέναντι στο υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν επιτρέπεται να οδηγήσει την κοινωνία μας σε τυφλές συγκρούσεις. Εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι,  στα πλαίσια των αρχών μας για απόρριψη της βίας απ΄ όπου κι αν προέρχεται, αποκέντρωση και δημοκρατική συμμετοχή θα αγωνιστούμε για να επικρατήσει πνεύμα διαλόγου, ίσης κατανομής των βαρών, διάσωσης του κοινωνικού κράτους  μακριά από ανεξέλεγκτες εξελίξεις για την δημοκρατία και τον τόπο.