21 Ιανουαρίου 2012

Ο Μ. Τρεμόπουλος δίνει τη σκυτάλη στο Νίκο Χρυσόγελο

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα, Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ανακοίνωσε επίσημα την ολοκλήρωση της επιτυχούς θητείας του στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα συνεχίσει ο Νίκος Χρυσόγελος, στο πλαίσιο της εναλλαγής προσώπων σε θέσεις ευθύνης που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα από τους Οικολόγους Πράσινους.

Σχετικά με τις εξελίξεις για την υπόθεση των κυκλωμάτων τοκογλυφίας και άλλων παράνομων ενεργειών στη Θεσσαλονίκη με εμπλοκή δημόσιων λειτουργών, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Επιτέλους το κακοφορμισμένο σπυρί στο σώμα της Θεσσαλονίκης, η σκοτεινή της πλευρά έσπασε και φαίνεται πως επειδή ακριβώς δεν φαίνεται να κυβερνά κανείς, δεν υπήρξαν οι γνωστές πολιτικές εμπλοκές και τα εμπόδια από τους μηχανισμούς των κομμάτων εξουσίας ώστε να

 

 μπορέσει η Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί η αποκάλυψη αυτού του σκοτεινού κυκλώματος όπως και πολλών άλλων που τυραννούν τη Θεσσαλονίκη και τη κεντρική Μακεδονία για πολλά χρόνια.»

Σχετικά με την αλλαγή προσώπων: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε ένα κόμμα που λειτουργεί τους θεσμούς, υπερασπίζεται τη διαφάνεια. Έχουμε υιοθετήσει συγκεκριμένες προτάσεις κι όχι τη στιγμή της κρίσης και της απαξίωσης των πολιτικών αλλά έγκαιρα. Έχουμε προβλέψει μέσα από το καταστατικό μας ότι θα υπάρχει εναλλαγή στο μέσον της θητείας του ευρωβουλευτή και των βουλευτών. Αυτό συνοδεύτηκε από τη στιγμή της εκλογής μου τον Ιούνιο του 2009 με άρνηση όλων των προνομίων που έχουν οι ευρωβουλευτές, αρνήθηκα τη βουλευτική λιμουζίνα, αρνήθηκα τον αστυνομικό φρουρό, δίνω τη μισή μου αποζημίωση για οικολογικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα δεν με διόρισε κανείς ευρωβουλευτή γιατί οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι ένα αρχηγικό κόμμα, προέκυψα πρώτος στη λίστα μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία, με ψηφοφορία όλων των μελών. Σήμερα αποδεικνύουμε τη λειτουργία των θεσμών. Στο μέσον ακριβώς της θητείας μου, στα δυόμιση χρόνια, παραιτούμαι στα πλαίσια της θεσπισμένης εναλλαγής και παραδίδω τη θέση μου στο Νίκο Χρυσόγελο που θα συνεχίσει αυτό το έργο που στήσαμε με τόσο κόπο, θέλω να πιστεύω με μια υψηλή ποιότητα, αφού συγκαταλέγομαι ανάμεσα στους 15 πιο παραγωγικούς ευρωβουλευτές στο σύνολο των 750. Αυτό το έργο, είμαι σίγουρος ότι ο Νίκος θα το αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο και θα αυξήσουμε τη δυνατότητα ώστε οι Οικολόγοι Πράσινοι να είναι και μέσα στην ελληνική Βουλή. Για να μπορέσει να υπάρξει μια πραγματική ελπίδα στην εποχή της κρίσης, της απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών εμείς προσθέτουμε μια ευρωπαϊκή πινελιά, απέναντι στον άξονα των Μερκοζί εμείς πιστεύουμε σε μια άλλη Ευρώπη, σε μια Ευρώπη ομοσπονδιακή αλλά και οικολογική και αλληλέγγυα. Πιστεύουμε ότι η κρίση είναι και ευκαιρία για να δούμε πραγματικά στο εσωτερικό μας, τι έφταιξε, να βάλουμε στη γωνία το αδιέξοδο αναπτυξιακό μοντέλο, το πελατειακό κράτος, να βάλουμε στην άκρη τις αδυναμίες και να ορθώσουμε ανάστημα σ’ όλους όσους μας κάνουν κοντότερους: στη διαπλοκή, στην ιδιοτέλεια, στην αδιαφάνεια, στην αναξιοπρέπεια και να προβάλλουμε τη συλλογικότητα, την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών και του δημοσίου συμφέροντος, της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος, της άλλης προοπτικής, η οποία πρέπει να είναι οικολογική και αλληλέγγυα σ’ ένα ελλαδικό, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει ποτέ.»

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος που από τις 2 Φεβρουαρίου ξεκινάει τη θητεία του ως ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων τόνισε μεταξύ άλλων: «Η εναλλαγή με τον Μιχάλη Τρεμόπουλο είναι μια βαθειά πολιτική αλλά και ανθρώπινη πράξη λόγω της σπουδαιότητας του έργου του. Σε μια εποχή βαθειάς κρίσης χρειάζεται μια πολιτική που θα κάνει πράξη την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, θα έχει στο κέντρο της τα θέματα της βιωσιμότητας, της κοινωνικής συνοχής, νέων θέσεων απασχόλησης, της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν. … Χρειαζόμαστε μια ειρηνική επανάσταση που θα αντικαταστήσει το σημερινό αδιέξοδο κι αποτυχημένο πολιτικό σύστημα μ’ ένα που θα δίνει έμφαση στη συμμετοχή, στο διάλογο, στη διαβούλευση και στην ενεργοποίηση του ίδιου του πολίτη… Στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  θα επικεντρώσουμε στα θέματα της αλληλεγγύης προς τις χώρες του νότου, στα θέματα της οικονομικής πολιτικής και κοινωνικής  περιβαλλοντικής και οικονομικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης καθώς και της στροφής της οικονομίας προς πράσινη και κοινωνική κατεύθυνση. Σε συνεργασία με τις περιφέρειες θα ενισχύσουμε τη διαμόρφωση ενός σχεδίου βιωσιμότητας, κοινωνικής συνοχής και απασχόλησης με έμφαση σε προσπάθειες της οικονομίας προς την πράσινη κατεύθυνση όπως για παράδειγμα στους τομείς των κατασκευών και της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Θα ενισχύσουμε προσπάθειες ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν έχοντας στραφεί προς πιο περιβαλλοντικά και κοινωνικά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Μεγάλη έμφαση θα δώσουμε στην κοινωνική οικονομία αξιοποιώντας τα θετικά παραδείγματα που υπάρχουν στην Ευρώπη. Ενδεικτικά από τις πρώτες ενέργειες μας στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η διοργάνωση μιας ημερίδας γύρω από τη δραστηριοποίηση συμμετοχικών εταιρειών στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τη σύνταξη ενός φακέλου για τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες σχετικά με το πώς θα βρουν τρόπους  χρηματοδότησης αλλά και αξιοποίησης της σημαντικής εμπειρίας που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κοινωνική συνοχή αποτελεί για τους Οικολόγους Πράσινους προτεραιότητα. Η αντιμετώπιση δημοσιονομικών προβλημάτων δεν πρέπει να συνδυαστεί με διάλυση της κοινωνίας, ωθώντας στην φτώχεια και την ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, αντίθετα πρέπει να συνδυαστεί μ’ ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος ικανό να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην απώλεια εισοδημάτων που προκαλεί προβλήματα επιβίωσης για σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.»

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Last modified on Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012 03:15