16 Οκτωβρίου 2011

Ο Μ. Τρεμόπουλος στην Ιερισσό σε ομιλία του Α. Τσίπρα για τη μεταλλουργία χρυσού

Σε ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ιερισσό, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση των μεταλλείων χρυσού, παραβρέθηκε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος και απεύθυνε χαιρετισμό.

Στην εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στον πολύχρονο αγώνα που συνεχίζεται, τονίζοντας ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα εξαντλήσουν όλες τις μεθόδους, νομικές και πολιτικές, για να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο, που μπορεί να

 έχει νικηφόρο αποτέλεσμα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, έκανε επιτόπου την ακόλουθη δήλωση: «Πάνω από δυό δεκαετίες διάφοροι ενδιαφερόμενοι, κερδοσκόποι, σχήματα που αλλάζουν μορφή αλλά παραμένουν τα ίδια, κόσμος και υπόκοσμος, συμφέροντα δυνατά, διαπλεκόμενα, είναι αυτά που προσπαθούν να επιβάλουν τις λύσεις οι οποίες θα υποβαθμίσουν το περιβάλλον δεν θα φέρουν κανένα όφελος για την περιοχή. Κάποιοι θα κερδοσκοπήσουν και θα φύγουν σαν ξένοι μέσα στη νύχτα. Αυτό που τελικά πετυχαίνουν είτε κερδοσκόποι, είτε εμίρηδες και κακομοίρηδες, είναι αυτό που το παλιό μας σύνθημα έλεγε: "ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά" που για μας σημαίνει ενότητα με όλες τις δυνάμεις που μπορούν να πουν όχι στα οργανωμένα συμφέροντα κι ένα μεγάλο ναι σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, μακριά από αυτό που γνωρίσαμε και φυσικά μακριά από τους κερδοσκόπους που φεύγουν νύχτα και αφήνουν πίσω τους καμένη γη».

 

  Όλος ο χαιρετισμός του Μ. Τρεμόπουλου στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ιερισσό

«Ευχαριστώ γι’ αυτήν την ένδειξη και απόδειξη πολιτικού πολιτισμού, όπου σε μια κομματική εκδήλωση μου δίνεται ο λόγος. Μπορεί να έχουμε συνεργαστεί στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης αλλά εδώ πραγματικά συμπλέουμε και μπορούμε να δώσουμε μαζί τις μάχες που μπορεί να έχουν νικηφόρο αποτέλεσμα.

Προφανώς και θα πρέπει να πάρουν όλοι θέση, γιατί κάποιοι εξακολουθούν να εμφανίζουν αυτήν τη διγλωσσία που νομίζουν ότι τους επιτρέπει ακόμη να επιβιώνουν.

Προφανώς τα έχουμε πει ήδη όλα. Δεν θα προσθέσω κάτι σ’ αυτά που ο Αλέξης έχει πει. Όλα αυτά τα χρόνια πολύ δυναμικά οι κάτοικοι, οι πρωτοβουλίες τους, οι άνθρωποι που μπορεί κάποιες φορές να ήταν και μόνοι στο παρελθόν, άλλες περιοχές, έδωσαν δυναμικούς αγώνες απέναντι σ’ αυτό το καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης. Πάντα με τα ίδια συμφέροντα απέναντι να γυροφέρνουν, να αλλάζουν ονόματα, ν’ αλλάζουν σχήματα, ένας ολόκληρος κόσμος ή και υπόκοσμος γύρω από το χρυσό, κερδοσκόποι που έρχονται μέσα στη νύχτα για να κλέψουν αυτό που υπάρχει και ν’ αφήσουν πίσω τους ένα κρανίου τόπο. Όλοi αυτοί στο παρελθόν μας έσπρωξαν στο να συμβάλλουμε, να συμπαρασταθούμε, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που σε άλλες γειτονικές περιοχές έχουν αγωνισθεί ήδη από το τέλος της δεκαετίας του ’80. Στελέχη του οικολογικού χώρου, δίναν και δίνουν το παρόν σ’ αυτήν την προσπάθεια για μια άλλη προοπτική.

Ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά, όντως αυτό το παλιό διαφημιστικό σλόγκαν είναι  αυτό που σήμερα αποδεικνύεται ότι όντως πως έχει εφαρμογή στην ίδια την  κοινωνία των πολιτών. Ταυτόχρονα κάποια συμφέροντα έχουν έρθει πιο κοντά με πολιτικές δυνάμεις και φαίνεται προσωρινά να κερδίζουν. Αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Θα εξαντλήσουμε όλες τις μεθόδους και τις νομικές και τις πολιτικές για να συγκροτηθεί αυτό το άλλο μέτωπο, για να σώσουμε το αύριο που μας κλέβουν, για να αποδείξουμε ότι όλη αυτή η κριτική στις δήθεν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι γόνιμη, είναι βάσιμη και μπορεί να κυριαρχήσει. Δεν μπορεί ν’ αφήσουμε ένα δάσος εφάμιλλης αξίας με αυτό του Πηλίου να καταστραφεί. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νερά να καταστρέφονται, να στραγγίζονται τα βουνά, να αλλοιώνονται οι ακτογραμμές, να γεμίζει η θάλασσα τοξικά, να δηλητηριάζονται οι άνθρωποι, ο αέρας, τα ζώα, τα φυτά. Δεν μπορούμε να αφήνουμε να ανατρέπονται παραδοσιακές παραγωγικές δραστηριότητες αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει  να αναζητούμε ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης, μια θετική πρόταση.

Είμαι εδώ όχι για να επαναλάβω τα ίδια, όχι απλά για να επιβεβαιωθούμε γι’ αυτά που έχουμε κάνει, αλλά γιατί θέλουμε αποτελέσματα. Κανένας αγώνας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός αν δεν μπορεί να έχει συγκεκριμένα χειροπιαστά αποτελέσματα κι όχι μόνο διακηρύξεις, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις πραγματικές αλλαγές και άμυνες που χρειαζόμαστε στη ζωή των πολιτών. Οι βλάβες θα είναι μη αναστρέψιμες. Τα οφέλη για τους κατοίκους θα είναι δυσδιάκριτα έως ανύπαρκτα.

Υπάρχει κι ένας άλλος λόγος για τον οποίο βρίσκομαι εδώ. Ακριβώς γιατί η αντιπαράθεση με τα συμφέροντα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα συμφέροντα αυτά, έγκαιρα διαπλεκόμενα με μέσα μαζικής ενημέρωσης, συκοφαντούν, διαστρεβλώνουν, διαγράφουν από την επικαιρότητα εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν να αρθρώσουν ένα διαφορετικό λόγο. Κι αυτό δεν ξεπερνιέται με ευχολόγια ή με κατάρες, ή με καταγγελίες εκ του μακρόθεν, αλλά με συγκεκριμένες πρακτικές ενέργειες, με συνεργασία και ενότητα στα ζητήματα που μπορεί κανείς να συμφωνεί.

Ξέρουμε πολύ καλά πως ό,τι λάμπει δεν είναι  χρυσός. Θα πρέπει να κάνουμε και  τους άλλους να καταλάβουν ότι αυτό που λάμπει εκεί μακριά, δεν είναι τίποτα άλλο από τους ίδιους τους πολίτες. Το κίνημα των πολιτών που φαίνεται πια πως μπορεί να ανατρέψει δεδομένες καταστάσεις και να επιβάλει τη δικιά του θέληση για το μέλλον.

Να ’στε καλά. Ευχαριστώ».  

 

Οι δηλώσεις του Μ. Τρεμόπουλου στην ΕΤ-3 στην Ιερισσό

Φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση μπορείτε να δείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

http://www.tremopoulos.eu/images/stories/11-10-13_Ierissos_©OXI-DSCN0183.JPG
http://www.tremopoulos.eu/images/stories/11-10-13_Ierissos_©OXI-DSCN0185.JPG
http://www.tremopoulos.eu/images/stories/11-10-13_Ierissos_©OXI-DSCN0186.JPG

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 22:19