15 Μαρτίου 2011

Ο κόσμος στην κόψη του ξυραφιού (World on the Edge)

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος οικοδεσπότης στην πρώτη πανευρωπαϊκή παρουσίαση του νέου βιβλίου του Λέστερ Μπράουν, Τετάρτη 16 Μαρτίου  στο ευρωκοινοβούλιο

Οργανώνεται  στο ευρωκοινοβούλιο η πρώτη πανευρωπαϊκή παρουσίαση του νέου βιβλίου του Λέστερ Μπράουν, με τίτλο «World on the edge» (Ο κόσμος στην κόψη του ξυραφιού). Η παρουσίαση θα γίνει από τον ίδιο το συγγραφέα, υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 18:45 τοπική ώρα, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στην πτέρυγα  Batiment Antall, αίθουσα 4Q1.

Η παρουσίαση του βιβλίου και η συζήτηση που θα ακολουθήσει, παίρνουν νέες προεκτάσεις μετά τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού στην Ιαπωνία, και των καταστροφών σε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ο

προβληματισμός του συγγραφέα ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε θέματα ιδιαίτερης πολυπλοκότητας και πρωτοφανώς επείγοντα. Η πρόκληση για μας είναι να σκεφθούμε παγκόσμια και να αναπτύξουμε πολιτικές για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης  και της οικονομικής κατάρρευσης. Το ερώτημα είναι: μπορούμε να αλλάξουμε κατεύθυνση, πριν ξεπεράσουμε τα όρια του πλανήτη μας;»

Ο Αμερικάνος Λέστερ Μπράουν είναι από τους σημαντικότερους σύγχρονους εκφραστές της περιβαλλοντικής σκέψης και έχει χαρακτηριστεί "ένας από τους πιο σημαντικούς στοχαστές του κόσμου" (Washington Post).

  • Το 1974 ίδρυσε το Worldwatch Institute, το πρώτο ερευνητικό ινστιτούτο αφιερωμένο στην ανάλυση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών θεμάτων, οι οποίες αναλύσεις δημοσιεύονται στην ετήσια έκθεση "State of the World" («Η Κατάσταση του Κόσμου»).
  • Το 2001 ίδρυσε το Earth Policy Institute (www.earth-policy.org) για  να παράσχει ένα σχέδιο για ένα βιώσιμο μέλλον και έναν οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου της βιωσιμότητας.

Ο διακεκριμένος συγγραφέας έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων με το βραβείο για το Περιβάλλον από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ιταλίας, το βραβείο από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Γεωργίας και Δασών. Έχει συγγράψει ή έχει συμμετάσχει στη συγγραφή περίπου 50 βιβλίων που έχουν εκδοθεί σε περίπου 40 γλώσσες και είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους συγγραφείς του κόσμου.

Η παρουσίαση γίνεται προσπάθεια να μεταδοθεί ζωντανά από το διαδίκτυο.