parajumpers sale duvetica jas moncler jas polo ralph lauren sale goedkope nike air max canada goose sale moncler jassen mbt nederland gucci riem parajumpers jassen uggs kopen parajumpers jas michael kors tassen woolrich jas woolrich jassen uggs nederland nike air max goedkoop timberland laarzen duvetica jassen canada goose jas woolrich jas dames
ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ http://chrysogelos.gr Sun, 17 Nov 2019 20:19:24 +0200 el-gr Εκλογές για το Δήμο Αθηναίων http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/diloseis/item/3649-athens-green-city http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/diloseis/item/3649-athens-green-city

 

ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ υποψηφίους με τον συνδυασμό του Γιώργου Καμίνη

ανακοινώνουν οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία»

  

Kaminis Chrysogelos TheodorikakouΟ Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων και υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο «ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία», και η Όλγα Θεοδωρικάκου, μέλος της Γραμματείας του νέου πολιτικού φορέα και υποψήφια για τις ευρωεκλογές, συναντήθηκαν σήμερα με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για να γίνει η Αθήνα μια πόλη βιώσιμη, με κοινωνική συνοχή, περιβαλλοντικά καινοτόμα, κλιματικά φιλική, ζωντανή, νεανική, πόλη του πολιτισμού, που θα την απολαμβάνουν και θα την αγαπούν οι κάτοικοί της, οι νέοι, αλλά και οι επισκέπτες. Ο Νίκος Χρυσόγελος και η Όλγα Θεοδωρικάκου συζήτησαν με τον Γιώργο Καμίνη τι πρέπει να αλλάξει στην πολιτική του Δήμου και  ανακοίνωσαν την κριτική υποστήριξή τους και τη συμμετοχή  υποψήφιων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων του φορέα «ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία» στο συνδυασμό του Γιώργου Καμίνη. Κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για όσα πρέπει να γίνουν, αλλά και όσα πρέπει να διορθωθούν την επόμενη περίοδο. «Δεν θα μείνουμε απλοί σχολιαστές, θα συμμετάσχουμε συνειδητά, με προτάσεις για τις αλλαγές που χρειάζεται η πόλη», δήλωσαν οι δυο εκπρόσωποι των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία».

Αναλυτικά για την συνάντηση με τον Γιώργο Καμίνη

Τα δυο στελέχη των ΠΡΑΣΙΝΩΝ επισήμαναν στον Δήμαρχο Αθηναίων ότι αξιολογώντας το συνολικό έργο του στο Δήμο και ζυγίζοντας τα θετικά που έγιναν, διατηρώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις τους για όσα θεωρούν ότι έπρεπε να γίνουν αλλιώς ή και τις διαφωνίες τους σε επιμέρους θέματα, πήραν την απόφαση να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια να αλλάξει η Αθήνα. Δεν θα μείνουμε παρατηρητές, θέλουμε να συμμετάσχουμε με τις προτάσεις, τις γνώσεις και την εμπειρία μας σε μια νέα πλειοψηφία στο Δήμο, με Δήμαρχο τον Γιώργο Καμίνη για:

 • Ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής συνοχής και προνοιακής πολιτικής που θα στηρίξει όσους και όσες έχουν βρεθεί στο όριο της επιβίωσης, όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να ενταχθούν στην κοινωνική ζωή και την εργασία με αξιοπρέπεια.
 • Οικολογική και πολιτιστική αναγέννηση της πόλης, στροφή στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ, καθώς και ενίσχυση των ελεύθερων χώρων και των δράσεων πολιτισμού σε κάθε γειτονιά για να βελτιωθεί η καθημερινή ζωή των πολιτών, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και η πόλη να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον και το κλίμα.
 • Ανάπτυξη από το Δήμο κοινωνικής πολιτικής για τη στέγαση που θα βοηθήσει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους νέους. Παράλληλα, προτείνεται η αναβάθμιση εγκαταλειμμένων κτιρίων και υποβαθμισμένων γειτονιών και η διεκδίκηση κατάλληλων φορολογικών κινήτρων για ενοικίαση σε παρόμοιες ομάδες των κλειστών σήμερα διαμερισμάτων.
 • Επεξεργασία και υλοποίηση στρατηγικής για την υγεία και την πρόληψη των ασθενειών.
 • Μείωση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής μηδενικών αποβλήτων.
 • Παροχή κάθε δυνατής στήριξης για τη νεανική επιχειρηματικότητα, καθώς και ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, συμεπριλαμβανομένης της δημιουργίας κοινωνικών συνεργατικών επιχειρήσεων.
 • Εισαγωγή κοινωνικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων σε κάθε σύμβαση του Δήμου για προμήθεια αγαθών ή υπηρεσιών.
 • Ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας μέσα από δράσεις και αλλαγές, ώστε όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας, φύλου, σωματικών χαρακτηριστικών να συμμετέχουν ισότιμα και δημιουργικά στην εξέλιξη και τη διαμόρφωση της πόλης και της ζωής σε αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, δίνουμε έμφαση στις μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας, δημοψηφισμάτων, αλλά και τη θεσμοθέτηση της διαβούλευσης για θέματα που αφορούν τη ζωή των κατοίκων της πόλης.  


Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία προτείνουν, στο πλαίσιο εναλλακτικών και κατάλληλων μορφών χρηματοδότησης των καινοτόμων και αλληλέγγυων πρωτοβουλιών, ο Δήμος να συμβάλει στη θεσμοθέτηση εναλλακτικού τοπικού - ανταλλακτικού νομίσματος, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το ευρώ, αλλά και να συμμετάσχει ενεργά στη δημιουργία «Ηθικής, Κοινωνικής Συνεταιριστικής Τράπεζας». Προτείνουν, επίσης, η νέα δημοτική αρχή να αναλάβει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων που θα δικτυώσει όλα τα κοινωνικά ιατρεία - φαρμακεία, παντοπωλεία, φροντιστήρια, ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά, να αξιοποιούνται οι εκατοντάδες ομάδες εθελοντών που μαζεύουν τρόφιμα, φάρμακα κ.λ.π. για να υπάρξει εξατομικευμένη ολιστική προσέγγιση και βοήθεια σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη όταν την χρειάζονται.

Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί ο Δήμος να συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί από τις ίδιες τις κοινωνικές δομές ένα συντονιστικό όλων των οργανώσεων αλληλεγγύης, στο οποίο ο Δήμος Αθηναίων να λειτουργήσει ως υποστηρικτικός μηχανισμός.  

Οι αναλυτικές προτάσεις μας για τον Δήμο Αθηναίων θα δοθούν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, 2 Απριλίου μαζί με τα ονόματα των υποψηφίων που στηρίζουμε για τον Δήμο Αθηναίων.

Για περισσότερες πληροφορίες:

τηλ: 210 3223867, e-mail: info@prasinoi.gr

facebook.com/prasinoi  twitter.com/greensgr

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Mon, 31 Mar 2014 14:42:16 +0300
Ενεργοί πολίτες για την υποψηφιότητα Νίκου Χρυσόγελου http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/diloseis/item/3519-active-citizens http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/diloseis/item/3519-active-citizens

 

Η Ελλάδα διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο οικονομικής ύφεσης και πολλαπλής κρίσης (περιβαλλοντικής, κοινωνικής, αξιακής, πολιτικής, κ.α.). Όσα γίνονται σήμερα επιδεινώνουν την κρίση και τα προβλήματα.  Χρειαζόμαστε ένα ριζοσπαστικό όραμα και ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει, να έρθει πιο κοντά στις αγωνίες των Ευρωπαίων πολιτών, να προωθήσει την συμμετοχική δημοκρατία, πολιτικές με γνώμονα την δημιουργία θέσεων εργασίας και την αναζωογόνηση της οικονομίας σε οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμη κατεύθυνση, την κοινωνική συνοχή, την πολιτική ενοποίηση, την προστασία του περιβάλλοντος και το σεβασμό των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων/ ελευθεριών των πολιτών. Το Ευρωκοινοβούλιο χρειάζεται να ενισχυθεί ως ο μόνος από τους τρεις (Συμβούλιο, Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο) εκλεγμένος ευρωπαϊκός θεσμός.

Ανεξαρτήτως τι ψηφίζουμε, θεωρούμε ότι οι Πράσινοι δίνουν μάχες εδώ και πολλά χρόνια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για μικρές και μεγάλες αλλαγές, προς όφελος των πολιτών και των κοινωνιών. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα δυνατό πράσινο κόμμα, για να ενισχύσει τον πολιτικό πλουραλισμό στη Βουλή και να αποτελέσει μια σοβαρή πολιτική πρόταση για την προώθηση ενός κύματος μεταρρυθμίσεων κι ανατροπών που φέρνουν λύσεις. Η χώρα χρειάζεται τη συγκρότηση με τη συμμετοχή της κοινωνίας μιας εναλλακτικής πρότασης διεξόδου από την βαθιά και πολλαπλή κρίση, μέσα από ορθολογικές και δίκαιες πολιτικές, που θα εκφράζουν και θα στηρίζονται από την κοινωνία και τα κινήματα των πολιτών.

Ανεξαρτήτως τις ψηφίζουμε, θεωρούμε ότι και η Ευρωβουλή πρέπει να έχει ισχυρή πράσινη παρουσία και από την Ελλάδα. Εκτιμώντας την κοινωνική παρέμβαση, το πολιτικό και προσωπικό ήθος, την πολιτική παρουσία του Νίκου Χρυσόγελου, θεωρούμε ότι η εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο θα συμβάλλει  - το έχει αποδείξει με τις πράξεις του μέχρι τώρα - στην προώθηση βαθιών αλλαγών αλλά και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων γιατί εκπροσωπεί συνειδητά οικολογικές, κοινωνικές, δημοκρατικές αξίες και πρακτικές.

Το κείμενο υπέγραψαν 168 άτομα από διαφορετικές επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες.

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Tue, 10 Dec 2013 13:23:17 +0200
Νίκος Χρυσόγελος, ένα σύντομο βιογραφικό http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/diloseis/item/3518-nx-short-cv http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/diloseis/item/3518-nx-short-cv

 

Χημικός – περιβαλλοντολόγος. Δραστήριος, εδώ και 3,5 περίπου δεκαετίες, σε θέματα συμμετοχικής δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης της κοινωνίας των πολιτών, διαπολιτισμικού διαλόγου, προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος, με σημαντική εμπειρία σε θέματα εκπαίδευσης για το περιβάλλον σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και Ευρω-Μεσογειακό επίπεδο. Τον Σεπτέμβριο του 2010 επιλέχτηκε για να του απονεμήθηκε από το Ευρω-Μεσογειακό Ίδρυμα για τον Διάλογο των Πολιτισμών, Anna Lindh Foundation, έπαινος (Honourable Mention) για την «υψηλού επιπέδου δουλειά του για τον διαπολιτισμικό διάλογο και την οικολογική βιωσιμότητα στη Μεσόγειο».

 

Στο Ευρωκοινοβούλιο

Μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου κι αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.

 

Κοινωνική και πολιτική παρέμβαση ως ευρωβουλευτής

Ως ευρωβουλευτής των Πράσινων συνεργάζεται στενά με τις περιβαλλοντικούς φορείς, με κινήσεις πολιτών, με τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, επαγγελματικές οργανώσεις, επιμελητήρια, κοινότητες που αγωνίζονται για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. 

Συμμετέχει, και από τη θέση του ευρωβουλευτή, στην ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, ως πολιτική επιλογή και προτεραιότητά του, και γι’ αυτό έχει συστηματικό διάλογο και αμφίδρομη αλληλοενημέρωση και συνεργασία με φορείς πανελλαδικά και μέσω προσωπικών επισκέψεών του σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας, μέσω συνεργασιών σε εκδηλώσεις, καθώς και για κατάθεση ερωτήσεων και παρεμβάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σε πολιτικό, κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο επικεντρώνει την παρέμβασή του σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, στρατηγικής και πρακτικών για μηδενικά απόβλητα, για την προστασία του κλίματος, την προστασία των μελισσών, την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, την περιφερειακή ανάπτυξη, την προώθηση πολιτικών για την υγεία καθώς και για την νεολαία, την απασχόληση, την εξάλειψη της φτώχειας, την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, την μετανάστευση και το άσυλο, την κοινωνική συνοχή.

Εισηγητής εκ μέρους των Πράσινων σε πολλές εκθέσεις για την οικολογική καινοτομία, το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, την αλιεία, την πράσινη και τη γαλάζια οικονομία, τη βιο-οικονομία, τη χρηματοδότηση της οικονομίας, την έρευνα, καινοτομία και τεχνολογία, την ενίσχυση της περιφερειακής και τοπικής οικονομίας, την άρση των εμποδίων για τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, το πρασίνισμα της ναυτιλίας και των ναυπηγείων, τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας στο περιβάλλον κα.

Συμμετείχε στη διαμόρφωση του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής, ως εισηγητής των Πράσινων και πέτυχε σημαντικές βελτιώσεις σε πράσινη κατεύθυνση. Πολλές τροπολογίες του έχουν περάσει σε σύνολο εκθέσεων, ενώ ο ίδιος ήταν εισηγητής της Έκθεσης για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας για λογαριασμό της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου.

Συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών των πράσινων ιδιαίτερα στα θέματα της κρίσης και των παρεμβάσεων τους για αλληλεγγύη προς την Ελλάδα αλλά και στην πρωτοβουλία τους για αλλαγή των πολιτικών της τρόικα και την λογοδοσία της στο Ευρωκοινοβούλιο. Συνεργάζεται επίσης με τους πράσινους από Ισπανία, Πορτογαλία για τη διαμόρφωση κοινών πρωτοβουλιών για έξοδο από την κρίση, και την αλλαγή της Ευρώπης από την περιφέρεια προς το κέντρο.

Συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις και ημερίδες ευρωπαϊκών οργανώσεων (Ευρωπαϊκές Θαλάσσιες Περιφέρειες, Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το νερό, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νέων Πράσινων, Γιατροί του Κόσμου, SlowFood, FriendsoftheEarth, REScoop, Rreuse, οργανώσεις ασθενών, αντι-απαγορευτική πολιτική κα)

Συνεργάζεται με πολλούς φορείς στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη για τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης για την έξοδο από την κρίση, την απασχόληση, το πρασίνισμα διαφόρων τομέων της οικονομίας, με βάση και ένα σύνολο στρογγυλό τραπεζιών που έχει οργανώσει: για την διαμόρφωση βιώσιμης βιομηχανικής πολιτικής, ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών και αλλαγή των συστημικών τραπεζών, την αγροτική πολιτική και τη διατροφή, το πρασίνισμα των ναυπηγείων, την προώθηση συνεταιρισμών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, την αλιεία. Το σχέδιο θα δοθεί για ευρεία διαβούλευση στις αρχές Ιανουαρίου 2014.

 

Βαλκανικές παρεμβάσεις

Μετέχει στην αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δυτικά Βαλκάνια, έχει αναπτύξει συστηματική συνεργασία με τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς φορείς από τις χώρες αυτές, παράλληλα με τους πράσινους βουλευτές σε Σερβία και Μαυροβούνιο και το πράσινο κόμμα στη Βουλγαρία. Συμμετείχε σε πολλές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος στα Βαλκάνια, την προώθηση της δημοκρατίας, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τον διάλογο των εκκλησιών της Σερβίας, συμβάλει στην ενίσχυση των πολιτών στη Βουλγαρία ενάντια στις εξορύξεις χρυσού.

Παρεμβαίνει σε θέματα περιβάλλοντος και δικαιωμάτων που αφορούν την Τουρκία, στην δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

 

Πριν την ευρωβουλή, στην κοινωνία

Συμμετείχε στην προώθηση της ανακύκλωσης στην Ελλάδα μέσα από περιβαλλοντικές δράσεις (1990-2010), στη σύνταξη του σχετικού νόμου για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων (1995-1998), υποστήριξε πολυάριθμες πρωτοβουλίες πολιτών και δήμων σχετικά με την οργάνωση προγραμμάτων ανακύκλωσης. Συμμετείχε από το 2002-2009 στην Επιτροπή Παρακολούθησης Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων (εκπρόσωπος τις οικολογικές οργανώσεις). Ευαισθητοποίησε και ενημέρωσε δεκάδες χιλιάδες μαθητές και πολίτες μέσα από εκδηλώσεις, ομιλίες, πιλοτικές δράσεις, καμπάνιες ενημέρωσης, περιβαλλοντικές παρουσιάσεις σε σχολεία.

Έχει συμβάλλει στη διοργάνωση εκατοντάδων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διεθνών συναντήσεων, ημερίδων και συνεδρίων για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, διαπολιτισμικού διαλόγου, συμμετοχικών διαδικασιών, πράσινης οικονομίας, ανακύκλωσης, διαχείρισης παράκτιας ζώνης, πράσινων επαγγελμάτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βιώσιμης διαχείρισης νερού, οικολογικών γειτονιών-βιώσιμων πόλεων, βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, κριτικής κατανάλωσης, προστασίας φυσικών περιοχών, οικολογικών μορφών τουρισμού, δημιουργίας θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. 

Είναι εκπαιδευτής εκπαιδευτών και έχει διδάξει σε πολυάριθμα σεμινάρια συνεχιζόμενης κατάρτισης για πτυχιούχους και ανέργους σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος (1992-2010).

Συγγραφέας δεκάδων εκατοντάδων άρθρων, υπεύθυνος έκδοσης και συντάκτης 3 περιβαλλοντικών περιοδικών, από κοινού συγγραφέας 6 βιβλίων για θέματα περιβάλλοντος, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προστασίας από τα φυτοφάρμακα, πολιτικής οικολογίας.

Έχει συμβάλει στην δημιουργία των πρώτων οικολογικών οργανώσεων, ήδη από τα φοιτητικά χρόνια (Οικολογική Πρωτοβουλία, Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων Αθήνας) καθώς και αργότερα μερικών από τις πιο σημαντικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες (Δράση για τα Φυτοφάρμακα, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο Άνω Πατησίων).

Στα φοιτητικά του χρόνια συνέβαλε στην ανάπτυξη του ανεξάρτητου φοιτητικού κινήματος και των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν από τη σχολή του (Χημικό). Από τότε στράφηκε, όμως, συνειδητά προς το πράσινο κίνημα και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την οργάνωση των πρώτων κινητοποιήσεων ενάντια στα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα (Νέφος Αττικής, ρύπανση Ν. Ευβοϊκού κι Ασωπού, Σαρωνικός, απορρίμματα).

Δημιουργικές επιλογές

Ασχολείται με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική και το βίντεο. Έχει συμβάλλει στην δημιουργία ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών σποτ για περιβαλλοντικά θέματα τόσο με κινηματογραφικό υλικό που έχει γυρίσει όσο και ως επιστημονικός συνεργάτης.

Προσωπική υπευθυνότητα και αξίες:

Παντρεμένος με ένα παιδί. Ποδηλάτης από το 1987. Επιδιώκει στην καθημερινή ζωή του να είναι συνεπής με τις ιδέες και τις αξίες του. Αρνήθηκε να έχει αποσπασμένο αστυνομικό και ΙΧ από τη Βουλή, θεωρώντας ότι τα προνόμια αυτά δεν έχουν σχέση με το έργο ενός ευρωβουλευτή. Επίσης, ταξιδεύει σε οικονομική θέση, παρότι δικαιούται ως ευρωβουλευτής να ταξιδεύει σε μπίζνες, επιδιώκοντας τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του Ευρωκοινοβουλίου.

Καταβάλει το 50% του μισθού του, δηλαδή 36.000 ευρώ ετησίως, για ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνίας των πολιτών μέσω ειδικού προϋπολογισμού των ΟΠ για αυτές τις δράσεις.

Πληροφόρηση μέσω διαδικτύου: 

Δείτε: www.chrysogelos.gr,

Το προσωπικό blog μέχρι την ανάληψη του ρόλου του ευρωβουλευτή: http://ecogreensnikoschryso.blogspot.com/

Το blog της περιφερειακής παράταξης του Οικολογικού Ανέμου στο Ν. Αιγαίου http://ecoanemos.wordpress.com/

Για ένα σύντομο απολογισμό για τη δουλειά περίπου δυο χρόνων στο ευρωκοινοβούλιο δείτε αναλυτικά: http://www.chrysogelos.gr/index.php/component/k2/item/2976-taking-stock-of-the-first-year

Δείτε τα ενημερωτικά newsletters: http://www.chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters

Δείτε την καμπάνια για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στη χώρας μας αλλά δεν μπορούν να πάρουν ιθαγένειαhttp://www.chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/paremvaseis-ektos-eu/item/3295-immigrant_children

Για θέματα νεολαίας και απασχόλησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.youth-employment.gr και το μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ!”

 

Για θέματα κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.socialcooperatives.gr και το μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΣΥΝ+ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ!”

Δείτε την ταινία κοινωνική οικονομία - εναλλακτική λύση

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Tue, 10 Dec 2013 13:19:33 +0200
Στήριξη του Νίκου Χρυσόγελου για επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου: ψηφίζουμε αξιοκρατικά, πράσινα http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/diloseis/item/3517-support-nx http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/diloseis/item/3517-support-nx

 

Οι εκλογές του Μαΐου 2014 θα είναι οι πιο κρίσιμες για την Ευρώπη, την Ελλάδα και τους Οικολόγους Πράσινους.

Οι πολίτες με την ψήφο τους θα πρέπει να δώσουν ισχυρό μήνυμα ενισχύοντας τις δυνάμεις εκείνες, όπως οι Πράσινοι, που επιδιώκουν να αλλάξουν την Ευρώπη στην κατεύθυνση μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής ομοσπονδίας με κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, βιωσιμότητα, που είναι σε θέση να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την εξάλειψη της ανεργίας, της φτώχειας και των διακρίσεων.   Αν απέχουν ή ενισχύσουν εκείνες τις συντηρητικές και οπισθοδρομικές δυνάμεις που πρεσβεύουν τον λαϊκισμό, τον εθνικισμό, τον ευρωσκεπτικισμό ακόμα και τον ακροδεξιό εξτρεμισμό και τον νεοναζισμό, μπορεί να αποδομήσουν την προοπτική ενοποίησης, απονομιμοποιώντας το Ευρωκοινοβούλιο, τον μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο ευρωπαϊκό θεσμό.

Οι εκλογές αυτές, σε συνδυασμό και με τις αυτοδιοικητικές, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες και για τις πολιτικές ισορροπίες στη ελληνική κοινωνία.

Οι πολίτες με την ψήφο τους είναι σίγουρο ότι θα πλήξουν ακόμα περισσότερο το παλιό πολιτικό σύστημα, αλλά ζητούμενο είναι αν θα ενισχύσουν λόγω της οργής και της απελπισίας καταστροφικές δυνάμεις ή θα στραφούν προς δημιουργικές δυνάμεις όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι που επιδιώκουν ένα κύμα δημιουργικής ανατροπής.

Η δική μας ανατροπή θέλουμε να βοηθήσει με έμπρακτες λύσεις την ελληνική κοινωνία να βγει από την κρίση με ενισχυμένη την κοινωνική συνοχή της κι αλληλεγγύη, με αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου της προς βιώσιμη κατεύθυνση, με στροφή της οικονομίας προς κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες δραστηριότητες και τομείς, με οικολογική και κοινωνική καινοτομία, με αποτελεσματική διοίκηση και με ενίσχυση της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Οι εκλογές αυτές θα είναι καθοριστικές και για την προοπτική των Οικολόγων Πράσινων.

1·      Είτε θα βγούμε μέσα από την εκλογική διαδικασία και την επιστροφή συλλογικά στην κοινωνία ενισχυμένοι, εκλέγοντας όχι απλώς ένα ευρωβουλευτή αλλά και επιτυγχάνοντας να δημιουργήσουμε ξανά την δυναμική που ενδιάμεσα χάσαμε, είτε θα τεθούμε οριστικά στο περιθώριο.

·      Είτε θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε εκλογικά ποσοστά στις ευρωεκλογές που θα επαναφέρουν την αίσθηση ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα μπουν αυτή τη φορά και στην ελληνική Βουλή, είτε θα παγιωθεί η αντίληψη ότι δεν μπορούν να πείσουν για αυτόνομη πολιτική παρουσία και θα κλείσει η πόρτα για πολλά ακόμα χρόνια.

·      Σε μια εποχή που ολόκληρο το πολιτικό σύστημα καταρρέει και οι ανακατατάξεις είναι γιγαντιαίες, οι Οικολόγοι Πράσινοι αν και έχουν σημαντικές παρεμβάσεις - κυρίως σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο – δεν μπόρεσαν, κυρίως για εσωτερικούς λόγους, να πείσουν ότι αποτελούν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, μια πολιτική δύναμη που μπορεί να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων.

·      Οι Ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια δύσκολη πολιτική μάχη, αφού διεξάγονται ταυτόχρονα και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναδείξουμε μια πολιτική πρόταση με συνοχή που απαντάει ταυτόχρονα στα τεράστια προβλήματα σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

·      Οι επιλογές που θα κάνουμε θα καθορίσουν λοιπόν την πορεία μας όχι μόνο βραχυπρόθεσμα (πχ αν χάσουμε την εκπροσώπησή μας στο ευρωκοινοβούλιο θα χάσουμε και τη χρηματοδότηση, τη δυνατότητα να στηρίζουμε δραστηριότητες ακόμα και τον εσωτερικό μηχανισμό, αποσπασμένους κα) αλλά κυρίως την δυναμική σχέση με κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται την υποστήριξή μας.

·      Αν δεν πετύχουμε εκλογικά, θα χάσουμε και τη δυνατότητα πολιτικής στήριξης των αλλαγών που συντελούνται στη βάση της κοινωνίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιλογή ατόμου για επικεφαλής από όλα τα μέλη, αλλά και η συμπλήρωση των υπόλοιπων θέσεων της λίστας για τις ευρωεκλογές, είναι η αρχή και όχι το τέλος της εκλογικής διαδικασίας και της προεκλογικής εκστρατείας.

Δεν αφορά μόνο σε προτιμήσεις στο εσωτερικό των ΟΠ, αλλά κυρίως στο πώς μπορούμε να πετύχουμε στην εκλογική εκστρατεία.

Επομένως, η επιλογή είναι μια δημοκρατική διαδικασία που δεν θα πρέπει να βασιστεί σε εσωτερικές ομαδοποιήσεις και προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες, αλλά σε πολιτικά κριτήρια, αξιοκρατία και αντιστοιχία λόγων και έργων.

Η συνολική εικόνα που θα εκπνέεται προς της κοινωνία μέσω των επιλογών που θα έχουμε κάνει με τα άτομα που θα απαρτίζουν την λίστα (στις εκλόγιμες αλλά και τις υπόλοιπες θέσεις) μπορεί να μας δώσει ισχυρή ώθηση ή να μας κρατήσει κολλημένους στα χαμηλά ποσοστά που έχουμε από τις εκλογές του 2012.

Η εκλογή ευρωβουλευτή θα απαιτήσει τουλάχιστον υπέρβαση του 3%, χωρίς αυτό να διασφαλίζει σίγουρη εκλογή μια και το εκλογικό μέτρο πλέον είναι 4,75% και οι λίστες θα είναι πολλές. 

Για την εκλογή του ατόμου που θα μας εκπροσωπήσει θεωρούμε ότι πρέπει να ικανοποιούνται τα εξής:

1.    Πλήρης και επαρκής γνώση των πολιτικών προτάσεων των Οικολόγων Πράσινων, αλλά και των Ευρωπαίων Πράσινων για έξοδο από την κρίση, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο (προτάσεις για την Ευρώπη, μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, οικονομική και κοινωνική ένωση, κοινωνική και οικολογική διάσταση της ΟΝΕ, αντιμετώπιση λιτότητας και εναλλακτικό σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, πολιτικές συνοχές και  εξάλειψης της φτώχειας, κλιματική και περιβαλλοντική πολιτική, δικαιώματα και εξάλειψη των διακρίσεων, πολιτικές για νέους κα). Η παρουσία μας στα πάνελ πρέπει να επιβεβαιώσει ότι έχουμε την πολιτική συγκρότηση, τη γνώση και την εμπειρία ώστε να είμαστε παρόντες στην κοινωνία, στην κεντρική πολιτική σκηνή και σε όλα τα κοινοβούλια (ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακά και δημοτικά). Πρέπει να ανατρέψουμε την εικόνα ότι έχουμε απλώς ωραίες ιδέες και είμαστε καλά παιδιά αλλά δεν έχουμε λύσεις για τα τρέχοντα προβλήματα (ανεργία, κρίση, οικονομία, φτώχεια).

2.    Ξεκάθαρη απάντηση για το πώς θα αλλάξουμε την Ευρώπη, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πολιτικές για το ποια Ευρώπη θέλουμε, μια και η Ευρώπη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα είναι στο κέντρο της εκλογικής αντιπαράθεσης. Αξιοποίηση των αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου προς την κατεύθυνση ενοποίησης της Ευρώπης, ανάδειξη των παρεμβάσεων των Πράσινων σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για αλληλεγγύη προς την ελληνική κοινωνία και τις κοινωνίες σε κρίση. Ανάδειξη των διαφορών μας με τις άλλες πολιτικές ομάδες μέσω παραδειγμάτων και στοιχείων.

3.    Συγκροτημένη και κατανοητή για τον μέσο πολίτη παρουσίαση της πολιτικής μας πρότασης για μια οικολογική διέξοδο από την κρίση, που να βασίζεται στην επικοινωνία που έχουμε όλο αυτό το διάστημα με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, αλλά και το πακέτο προτάσεων που έχουμε κατακτήσει μέσα από την παρέμβασή μας στην κοινωνία, στο ευρωκοινοβούλιο και στα αυτοδιοικητικά συμβούλια. Η πρότασή μας πρέπει να μπορεί να παρουσιαστεί και σε εξειδικευμένα ακροατήρια που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης (πανεπιστήμια, επαγγελματικές ενώσεις, κοινωνικές οργανώσεις, ενώσεις εργαζομένων, άνεργοι, κοινωνικά αποκλεισμένοι, δημοσιογράφοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις).

4.    Ισχυρή και συγκροτημένη παρουσία στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ (Α' εξάμηνο 2014) για τα θέματα που θα είναι στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης και των εξελίξεων, με βάση τις πολιτικές προτάσεις των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο (πχ Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, Διαρθρωτικά Ταμεία, περιφερειακή πολιτική, πολιτικές συνοχής, πολιτική για απασχόληση, κλιματική αλλαγή, Κοινή Αγροτική Πολιτική) με δεδομένο ότι θα υπάρχει μεγάλος αριθμός πάνελ στα οποία θα κληθούμε να συμμετάσχουμε.

5.    Ανάδειξη - με παραδείγματα και συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν στην ίδια τη ζωή των πολιτών - των επιτυχιών των Πράσινων (και των Οικολόγων Πράσινων) στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά την περίοδο 2009-2014, ώστε να πείσουμε ότι αγωνιζόμαστε για το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες και έτσι αξίζουμε πλέον καλύτερες εκλογικές επιδόσεις για να δυναμώσουν οι προσπάθειές μας.

6.    Συνεκτική πρόταση για τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη, το ρόλο των περιφερειών και των τοπικών κοινωνιών, τις μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε με στόχο τη βιώσιμη περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας και την διαμόρφωση από την περιφέρεια προς το κέντρο (Ευρώπη, Ελλάδα) μιας νέας πρότασης για την πράσινη οικονομία, τη κοινωνική συνοχή, τη βιώσιμη ευημερία, την απασχόληση, την αειφορία, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών .

7.    Μια ισχυρή εικόνα ότι είναι ειλικρινή και αυθεντικά τα λεγόμενα μας για συλλογική δουλειά αλλά και αυτενέργεια, για συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τα κινήματα αλληλεγγύης. Έμφαση στη συμμετοχική δημοκρατία και τον δημοκρατικό, ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, τον συνδυασμό ουσιαστικής και βαθιάς κριτικής στη βάση αρχών/αξιών με την διατύπωση συγκεκριμένων και συνεκτικών εναλλακτικών προτάσεων και λύσεων για τα κοινωνικά οικολογικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα.

8.    Η δημόσια εικόνα μας πρέπει να είναι απόλυτα ταυτισμένη και με την προσωπική εικόνα, την προσωπική στάση ζωής. Να αποδείξουμε ότι η εξουσία και οι ρόλοι ευθύνης δεν μας διαφθείρουν αν έχουμε αξίες και υπάρχει συνέπεια λόγων κι έργων. Ο οικολογικός τρόπος ζωής και η καθημερινή ενασχόληση των υποψηφίων με το οικολογικό και κοινωνικό κίνημα πρέπει να είναι απαραίτητο κριτήριο επιλογής.

Με δεδομένο ότι η επιτυχία μας στις ευρωεκλογές πηγαίνει χέρι-χέρι με την επιτυχία μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές και η εκλογική καμπάνια θα είναι σε απόλυτη συσχέτιση, προτείνουμε στα μέλη και στελέχη:

·      να κατανοήσουν ότι θα χρειαστούν πάρα πολλά στελέχη σε εκλεγμένες θέσεις αν πετύχουμε υψηλές επιδόσεις στις εκλογικές αυτές αναμετρήσεις, αλλά θα μείνουμε χωρίς εκπροσωπήσεις ή με ελάχιστη εκπροσώπηση αν αποτύχουμε να κάνουμε συλλογική δουλειά και μείνουμε στις προσωπικές στοχεύσεις,

·      ότι υπάρχουν ρόλοι για πολλούς και επομένως δεν χρειάζεται να ανταγωνίζονται μέσα από μηχανισμούς και μικροομάδες για συγκεκριμένους ρόλους κάθε φορά, αντιθέτως θα πρέπει να υπάρχει πολιτική συζήτηση, αξιοκρατική επιλογή για ανάληψη ευθυνών και υποχρεώσεων σε όλα τα επίπεδα,

Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε ως επικεφαλής της λίστας τον ευρωβουλευτή και περιφερειακό σύμβουλο Ν. Αιγαίου, Νίκο Χρυσόγελο.

Ο Νίκος έχει μια ιστορία 30 χρόνων στο οικολογικό κίνημα την οποία δεν εξαργύρωσε ποτέ με συμμετοχή του σε κομματικούς μηχανισμούς εξουσίας. Έχει μια σημαντική κινηματική και κοινωνική διαδρομή, πλούσιο έργο στο χώρο των περιβαλλοντικών ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και σημαντική παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία 2,5 χρόνια. Ο Νίκος έχει αποδείξει ότι με μεθοδική και έντονα παραγωγική εργασία ακόμα και ένα μικρό κόμμα όπως οι ΟΠ μπορούν να αποκτήσουν σημαντικά ερείσματα στην κοινωνία και να την εμπλουτίσουν με πράσινες και οικολογικές προτάσεις. Έχει την εμπειρία, την επιχειρησιακή ικανότητα και την επικοινωνιακή αναγνωρισιμότητα που χρειάζεται για να κάνουμε μια επιτυχημένη εκλογική καμπάνια. Προτείνουμε την ανανέωση της πολιτικής εντολής εκπροσώπησης για να καταφέρει να ολοκληρώσει ένα κύκλο πολιτικού έργου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είναι 5 χρόνια.  

Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει συνέχεια στην εκπροσώπησή μας στο Ευρωκοινοβούλιο ή και ενδυνάμωσή της με περισσότερους ευρωβουλευτές. Θα ήταν καταστροφή να αποδειχθεί ότι οι ΟΠ ήταν λύση μιας φοράς.

Θα θέλαμε να είχε γίνει δημόσια συζήτηση στο συνέδριο για μια συναινετική λύση για τις πρώτες αλλά και τις υπόλοιπες θέσεις στο ψηφοδέλτιο, μετά από ενδελεχή πολιτικό διάλογο. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε αρκετό χρόνο ακόμα στη διάθεσή μας για ουσιαστικό πολιτικό διάλογο με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων για την ευρωλίστα. Προτείνουμε, επίσης, να συμμετάσχουν στην ευρωλίστα και άνθρωποι που θα μας εκπροσωπήσουν στις περιφερειακές εκλογές ώστε να ενισχυθεί η εκλογική καμπάνια και η αναγνωσιμότητα των στελεχών σε αυτή την δύσκολη και πολλαπλή εκλογική αναμέτρηση.

Το κείμενο υπέγραψαν 47 μέλη των Οικολόγων Πράσινων.

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Tue, 10 Dec 2013 13:17:27 +0200
Σιτάκα, ένα ονομαστό Κασιώτικο προϊόν http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/diloseis/item/3322-sitaka http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/diloseis/item/3322-sitaka

Ομιλία του Νίκου Ξενάκη στη Γιορτή Σιτάκας, στο Αρβανιτοχώρι Kάσου, 26/7/2013

 

Αξιότιμοι καλεσμένοι, αγαπητοί επισκέπτες, κυρίες και κύριοι

Η παράδοση ενός τόπου περνάει μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια του, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά του, τα προϊόντα που παράγει και τις μαγειρικές του. Όσο πιο ιδιαίτερα είναι αυτά τόσο πιο ζωντανή και δυνατή είναι η ιστορική διαδρομή του τόπου αυτού. Η Κάσος, αν και μικρό νησί, δεν υστερεί σε τίποτε από όσα αναφέραμε, κυρίως όμως είναι γνωστή για τα ξεχωριστά φαγητά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της. Μιλάμε, κυρίως, για τη σιτάκα και τα ντολμαδάκια, που είναι πασίγνωστα σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο.

Πότε πρωτο-φτιάχτηκε η σιτάκα, κανείς δεν γνωρίζει. Ο κυρ Γιώργης Νικολάκης, σε συνέντευξή του στο Σήφη Παπαδόπουλο απαντά στο ερώτημα αυτό ως εξής:

«Κανένας δε γνωρίζει! Φιλόσοφος ήταν αυτός που το σκέφτηκε! Πού τη βρήκε αυτή τη σκέψη να κάθεται τόσες ώρες να ψήνει το γάλα για να βγει σιτάκα, μέχρις ότου το νερό εξατμιστεί; Μου λες;»

Και ο κυρ Γιάννης Σοφίλας στην ίδια ερώτηση που του έκανα απάντησε: «Πολύ παλιά, όσο θυμάται άνθρωπος, στο νησί έψηναν σιτάκα. Ίσως στα αρχαία χρόνια να την ανακάλυψαν!»

Και επειδή στο παραπάνω ερώτημα δε θα πάρουμε συγκεκριμένη απάντηση, ας δούμε από τι παρασκευάζεται η σιτάκα, με ποιόν τρόπο γίνεται και εντέλει, πώς τρώγεται.

Η σιτάκα λοιπόν γίνεται από γάλα πρόβειο κατά κύριο λόγο ή κατσικίσιο, ανάλογα με την εποχή, αφού όμως το αφήσουν πρώτα να ξυνίσει. Ύστερα ο βοσκός το ψήνει σε μεγάλο καζάνι ανακατεύοντας συνέχεια με ένα ξύλο, συνήθως από βαγιά, που ονομάζεται «ταράλι» ή «καλαμούτσι», επί πολλές ώρες (8 – 10), έως ότου εξατμιστεί το υγρό και παραμείνει ένα στερεό υπόλοιπο που είναι σαν κρέμα και αποτελεί την λεγόμενη «ξινή» σιτάκα. Η αναλογία του γάλατος με το τελικό προϊόν είναι 5:1 περίπου (παραδείγματος χάριν 50 κιλά γάλα βγάζουν 10 κιλά σιτάκα). Αν στο ξινισμένο γάλα προστεθεί και φρέσκο, τότε βγαίνει η «γλυκειά» σιτάκα.

Αυτός ο τρόπος παρασκευής είναι παραδοσιακός μεν αλλά πολύ επίπονος και χρονοβόρος και αν τον σταματήσουν οι μεγάλης ηλικίας βοσκοί, δεν ξέρω κατά πόσον οι νεώτεροι θα τον ακολουθήσουν. Υπάρχει βέβαια και εναλλακτικός τρόπος παρασκευής με σύγχρονα μηχανικά μέσα που εφαρμόζεται στο μοναδικό τυροκομείο του νησιού και δίνει μια πιο μακροχρόνια προοπτική στην παραγωγή του προϊόντος.

Τώρα η ξινή σιτάκα γίνεται με μακαρούνες πλαστές δηλ. χειροποίητες ή πένες του εμπορίου ως εξής:

Βράζουμε τα μακαρόνια και με το ζουμί τους αραιώνουμε τη σιτάκα, που η ποσότητά της είναι ανάλογη με τις μερίδες που απαιτεί το γεύμα, και τα περιχύνουμε. Ρίχνουμε στο τηγάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέσα σε βούτυρο ή λάδι, το αφήνουμε να ροδίσει καλά, ύστερα το ανακατεύουμε με τις μακαρούνες. Αποτέλεσμα ένα γευστικότατο και σπάνιο έδεσμα.

Αλλά και η γλυκειά σιτάκα μπορεί να μαγειρευτεί όπως παραπάνω  (γούστα είναι αυτά), όμως τρώγεται και σκέτη πάνω στο ψωμί ή την κασιώτικη κουλούρα για πρωινό ή δεκατιανό και παρακαλώ τους επισκέπτες του νησιού που δεν την δοκίμασαν έτσι, ας το κάνουν και δεν θα χάσουν.

Ο κυρ Γιώργης Νικολάκης συμπυκνώνει τα παραπάνω με 3 μαντινάδες. Ακούστε τες

Ανάθεμά τον βοσκό

Σαν είθε τον φωτίσει

Που ξύνισε το γάλα του

Και ήθελε να το ψήσει.

 

Έστεσα το καζάνι μου

Το γάλα ως τους πύρους

Και έφτασε η σιτάκα μου

Σε όλες τις ηπείρους.

Απεριόριστες στροφές

Πιάνει το καλαμούτσι

Στο τέλος σαν την κάτεσε

Βγήκε από ένα βούτσι.

Η γιορτή μας, όμως, αυτή αγαπητοί φίλοι, πέρα από την ευφορία που προκαλούν οι αναφορές στην παράδοση, πρέπει να θέσει και κάποιους προβληματισμούς. Γιατί κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την αναπόφευκτη πρόοδο, τόσο στον τομέα παραγωγής όσο και της διακίνησης των προϊόντων. Πολύ δε περισσότερο τις οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε σαν έθνος τα τελευταία χρόνια.

Η κρίση που έπληξε τη χώρα μας μπορεί να μην είναι καλά ορατή σε μικρά μέρη όπως η Κάσος αλλά ευοίωνες προοπτικές για το πότε θα τελειώσει δεν υπάρχουν. Πέντε-δέκα-είκοσι χρόνια ακόμα; Και πώς θα μας βρει το τέλος αυτό; Πώς λοιπόν μπορεί να επιβιώσει ένα μικρό νησί σαν την Κάσο, όταν τα αντίστοιχα προϊόντα που φέρνουν εισόδημα όπως η σιτάκα, διεκδικούνται και από άλλα νησιά που παρασκευάζουν κάτι αντίστοιχο; Φτάνει να λέμε ότι πραγματική σιτάκα παράγει μόνο η Κάσος; Όχι δυστυχώς, αφού η αγορά δεν καταλαβαίνει αυτή τη γλώσσα. Όποιος λοιπόν τυποποιήσει και κατοχυρώσει το προϊόν, αυτός θα προχωρήσει. Έκκληση και ευχή κάνω στους κτηνοτρόφους μας να μαζευτούν και να συζητήσουν το θέμα αυτό με τη δημοτική αρχή και όσο και να κοστίζει να το προχωρήσουν πριν προλάβει η Κάρπαθος, η Κρήτη ή άλλα νησιά να το κάνουν. Το να κλαίμε εκ των υστέρων είναι ανώφελο. Σε δύσκολους καιρούς όποιος πορεύεται μόνος είναι αναπόφευκτο να χαθεί. Η κρίση όμως δημιουργεί και νέες ευκαιρίες και προοπτικές που δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Δεδομένου ότι η κασιώτικη σιτάκα έχει πάρει ήδη 2 βραβεία γκουρμέ, εντάσσεται ήδη με πρωτοβουλία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Νάξου και της υπό ίδρυση αντίστοιχης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Κάσου που είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εμπορίου στο πρόγραμμα ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ.

Ας ενωθούμε λοιπόν όλοι, κτηνοτρόφοι, αγρότες, ψαράδες, επαγγελματίες για να συνεχίσει να ζει το νησί μας, εμείς και κυρίως τα παιδιά μας.

Φανταστείτε τι όμορφη θα είναι η γιορτή αυτή του χρόνου, αν εκτός από τους λόγους, τους χορούς και τα τραγούδια υπάρχει εδώ και ένα περίπτερο κτηνοτροφικών και άλλων προϊόντων, καθόλα νόμιμο για να μπορούν οι τουρίστες που μας επισκέπτονται αλλά και οι ντόπιοι να τα δουν και να τα αγοράσουν.

Όμως επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια κλείνω την ομιλία μου με αυτό που θα ακολουθήσει. Δηλαδή το σερβίρισμα της σιτάκας με τις μακαρούνες. Απολαύστε τα! Καλή όρεξη και καλή διασκέδαση σε όλους.

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Tue, 30 Jul 2013 18:17:26 +0300
Επιστολή Χρυσόγελου προς Καλαφάτη για την οικοπεδοποίηση περιοχής του Δικτύου Natura 2000 στην παραλία Κορινού Πιερίας http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/diloseis/item/3211-korinos-kalafatis http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/diloseis/item/3211-korinos-kalafatis

Προς τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ

κ. Σταύρο Καλαφάτη

Αμαλιάδος 17
11523 ΑΘΗΝΑ

 

Βρυξέλλες, 30.5.2013

Θέμα: Νέες εξελίξεις σχετικά με την οικοπεδοποίηση περιοχής του Δικτύου Natura 2000 στην παραλία Κορινού Πιερίας.

 

Αγαπητέ κ. Καλαφάτη,

 

Θα ήθελα να σας μεταφέρω τις ανησυχίες μου για το ζήτημα του «πρότυπου» οικισμού που επιδιώκεται να κατασκευαστεί στον Κορινό Πιερίας, εντός προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura2000. Για το θέμα είχε υποβάλει ερώτηση το 2011 και ο προηγούμενος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μ. Τρεμόπουλος, και η Κομισιόν είχε απαντήσει ότι «θα επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να πληροφορηθεί σχετικά με τη συμμόρφωση με την νομοθεσία ΕΕ για τη φύση». Από τότε σταμάτησε οποιαδήποτε εργασία στην συγκεκριμένη περιοχή καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας -μετά από έγγραφό (2016/9-12-2011) της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος / Τομέας Β. Ελλάδος του ΥΠΕΚΑ- ανακάλεσε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων με την 15529/1265/11 απόφασή της την 13.01.2012.

 

Ωστόσο, πρόσφατα, υπήρξαν κινήσεις για αλλαγή του καθεστώτος προστασίας, ιδιαίτερα για περιορισμό των ορίων του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) Αλυκής Κίτρους, όπου σύμφωνα με τον Ν. 2637/98 απαγορεύεται η ένταξή του σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό.Η Διεύθυνση Δασών Πιερίας εξέδωσε το Δεκέμβριο 2012 θετική εισήγηση για την τροποποίηση των ορίων, χωρίς τα συμπληρωματικά στοιχεία που είχε ζητήσει η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Με έγγραφό της η Διεύθυνση Συντονισμού απέφευγε να πάρει θέση και ζητούσε η νέα έκθεση να αποσταλεί κατευθείαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Όμως, κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου (24-5-2013) στον Φορέα Διαχείρισης διαπίστωσα ότι για την περιοχή υπάρχει πρόσφατη έκθεση καταγραφής της ορνιθοπανίδας που εκπόνησε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την έκθεση της Διεύθυνσης Δασών, καθώς τεκμηριώνει την ύπαρξη σημαντικών ειδών της άγριας πανίδας, που πληρούν τα κριτήρια χαρακτηρισμού της περιοχής ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/147/EΚ. Ο ίδιος Φορέας είναι κατηγορηματικά αντίθετος στον επιχειρούμενο περιορισμό των ορίων του ΚΑΖ.

 

Από την πληροφόρηση που έχω λάβει, έχω πειστεί ότι οι νέες πρωτοβουλίες της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας έρχονται σε αντίθεση με τις εθνικές και Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την προστασία σημαντικών για τη φύση περιοχών. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και το ΥΠΕΚΑ θα έπρεπε να προλαμβάνουν τέτοιες άστοχες ενέργειες, αντί να τις αντιπαρέρχονται, δημιουργώντας επικίνδυνες αντιφάσεις για την έννοια της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια από ευρωπαϊκά ταμεία για να χρηματοδοτήσουν αντισταθμιστικά μέτρα για τις βεβαιωμένες ιδιοκτησίες που υπάρχουν εντός της προστατευόμενης περιοχής. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για τις πολυτιμότερες φυσικές περιοχές της χώρας μας, επιτρέποντας σε κάθε οικοδομικό συνεταιρισμό και σε κάθε Δήμαρχο να πιέζει για αλλαγή ορίων προστατευόμενων περιοχών και για εντονότερη οικοπεδοποίηση.

 

Για το λόγο αυτό υπέβαλα την Τρίτη 28 Μαϊου, ερώτηση προς την Κομισιόν, την οποία και σας επισυνάπτω και στην οποία θα βρείτε παραπομπές σε όλα τα σχετικά έγγραφα. Για τον ίδιο λόγο, θα ήθελα να σας παρακαλέσω για τις δικές σας ενέργειες, ώστε να προστατευτεί η ακεραιότητα του συγκεκριμένου ΚΑΖ και συνολικότερα της προστατευόμενης περιοχής των Αλυκών Κίτρους. Επίσης, θα ήθελα να σας ζητήσω να μην επιτρέψετε την περαιτέρω υποβάθμιση των Ελληνικών προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura2000, μέσω της ενθάρρυνσης της οικοδόμησης, των εξορύξεων και άλλων καταστρεπτικών δραστηριοτήτων σε αυτές. Οι προστατευόμενες περιοχές αποτελούν ευκαιρία για τη διεξαγωγή διαφορετικού τύπου, ποιοτικών οικονομικών δραστηριοτήτων, χωρίς καταστροφικό χαρακτήρα, οι οποίες όχι μόνο θα δημιουργούν προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας, αλλά θα διατηρούν και για τις επόμενες γενιές τη δυνατότητα του τόπου μας να παράγει πλούτο και να συντηρήσει τον πληθυσμό της χώρας.

 

Για όλα τα παραπάνω θα εκτιμούσα τις δικές σας απόψεις και απαντήσεις.

 

Με εκτίμηση

 

 

Νίκος Χρυσόγελος

Ευρωβουλευτής

 

]]>
contact@oikologoiprasinoi.eu (Οικολόγοι Πράσινοι) ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Thu, 30 May 2013 17:46:38 +0300
Διάσωση της Κύπρου http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/diloseis/item/3083-cyprus-bailout http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/diloseis/item/3083-cyprus-bailout

Η επίθεση στους απλούς καταθέτες υπονομεύει το πνεύμα της νομοθεσίας της ΕΕ
 
Σχολιάζοντας την πρόταση για τη με προϋποθέσεις χρηματοοικονομική συνδρομή της Κύπρου με την οποία οι καταθέτες αναγκάζονται να συνεισφέρουν μέσω μιας εισφοράς, ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας Dany Cohn-Bendit δήλωσε:
 
“Η επίθεση στους απλούς καταθέτες στο πλαίσιο της “διάσωσης της Κύπρου” είναι εξωφρενικό και πρέπει επειγόντως να διορθωθεί.
 
"Οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να είναι τελευταίοι στη γραμμή του πυρός σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση των τραπεζών. Aυτή είναι η λογική πίσω από τη νομοθεσία της ΕΕ για την παροχή εθνικών συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων, καθώς και στο τρέχων σχέδιο νόμου που είναι υπό εξέταση σχετικά με το καθεστώς εγγύησης των καταθέσεων σε επίπεδο ΕΕ (1). Ενώ η προτεινόμενη εισφορά των καταθετών μπορεί να είναι νομικά συνεπής με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι  όμως ένα κυνικό τέχνασμα που
αψηφά εντελώς το πνεύμα των κανόνων και τον λόγο ύπαρξής τους."
 
Η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας Rebecca Harms πρόσθεσε:
 
"Αντί να χτυπάει εύκολους στόχους, όπως τους συνταξιούχους και τους απλούς πολίτες, οι οποίοι έχουν μικρή ή καμία ευθύνη για την κατάσταση, οι δειλοί Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα πρέπει να απευθυνθούν σε αυτούς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα σημαντικής οικονομικής συμβολής. Κάθε δίκαιη κατανομή των βαρών θα έπρεπε φυσιολογικά να περιλαμβάνει όλους τους ομολογιούχους. Ωστόσο, υπάρχει σαφώς μια ειδική περίπτωση σε σχέση με αμφίβολους μεγάλους καταθέτες στην Κύπρο.
 
"Σαφώς, υπάρχει ανάγκη για τη λήψη μέτρων για την εξασφάλιση ότι αυτή η πηγή αστάθειας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα συμβάλλει στο κόστος διάσωσης της, αλλά υπάρχουν άλλες βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για την υλοποίηση αυτού του στόχου, χωρίς να γίνονται μικροκλοπές στις αποταμιεύσεις των απλών καταθετών. Άλλες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής μιας υψηλότερης εισφοράς για τις καταθέσεις πέραν της εγγύησης των € 100.000, θα πρέπει να εξεταστεί αμέσως και να συμφωνηθεί χωρίς καθυστέρηση. Αυτό βέβαια συνεπάγεται κινδύνους για φυγή κεφαλαίων σε άλλους φορολογικούς παραδείσους, και ως εκ τούτου θα πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου."
 
_____________________________________________

(1) Το σχέδιο νόμου θα δημιουργήσει ένα πανευρωπαϊκό σχήμα εγγύησης καταθέσεων με εγγυημένες τις καταθέσεις έως και € 100.000.

]]>
odysseas031@gmail.com (Odysseas) ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Sun, 31 Mar 2013 19:11:34 +0300
Σταματήστε να μετατοπίζετε τα «γκολπόστ» στους όρους διάσωσης της Ελλάδας http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/diloseis/item/2771-stop-shifting-the-gkolpost-in-terms-of-greek-rescue http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/diloseis/item/2771-stop-shifting-the-gkolpost-in-terms-of-greek-rescue

Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για την απόφαση του Eurogroup
 


Παρά το γεγονός ότι το EΕλληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Κυριακή τον προϋπολογισμό για το 2013 που περιλαμβάνει όλες τις προτεινόμενες περικοπές από την Τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα ανέβαλαν και πάλι την εκταμίευση των συμφωνηθέντων κεφαλαίων για την Ελλάδα. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, οι συμπρόεδροι της Ομάδας των Πρασίνων Rebecca Harms και Dany Cohn-Bendit δήλωσαν:

«Παρά το ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τα συμφωνημένα με την Τρόικα που περιλαμβάνουν οδυνηρές περικοπές, η αποδέσμευση των κεφαλαίων διάσωσης και πάλι καθυστερεί. Αυτή η συνεχής μετατόπιση των «γκολπόστ» σε σχέση με τους όρους διάσωσης της Ελλάδας βλάπτει την αξιοπιστία της ΕΕ, σπρώχνοντας την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, επιδεινώνοντας τις σοβαρές συνέπειες για την Ελληνική κοινωνία και αποδυναμώνοντας περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση.

«Όπως ακόμη και το ΔΝΤ έχει αναγνωρίσει, η πολιτική της διαρκούς κυκλικής δημοσιονομικής συστολής ήταν αντιπαραγωγική, βυθίζοντας τη χώρα βαθύτερα στην ύφεση, ενώ προκαλεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Με το κοινωνικό κράτος και τα συστήματα υγείας σε κατάσταση κατάρρευσης, δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για περιοριστικές πολιτικές»

«Η ΕΕ πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα για τη μη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών μεγεθών και του χρέους: Μεγαλύτερη ευελιξία είναι σαφώς αναγκαία για τη δημοσιονομική προσαρμογή.  Πρέπει να καταρτιστεί χωρίς καθυστέρηση ένα πρόγραμμα της ΕΕ για την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης και της απασχόλησης, ενώ η αδυναμία να αντιμετωπιστεί η τεράστια φοροδιαφυγή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.»

Ο εκπρόσωπος των Πράσινων σε θέματα οικονομίας ευρωβουλευτής Sven Giegold (Γερμανία) πρόσθεσε:

«Οι συζητήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους δεν μπορεί να συνεχίσουν να αγνοούν την προφανή ανάγκη να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.  Ένα “Ευρωπαϊκό Φορολογικό Σύμφωνο” είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των βαρών στην περιουσία και στον πλούτο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, καθώς αυτή δεν μπορεί να προκύψει σε χώρα μόνη της. Αυτό σημαίνει τελικά την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής, και προϋποθέτει σκληρές διαπραγματεύσεις με φορολογικούς “παραδείσους”, καθώς και κοινά μέτρα και συντελεστές φορολογίας. Η επικείμενη σύνοδος κορυφής της ΕΕ πρέπει να ασχοληθεί επιτέλους με αυτό»


Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος συμπλήρωσε:

«Ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει βαθιά ύφεση, κατάρρευση της οικονομίας και κοινωνική αποσάθρωση, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η τρόικα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστεθεί αβεβαιότητα και ζημιά στην ελληνική οικονομία. Από την άλλη, όλη η προσπάθεια στην Ελλάδα επικεντρώνεται σε άδικα περιοριστικά μέτρα, την ίδια στιγμή που η πραγματική οικονομία έχει καταβαραθρωθεί και η ανεργία έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Με το σύστημα υγείας και τις έτσι κι αλλιώς αδύναμες κοινωνικές υποδομές να καταρρέουν, με τους άνεργους να μην έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, η κοινωνία παρακολουθεί με οργή και κατάθλιψη να γκρεμίζονται γύρω της όλα όσα αποτελούσαν κάποτε σταθερές και βεβαιότητες. Εκθέσεις που φέραμε στη δημοσιότητα καταθέτοντας και σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν  δείχνουν ότι η συνταγή για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων βασίστηκε σε λανθασμένες υποθέσεις και μοντέλα. Οδηγεί σε εκρηκτική αύξηση του χρέους και υποχρεώνει σε όλο και μεγαλύτερα ποσά για τη διάσωση της Ελλάδας. Η διέξοδος από την κρίση απαιτεί την εκπόνηση άμεσα ενός εναλλακτικού σχεδίου που να περιλαμβάνει την προσαρμογή των όρων του μνημονίου στις ευρωπαϊκές αξίες, την υποστήριξη των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης με συμμετοχή των πολιτών, την πράσινη μεταστροφή της οικονομίας και τη στοχευμένη κατεύθυνση κονδυλίων στην πραγματική οικονομία με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μόνο μια τέτοια πολιτική θα πετύχει μείωση του χρέους».


]]>
odysseas031@gmail.com (Odysseas) ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Thu, 15 Nov 2012 03:30:07 +0200
Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής: Η θέση των Πράσινων http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/diloseis/item/2486-alieutiki-politiki http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/diloseis/item/2486-alieutiki-politiki

Αυτές τις μέρες καλείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συναποφασίσει για το μέλλον της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ). Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει μερικά καλά στοιχεία αλλά και κάποια επικίνδυνα.

 

Η ΚΑλΠ έχει κατηγορηθεί για πολλά προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να λησμονείται ότι είναι το αποτέλεσμα ενός πολιτικού συμβιβασμού των Υπουργών. Η πλήρης και ορθή εφαρμογή της ισχύουσας ΚΑλΠ θα μπορούσε να αποτρέψει ένα μεγάλο μέρος της σημερινής κρίσης που αντιμετωπίζουν τόσο τα ιχθυαποθέματα όσο και ο τομέας της αλιείας στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη απέτυχαν παταγωδώς στο παρελθόν να εφαρμόσουν όσα έχουν συμφωνηθεί. Αυτή η μεταρρύθμιση και η εφαρμογή της, θα δείξει αν πραγματικά επιθυμούν να έχουν μια βιώσιμη αλιεία στην Ευρώπη ή αν θέλουν να συνεχίσουν την καθοδική πορεία.

 

Τα αλιευτικά πεδία της Ευρώπης ήταν κάποτε από τα πιο παραγωγικά στον κόσμο, αλλά τριάντα χρόνια Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) έχουν ως αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση των πληθυσμών των ψαριών, την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, καθώς και βλάβες στα βιολογικά είδη, σε οικοτόπους και αλιευτικά πεδία (Το 63% των εξεταζόμενων ιχθυαποθεμάτων στον Ατλαντικό έχουν υπεραλιευθεί, στη Μεσόγειο το ποσοστό αγγίζει το 82%, ενώ στη Βαλτική 4 από τα 6 ιχθυαποθέματα έχουν υπεραλιευθεί). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα ως μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της υπεραλίευσης και αναγνωρίζει ότι οι επιδοτήσεις έχουν συμβάλει σε αυτή την ανισορροπία μέσω της τεχνητής διατήρησης της πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας. Το 2011 έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου  το επιβεβαιώνει αυτό, δηλώνοντας ότι η πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα του στόλου οδηγεί στην εξάντληση των αποθεμάτων των ψαριών, απειλώντας την ευημερία των θαλασσών μας και την βιωσιμότητα των αλιευτικών κοινοτήτων.


Οι Πράσινοι πιστεύουμε ότι η αναθεωρημένη ΚΑλΠ θα πρέπει να θέσει την περιβαλλοντική αειφορία, στη βάση της αρχής της προφύλαξης και της διαχειριστικής προσέγγισης των οικοσυστημάτων, ως θεμελιώδη προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα, εμπλέκοντας ενεργά τις τοπικές κοινωνίες και τη παράκτια αλιεία στην διαδικασία συνδιαχείρισης και προστασίας των αποθεμάτων.

 

Τα αλιευτικά αποθέματα πρέπει να διατηρηθούν σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από αυτά μπορούν να παράγουν Μέγιστη Βιώσιμη Απόδοση, έτσι ώστε να μπορούν να εκπληρώσουν το ρόλο τους στο θαλάσσιο οικοσύστημα ως αρπακτικά ή θηράματα, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να υποστηρίξουν αύξηση των ποσοτήτων αλιευμάτων έτσι ώστε να είναι κερδοφόρα χωρίς συνεχείς επιδοτήσεις. Τα σχέδια θα πρέπει να θεσπιστούν για το σκοπό αυτό για όλα τα ρυθμιζόμενα είδη μέχρι το 2015.

 

Η πρόταση για το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας

Η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (EMFF) (COM(2011) 804 τελικό), η οποία θα αντικαταστήσει το ισχύον Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ), αποτελεί βασικό στοιχείο της δέσμης μεταρρυθμίσεων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Ο προτεινόμενος κανονισμός θα διαθέσει 6.5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη: 1) της ανάπτυξης της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και των αλιευτικών περιοχών, 2) του έλεγχου και της εφαρμογής, 3) της συλλογής στοιχείων, 4) της Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική και 5) της ανάπτυξης των τεχνικών και διοικητικών μέσων για την  εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.


Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ) διέρχεται σήμερα μια απολύτως αναγκαία μεταρρύθμιση και το EMFFπρέπει να σχεδιαστεί για να την υποστηρίξει, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη αλιεία. Η μεταρρύθμιση της ΚΑλΠ και του χρηματοδοτικού μέσου προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για την εξάλειψη των επιδοτήσεων που συμβάλλουν στην υπεραλίευση και η χρήση τους για να υποστηρίξουν τη μετάβαση προς μια πραγματικά βιώσιμη αλιεία αλλά και για την επίτευξη υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

 

Η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας συνδυάζει οικονομικούς πόρους για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, καθώς και για τον έλεγχο και την επιβολή των μέτρων, τη συλλογή δεδομένων και την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική. Η ενσωμάτωση αυτών των πρώην επιμέρους χρηματοδοτικών εργαλείων σε ένα ενιαίο χρηματοδοτικό μέσο μπορεί να απλοποιήσει τη διοίκηση μέσω ενοποιημένων κανόνων και διαδικασιών, ενώ θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη κατανομή των διαθέσιμων πόρων.

 

Η πρόταση δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση θα είναι διαθέσιμη μόνο για τα κράτη μέλη που συμμορφώνονται με τους στόχους και τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, ιδίως τις υποχρεώσεις ελέγχου, το κανονισμό για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και τις υποχρεώσεις συλλογής δεδομένων, ενώ χρηματοδοτεί μόνο επιχειρήσεις που τηρούν τη ΚΑλΠ. Η πρόταση περιέχει ένα μεγάλο αριθμό μέτρων τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην βιώσιμη αναβάθμιση του τομέα της αλιείας της ΕΕ. Μέτρα για την προώθηση του ανθρώπινου κεφαλαίου και του κοινωνικού διαλόγου, για τη διευκόλυνση της διαφοροποίησης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, για την θέσπιση και ανάπτυξη τοπικών πρωτοβουλιών από τα κάτω με στόχο την υποστήριξη αλιευτικών περιοχών, τοπικών στρατηγικών ανάπτυξης και τοπικών συμπράξεων.

 

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την υποστήριξη της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης, αποκατάστασης και παρακολούθησης περιοχών Natura2000 και θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

 

Δεν περιλαμβάνει οικονομική υποστήριξη για την κατασκευή νέων λιμένων, νέων τόπων εκφόρτωσης ή νέων ιχθυοσκάλων, καθώς και ενισχύσεις για αντικατάσταση μηχανών, που είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την αποδέσμευση των επιδοτήσεων της αλιείας από τη πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα. Τέλος, η πρόταση περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες θα βελτιώσουν τη διαφάνεια και την ενημέρωση του κοινού, τη συλλογή και μεταφορά δεδομένων, καθώς και τον έλεγχο και την εφαρμογή, αν και δεν είναι προσαρμοσμένες στις περιφερειακές και τοπικές ιδιαιτερότητες.

 

Ωστόσο, η πρόταση υπολείπεται των προσδοκιών για μια απαραίτητη διαρθρωτική αλλαγή που θα διασφαλίζει ότι η δημόσια ενίσχυση θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη προώθηση της αειφόρου αλιείας. Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία της διαθέσιμης χρηματοδότησης θα μπορούσε και πάλι να διατεθεί για μέτρα τα οποία ευνοούν μια μερίδα επιχειρήσεων και όχι ολόκληρο τον αλιευτικό τομέα ή την κοινωνία γενικότερα. Υπάρχει περιορισμένη αναφορά στη παράκτια μικρής κλίμακας αλιεία, καθώς και στη στροφή προς μια διαχειριστική προσέγγιση με βάση τα οικοσυστήματα.

 

Η πρόταση δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά τις χρηματοδοτήσεις που συμβάλλουν στη διατήρηση της υφιστάμενης πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας και θα έπρεπε να επιτρέπει τη χρηματοδότηση για πλοία, στόλους και εργαλεία μόνο στη βάση κατάλληλης αξιολόγησης της αλιευτικής ικανότητας σε σχέση πάντα με τις διαθέσιμες αλιευτικές δυνατότητες. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης ενισχύσεις για τη δημιουργία συστημάτων μεταβιβάσιμων  αλιευτικών παραχωρήσεων (ΜΑΠ), ενώ πολλοί κοινωνικοί φορείς, ΜΚΟ και κράτη μέλη αντιτίθενται στις υποχρεωτικές ΜΑΠ, που τη χαρακτηρίζουν λύση μονόδρομο. Κάθε ενίσχυση που αποσκοπεί στη θέσπιση συστημάτων για τη διαχείριση των αλιευμάτων θα πρέπει να στοχεύει σε διαχειριστικά μέτρα που εμπλέκουν τους κοινωνικούς εταίρους σε επίπεδο αλιευτικού πεδίου.

 

Η ενίσχυση σκαφών ή λιμένων για να κάνουν καλύτερη χρήση των ανεπιθύμητων εμπορικών αλιευμάτων θα υπονομεύσει τις επιθυμητές υποχρεώσεις κατά την εκφόρτωση, καθώς και τη προσπάθεια να αλιεύουν πιο στοχευμένα, επιλεκτικά και βιώσιμα. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να στοχεύει στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας των ανεπιθύμητων αλιευμάτων, π.χ. μέσω έρευνας σε πιο επιλεκτικές και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και αλιευτικά εργαλεία , και όχι στην εμπορία των ανεπιθύμητων αλιευμάτων.

 

Τέλος, η πρόταση περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων τα οποία θα προωθήσουν αδιακρίτως την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, χωρίς την απαραίτητη εξέταση περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων.

 

Πηγές και ενδιαφέρουσες συνδέσεις:

 

Ιστοσελίδα Επιτροπής

http://ec.europa.eu/fisheries/cfp/eff/index_en.htm

 

Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής

http://ec.europa.eu/fisheries/reform/index_el.htm

 

Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας

http://europa.eu/legislation_summaries/maritime_affairs_and_fisheries/fisheries_sector_organisation_and_financing/l66004_el.htm

 

Λεπτομέρειες εφαρμογής του κανονισμού περί Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας (ΕΤΑ), Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 498/2007

http://europa.eu/legislation_summaries/maritime_affairs_and_fisheries/fisheries_sector_organisation_and_financing/l66041_el.htm

 

Eθνικά στρατηγικά σχέδια - Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ)

http://ec.europa.eu/fisheries/cfp/eff/national_plans/index_el.htm  

 

Reaction to the Commission’s proposal for a future EU Maritime and Fisheries Fund COM (2011) 804 final

http://www.seas-at-risk.org/1mages/CMO%20Council%20brief%20Annex%20II%20-%20upload.pdf

 

Preliminary Reaction to the Commission’s proposal for a future EU Maritime and Fisheries Fund COM (2011) 804 final

http://assets.ocean2012.eu/publication_documents/documents/176/original/joint-NGO-reaction-EMFF.pdf

 

European Fisheries Fund Sustainability Criteria

http://ocean2012.eu/publications/47-european-fisheries-fund-sustainability-criteria

Report:

http://assets.ocean2012.eu/publication_documents/documents/170/original/EFF-sustainability-criteria.pdf

 

Reforming EU Fisheries Subsidies

http://www.ocean2012.eu/publications/46-reforming-eu-fisheries-subsidies

Report:

http://assets.ocean2012.eu/publication_documents/documents/167/original/Report_reform_fisheries_subsidies.pdf

Summary:

http://assets.ocean2012.eu/content_files/files/142/original/Reforming-EU-subsidies-short-version.pdf

 

Public aid for sustainable fisheries

http://assets.ocean2012.eu/publication_documents/documents/219/original/subsidies-briefing.pdf

 

No aid for engine modernisation or replacement under the EU Maritime and Fisheries Fund (EMFF)

http://assets.ocean2012.eu/publication_documents/documents/209/original/no-aid-for-engine-modernisation.pdf

 

Proposal for a European Maritime Fisheries Fund (επιστολή στη Δαμανάκη)

http://assets.ocean2012.eu/publication_documents/documents/171/original/20111019-EMFF-Damanaki-ltr.pdf

 

Official report confirms massive misuse of EU fisheries funds

http://ocean2012.org/press_releases/64-official-report-confirms-massive-misuse-of

 

European Court of Auditors

http://eca.europa.eu/portal/pls/portal/docs/1/10544728.PDF

 

OCEAN2012 calls EU fisheries subsidies ‘Blind Spending’

http://ocean2012.eu/press_releases/60-ocean2012-calls-eu-fisheries-subsidies-blind

 

EU Fishing subsidies

http://oceana.org/sites/default/files/reports/EU_Subsidies_Report_FINAL_FINAL.pdf

 

 

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Mon, 23 Apr 2012 22:03:42 +0300
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/diloseis/item/1995-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83-%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7-%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%87%CF%89%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85-1 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/diloseis/item/1995-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83-%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7-%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%87%CF%89%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85-1

Αγαπητοί Πράσινοι συνάδελφοι,

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ξέρουν τη Αμμόχωστο ως την πόλη του Οθέλλου.

Όμως το μεγαλύτερο μέρος του νεότερου τμήματός της, περιλαμβανομένου του κάποτε ολοζώντανου τουριστικού και εμπορικού της κέντρου, αποτελεί σήμερα πόλη -φάντασμα αποκλεισμένη με φράχτη από το υπόλοιπο νησί και τον κόσμο για πάνω από 37 χρόνια. Από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, παραμένει υπό τον άμεσο έλεγχο του Τουρκικού στρατού, χωρίς να επιτρέπεται η είσοδος σε κατοίκους ή επισκέπτες.  

Ήδη από το 1979, οι δύο κοινότητες της Κύπρου συμφώνησαν στην προτεραιότητα της επιστροφής του περιφραγμένου αυτού τμήματος της Αμμοχώστου στους περίπου 30.000 νόμιμους κατοίκους του

, Ελληνοκύπριους στην πλειοψηφία τους, ως πρώτο βήμα προς συνολική επίλυση του Κυπριακού. Η συμφωνία αυτή παραμένει ανεφάρμοστη παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (1984 και 1992), τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1993 για την Κύπρο, 2009 για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας), καθώς και τη σχετική Έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2008).

 

 

Εμείς οι Πράσινοι έχουμε ψηφίσει «ναι» σε όλα αυτά τα ψηφίσματα και τις εκθέσεις.  

 • Η πρόσφατη θέση μας για την Τουρκία περιλαμβάνει πρόταση επαναλειτουργίας του λιμανιού της Αμμοχώστου κάτω από τον έλεγχο της ΕΕ για απευθείας εμπόριο  και των δύο κοινοτήτων του νησιού, κάτι που θα συνοδευόταν και με άνοιγμα του σημερινού περιφραγμένου τμήματος της πόλης στους κατοίκους του.
 • Στις επισκέψεις μου στην Κύπρο ως Πράσινος Ευρωβουλευτής, πρότεινα ένα σχέδιο για «Πράσινη Αμμόχωστο», για αποκατάσταση της σημερινής πόλης-φάντασμα ως πρότυπο βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην απάντηση της σε Γραπτή Ερώτησή μου του 2010, επιβεβαίωσε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν επιλέξιμο για ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση. 

Το να επιτραπεί λοιπόν η επιστροφή των προσφύγων της Αμμοχώστου, θα ήταν ένα καθοριστικό βήμα προς τα εμπρός τόσο για την ανθρωπιστική διάσταση όσο και για την  επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, όπου οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αυτή την περίοδο παρουσιάζουν και πάλι στασιμότητα.      

Για αυτούς τους λόγους σας ζητώ να στηρίξετε τη διακομματική αυτή πρωτοβουλία και να υπογράψετε την 0042/2004 Γραπτή Δήλωση για την Αμμόχωστο, ώστε να διατηρηθεί η πίεση για ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς μια συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Η Αμμόχωστος μπορεί να γίνει και πάλι μια ζωντανή, ευημερούσα, σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη, φωτεινό παράδειγμα ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης και σημαντικό βήμα προς την επανένωση της Κύπρου και του λαού της.   

 

                                                      Με τους θερμότερους πράσινους χαιρετισμούς

                                                                Μιχάλης Τρεμόπουλος (Πράσινοι/ΕFA, Ελλάδα)

             

Dear fellow Green M.E.P.s,

Most Europeans know Famagusta as the city of Othello’s.

But most of its 20th century section, including its once vibrant touristic and commercial heart, is now a ghost city, fenced–off from the rest of the island and the world for more than 37 years. Since the 1974 Turkish invasion in Cyprus, it remains under direct control of the Turkish army, with no inhabitants or visitors allowed.

As early as 1979, both communities of Cyprus had officially agreed on the priority of having this fenced-off part of Famagusta returned to its mostly Greek – Cypriot 30.000 lawful inhabitants as a first step towards a comprehensive solution of the Cyprus question. Implementation of this agreement is still pending in spite of repeated UNSC resolutions (1984 and 1992), EP resolutions (1993 on Cyprus, 2009 on Turkey’s Progress Report), as well as a 2008 Report of the EP Committee on Petitions.

We Greens have cast a “yes” vote for all these resolutions and reports.

 • Our recent position on Turkey includes a proposition for reopening the Famagusta port under EU control for direct trade with both communities of the island, which would require the opening-up of the now fenced-off city.
 • During my visits in Cyprus as a Green MEP, I have proposed a “Green Famagusta” project to restore the now ghost-city as a model sustainable urban settlement. The European Commission, in their answer to a 2010 Written Question of mine, has confirmed such a project could be eligible for EU co-financing.  

Allowing the Famagusta refugees to return to their city, would therefore be a major breakthrough both for the humanitarian dimension and for the re-approaching process in Cyprus, where the political negotiation process now seems to be stalled again.

This is why I am asking you to support this cross-party initiative and to sign the 0042/2004 Written Declaration on Famagusta, so that the pressure is kept for an important first step towards a comprehensive resolution in Cyprus.

Famagusta can be transformed again into a living, thriving, modern European city, a shining example of peaceful and harmonious co-existence and an important step towards the reunification of Cyprus and its people.

            Warmest Green Greetings

                                Michail Tremopoulos (Greens/EFA, Greece)

 

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Wed, 26 Oct 2011 15:17:19 +0300