05 Οκτωβρίου 2011

Την Πρώτη του Εκδήλωση Πραγματοποίησε το “Πράσινο Ινστιτούτο”

Την πρώτη του εκδήλωση πραγματοποίησε το “ΠΡΑΣΙΝΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ” το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 στο Κέντρο Ιστορίας (μέγαρο Μπίλλη), στη Θεσσαλονίκη, με θέμα :

“Η άκρα δεξιά στην εποχή της οικονομικής κρίσης”

Οι ομιλητές ανέδειξαν με ιδιαίτερη ευαισθησία όλες τις πλευρές του προβλήματος.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βασιλική Γεωργιάδου, μετά από μια ιστορική αναδρομή, εστίασε στα

εθνικο-σοβινιστικά γνωρίσματα της Άκρας Δεξιάς και στο λαϊκισμό, ως μια απ' τις σταθερές της συνιστώσες, επισημαίνοντας πόσο επικίνδυνα ενισχύεται αυτή εξαιτίας του πολιτικού εξτρεμισμού που έχει διαχυθεί σε ολόκληρο το κοινωνικό στερέωμα.

 

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Δημήτρης Ψαρράς αναφέρθηκε στους κραδασμούς στο πολιτικό σύστημα που έχει προκαλέσει η πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας παράλληλα τη δημοσκοπική άνοδο των αντιμνημονιακών κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και τη διαφοροποίηση του ΛΑΟΣ, λόγω της στάσης του στην ψηφοφορία του Μνημονίου, από τα άλλα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα που διακρίνονται για τη λαϊκίστικη αντιπολιτευτική πολιτική τους.

Ο πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας, Πέτρος Θεοδωρίδης ασχολήθηκε με την κοινωνική ψυχοπαθολογία του φασισμού, εντοπίζοντας την εκρηκτική του άνοδο εξαιτίας της μεταπολεμικής απαξίωσης του όρου, μέσα απ' την κατάχρηση και την απώθηση του ιστορικού του περιεχομένου.

Τέλος ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος εστίασε στις εθνολαϊκιστικές αντιλήψεις της Θεσσαλονίκης ανατρέχοντας ιστορικά στα φαινόμενα του εθνικισμού και του αντισημιτισμού, εκπέμποντας αγωνία για την ανάγκη αυτοκριτικής ματιάς, αλλά κυρίως ενεργοποίησης των ζωντανών δυνάμεων της πόλης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

______________________________

Το Πράσινο Ινστιτούτο είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2011 με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων και σκοπεύει στη διάχυση των ιδεών της Πολιτικής Οικολογίας μέσα από συζητήσεις, μελέτες, εκδόσεις και έρευνες,

Last modified on Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2011 17:36