Print this page
10 Δεκεμβρίου 2013

Στήριξη του Νίκου Χρυσόγελου για επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου: ψηφίζουμε αξιοκρατικά, πράσινα

 

Οι εκλογές του Μαΐου 2014 θα είναι οι πιο κρίσιμες για την Ευρώπη, την Ελλάδα και τους Οικολόγους Πράσινους.

Οι πολίτες με την ψήφο τους θα πρέπει να δώσουν ισχυρό μήνυμα ενισχύοντας τις δυνάμεις εκείνες, όπως οι Πράσινοι, που επιδιώκουν να αλλάξουν την Ευρώπη στην κατεύθυνση μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής ομοσπονδίας με κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, βιωσιμότητα, που είναι σε θέση να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την εξάλειψη της ανεργίας, της φτώχειας και των διακρίσεων.   Αν απέχουν ή ενισχύσουν εκείνες τις συντηρητικές και οπισθοδρομικές δυνάμεις που πρεσβεύουν τον λαϊκισμό, τον εθνικισμό, τον ευρωσκεπτικισμό ακόμα και τον ακροδεξιό εξτρεμισμό και τον νεοναζισμό, μπορεί να αποδομήσουν την προοπτική ενοποίησης, απονομιμοποιώντας το Ευρωκοινοβούλιο, τον μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο ευρωπαϊκό θεσμό.

Οι εκλογές αυτές, σε συνδυασμό και με τις αυτοδιοικητικές, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες και για τις πολιτικές ισορροπίες στη ελληνική κοινωνία.

Οι πολίτες με την ψήφο τους είναι σίγουρο ότι θα πλήξουν ακόμα περισσότερο το παλιό πολιτικό σύστημα, αλλά ζητούμενο είναι αν θα ενισχύσουν λόγω της οργής και της απελπισίας καταστροφικές δυνάμεις ή θα στραφούν προς δημιουργικές δυνάμεις όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι που επιδιώκουν ένα κύμα δημιουργικής ανατροπής.

Η δική μας ανατροπή θέλουμε να βοηθήσει με έμπρακτες λύσεις την ελληνική κοινωνία να βγει από την κρίση με ενισχυμένη την κοινωνική συνοχή της κι αλληλεγγύη, με αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου της προς βιώσιμη κατεύθυνση, με στροφή της οικονομίας προς κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες δραστηριότητες και τομείς, με οικολογική και κοινωνική καινοτομία, με αποτελεσματική διοίκηση και με ενίσχυση της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Οι εκλογές αυτές θα είναι καθοριστικές και για την προοπτική των Οικολόγων Πράσινων.

1·      Είτε θα βγούμε μέσα από την εκλογική διαδικασία και την επιστροφή συλλογικά στην κοινωνία ενισχυμένοι, εκλέγοντας όχι απλώς ένα ευρωβουλευτή αλλά και επιτυγχάνοντας να δημιουργήσουμε ξανά την δυναμική που ενδιάμεσα χάσαμε, είτε θα τεθούμε οριστικά στο περιθώριο.

·      Είτε θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε εκλογικά ποσοστά στις ευρωεκλογές που θα επαναφέρουν την αίσθηση ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα μπουν αυτή τη φορά και στην ελληνική Βουλή, είτε θα παγιωθεί η αντίληψη ότι δεν μπορούν να πείσουν για αυτόνομη πολιτική παρουσία και θα κλείσει η πόρτα για πολλά ακόμα χρόνια.

·      Σε μια εποχή που ολόκληρο το πολιτικό σύστημα καταρρέει και οι ανακατατάξεις είναι γιγαντιαίες, οι Οικολόγοι Πράσινοι αν και έχουν σημαντικές παρεμβάσεις - κυρίως σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο – δεν μπόρεσαν, κυρίως για εσωτερικούς λόγους, να πείσουν ότι αποτελούν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, μια πολιτική δύναμη που μπορεί να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων.

·      Οι Ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια δύσκολη πολιτική μάχη, αφού διεξάγονται ταυτόχρονα και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναδείξουμε μια πολιτική πρόταση με συνοχή που απαντάει ταυτόχρονα στα τεράστια προβλήματα σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

·      Οι επιλογές που θα κάνουμε θα καθορίσουν λοιπόν την πορεία μας όχι μόνο βραχυπρόθεσμα (πχ αν χάσουμε την εκπροσώπησή μας στο ευρωκοινοβούλιο θα χάσουμε και τη χρηματοδότηση, τη δυνατότητα να στηρίζουμε δραστηριότητες ακόμα και τον εσωτερικό μηχανισμό, αποσπασμένους κα) αλλά κυρίως την δυναμική σχέση με κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται την υποστήριξή μας.

·      Αν δεν πετύχουμε εκλογικά, θα χάσουμε και τη δυνατότητα πολιτικής στήριξης των αλλαγών που συντελούνται στη βάση της κοινωνίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιλογή ατόμου για επικεφαλής από όλα τα μέλη, αλλά και η συμπλήρωση των υπόλοιπων θέσεων της λίστας για τις ευρωεκλογές, είναι η αρχή και όχι το τέλος της εκλογικής διαδικασίας και της προεκλογικής εκστρατείας.

Δεν αφορά μόνο σε προτιμήσεις στο εσωτερικό των ΟΠ, αλλά κυρίως στο πώς μπορούμε να πετύχουμε στην εκλογική εκστρατεία.

Επομένως, η επιλογή είναι μια δημοκρατική διαδικασία που δεν θα πρέπει να βασιστεί σε εσωτερικές ομαδοποιήσεις και προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες, αλλά σε πολιτικά κριτήρια, αξιοκρατία και αντιστοιχία λόγων και έργων.

Η συνολική εικόνα που θα εκπνέεται προς της κοινωνία μέσω των επιλογών που θα έχουμε κάνει με τα άτομα που θα απαρτίζουν την λίστα (στις εκλόγιμες αλλά και τις υπόλοιπες θέσεις) μπορεί να μας δώσει ισχυρή ώθηση ή να μας κρατήσει κολλημένους στα χαμηλά ποσοστά που έχουμε από τις εκλογές του 2012.

Η εκλογή ευρωβουλευτή θα απαιτήσει τουλάχιστον υπέρβαση του 3%, χωρίς αυτό να διασφαλίζει σίγουρη εκλογή μια και το εκλογικό μέτρο πλέον είναι 4,75% και οι λίστες θα είναι πολλές. 

Για την εκλογή του ατόμου που θα μας εκπροσωπήσει θεωρούμε ότι πρέπει να ικανοποιούνται τα εξής:

1.    Πλήρης και επαρκής γνώση των πολιτικών προτάσεων των Οικολόγων Πράσινων, αλλά και των Ευρωπαίων Πράσινων για έξοδο από την κρίση, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο (προτάσεις για την Ευρώπη, μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, οικονομική και κοινωνική ένωση, κοινωνική και οικολογική διάσταση της ΟΝΕ, αντιμετώπιση λιτότητας και εναλλακτικό σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, πολιτικές συνοχές και  εξάλειψης της φτώχειας, κλιματική και περιβαλλοντική πολιτική, δικαιώματα και εξάλειψη των διακρίσεων, πολιτικές για νέους κα). Η παρουσία μας στα πάνελ πρέπει να επιβεβαιώσει ότι έχουμε την πολιτική συγκρότηση, τη γνώση και την εμπειρία ώστε να είμαστε παρόντες στην κοινωνία, στην κεντρική πολιτική σκηνή και σε όλα τα κοινοβούλια (ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακά και δημοτικά). Πρέπει να ανατρέψουμε την εικόνα ότι έχουμε απλώς ωραίες ιδέες και είμαστε καλά παιδιά αλλά δεν έχουμε λύσεις για τα τρέχοντα προβλήματα (ανεργία, κρίση, οικονομία, φτώχεια).

2.    Ξεκάθαρη απάντηση για το πώς θα αλλάξουμε την Ευρώπη, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πολιτικές για το ποια Ευρώπη θέλουμε, μια και η Ευρώπη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα είναι στο κέντρο της εκλογικής αντιπαράθεσης. Αξιοποίηση των αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου προς την κατεύθυνση ενοποίησης της Ευρώπης, ανάδειξη των παρεμβάσεων των Πράσινων σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για αλληλεγγύη προς την ελληνική κοινωνία και τις κοινωνίες σε κρίση. Ανάδειξη των διαφορών μας με τις άλλες πολιτικές ομάδες μέσω παραδειγμάτων και στοιχείων.

3.    Συγκροτημένη και κατανοητή για τον μέσο πολίτη παρουσίαση της πολιτικής μας πρότασης για μια οικολογική διέξοδο από την κρίση, που να βασίζεται στην επικοινωνία που έχουμε όλο αυτό το διάστημα με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, αλλά και το πακέτο προτάσεων που έχουμε κατακτήσει μέσα από την παρέμβασή μας στην κοινωνία, στο ευρωκοινοβούλιο και στα αυτοδιοικητικά συμβούλια. Η πρότασή μας πρέπει να μπορεί να παρουσιαστεί και σε εξειδικευμένα ακροατήρια που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης (πανεπιστήμια, επαγγελματικές ενώσεις, κοινωνικές οργανώσεις, ενώσεις εργαζομένων, άνεργοι, κοινωνικά αποκλεισμένοι, δημοσιογράφοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις).

4.    Ισχυρή και συγκροτημένη παρουσία στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ (Α' εξάμηνο 2014) για τα θέματα που θα είναι στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης και των εξελίξεων, με βάση τις πολιτικές προτάσεις των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο (πχ Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, Διαρθρωτικά Ταμεία, περιφερειακή πολιτική, πολιτικές συνοχής, πολιτική για απασχόληση, κλιματική αλλαγή, Κοινή Αγροτική Πολιτική) με δεδομένο ότι θα υπάρχει μεγάλος αριθμός πάνελ στα οποία θα κληθούμε να συμμετάσχουμε.

5.    Ανάδειξη - με παραδείγματα και συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν στην ίδια τη ζωή των πολιτών - των επιτυχιών των Πράσινων (και των Οικολόγων Πράσινων) στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά την περίοδο 2009-2014, ώστε να πείσουμε ότι αγωνιζόμαστε για το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες και έτσι αξίζουμε πλέον καλύτερες εκλογικές επιδόσεις για να δυναμώσουν οι προσπάθειές μας.

6.    Συνεκτική πρόταση για τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη, το ρόλο των περιφερειών και των τοπικών κοινωνιών, τις μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε με στόχο τη βιώσιμη περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας και την διαμόρφωση από την περιφέρεια προς το κέντρο (Ευρώπη, Ελλάδα) μιας νέας πρότασης για την πράσινη οικονομία, τη κοινωνική συνοχή, τη βιώσιμη ευημερία, την απασχόληση, την αειφορία, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών .

7.    Μια ισχυρή εικόνα ότι είναι ειλικρινή και αυθεντικά τα λεγόμενα μας για συλλογική δουλειά αλλά και αυτενέργεια, για συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τα κινήματα αλληλεγγύης. Έμφαση στη συμμετοχική δημοκρατία και τον δημοκρατικό, ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, τον συνδυασμό ουσιαστικής και βαθιάς κριτικής στη βάση αρχών/αξιών με την διατύπωση συγκεκριμένων και συνεκτικών εναλλακτικών προτάσεων και λύσεων για τα κοινωνικά οικολογικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα.

8.    Η δημόσια εικόνα μας πρέπει να είναι απόλυτα ταυτισμένη και με την προσωπική εικόνα, την προσωπική στάση ζωής. Να αποδείξουμε ότι η εξουσία και οι ρόλοι ευθύνης δεν μας διαφθείρουν αν έχουμε αξίες και υπάρχει συνέπεια λόγων κι έργων. Ο οικολογικός τρόπος ζωής και η καθημερινή ενασχόληση των υποψηφίων με το οικολογικό και κοινωνικό κίνημα πρέπει να είναι απαραίτητο κριτήριο επιλογής.

Με δεδομένο ότι η επιτυχία μας στις ευρωεκλογές πηγαίνει χέρι-χέρι με την επιτυχία μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές και η εκλογική καμπάνια θα είναι σε απόλυτη συσχέτιση, προτείνουμε στα μέλη και στελέχη:

·      να κατανοήσουν ότι θα χρειαστούν πάρα πολλά στελέχη σε εκλεγμένες θέσεις αν πετύχουμε υψηλές επιδόσεις στις εκλογικές αυτές αναμετρήσεις, αλλά θα μείνουμε χωρίς εκπροσωπήσεις ή με ελάχιστη εκπροσώπηση αν αποτύχουμε να κάνουμε συλλογική δουλειά και μείνουμε στις προσωπικές στοχεύσεις,

·      ότι υπάρχουν ρόλοι για πολλούς και επομένως δεν χρειάζεται να ανταγωνίζονται μέσα από μηχανισμούς και μικροομάδες για συγκεκριμένους ρόλους κάθε φορά, αντιθέτως θα πρέπει να υπάρχει πολιτική συζήτηση, αξιοκρατική επιλογή για ανάληψη ευθυνών και υποχρεώσεων σε όλα τα επίπεδα,

Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε ως επικεφαλής της λίστας τον ευρωβουλευτή και περιφερειακό σύμβουλο Ν. Αιγαίου, Νίκο Χρυσόγελο.

Ο Νίκος έχει μια ιστορία 30 χρόνων στο οικολογικό κίνημα την οποία δεν εξαργύρωσε ποτέ με συμμετοχή του σε κομματικούς μηχανισμούς εξουσίας. Έχει μια σημαντική κινηματική και κοινωνική διαδρομή, πλούσιο έργο στο χώρο των περιβαλλοντικών ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και σημαντική παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία 2,5 χρόνια. Ο Νίκος έχει αποδείξει ότι με μεθοδική και έντονα παραγωγική εργασία ακόμα και ένα μικρό κόμμα όπως οι ΟΠ μπορούν να αποκτήσουν σημαντικά ερείσματα στην κοινωνία και να την εμπλουτίσουν με πράσινες και οικολογικές προτάσεις. Έχει την εμπειρία, την επιχειρησιακή ικανότητα και την επικοινωνιακή αναγνωρισιμότητα που χρειάζεται για να κάνουμε μια επιτυχημένη εκλογική καμπάνια. Προτείνουμε την ανανέωση της πολιτικής εντολής εκπροσώπησης για να καταφέρει να ολοκληρώσει ένα κύκλο πολιτικού έργου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είναι 5 χρόνια.  

Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει συνέχεια στην εκπροσώπησή μας στο Ευρωκοινοβούλιο ή και ενδυνάμωσή της με περισσότερους ευρωβουλευτές. Θα ήταν καταστροφή να αποδειχθεί ότι οι ΟΠ ήταν λύση μιας φοράς.

Θα θέλαμε να είχε γίνει δημόσια συζήτηση στο συνέδριο για μια συναινετική λύση για τις πρώτες αλλά και τις υπόλοιπες θέσεις στο ψηφοδέλτιο, μετά από ενδελεχή πολιτικό διάλογο. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε αρκετό χρόνο ακόμα στη διάθεσή μας για ουσιαστικό πολιτικό διάλογο με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων για την ευρωλίστα. Προτείνουμε, επίσης, να συμμετάσχουν στην ευρωλίστα και άνθρωποι που θα μας εκπροσωπήσουν στις περιφερειακές εκλογές ώστε να ενισχυθεί η εκλογική καμπάνια και η αναγνωσιμότητα των στελεχών σε αυτή την δύσκολη και πολλαπλή εκλογική αναμέτρηση.

Το κείμενο υπέγραψαν 47 μέλη των Οικολόγων Πράσινων.

Last modified on Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 13:27