parajumpers sale duvetica jas moncler jas polo ralph lauren sale goedkope nike air max canada goose sale moncler jassen mbt nederland gucci riem parajumpers jassen uggs kopen parajumpers jas michael kors tassen woolrich jas woolrich jassen uggs nederland nike air max goedkoop timberland laarzen duvetica jassen canada goose jas woolrich jas dames
ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚ http://chrysogelos.gr Thu, 19 Sep 2019 07:06:07 +0300 el-gr Οι νέοι μιλούν για την Ευρώπη που θέλουν http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3694-youth-speaks-about-europe http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3694-youth-speaks-about-europe
{youtube}lSeJVi1aQ7k{/youtube}
{youtube}oBkvDMDnUYs{/youtube}
{youtube}H5h9TshGIhU{/youtube}
{youtube}_vnfnOZL0Qo{/youtube}
{youtube}wNytXrlGnKI{/youtube}
{youtube}uHvXirKofOo{/youtube}
{youtube}-SfFtGg8yT0{/youtube}
{youtube}vVuggWc2skY{/youtube}
{youtube}otYosm6tM_k{/youtube}
{youtube}JwwfUQj2hwM{/youtube}
{youtube}XEwnXxu1dXo{/youtube}
{youtube}oBkvDMDnUYs{/youtube}
]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚ Tue, 15 Apr 2014 20:00:36 +0300
Ο Νίκος Χρυσόγελος στην 7η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ – Μαυροβουνίου http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3534-eu-montenegro-dec http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3534-eu-montenegro-dec

 

Στην 7η συνεδρίαση της αντιπροσωπείας της  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και ΣύνδεσηςΕυρωπαϊκής Ένωσης – Μαυροβουνίου, που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2013, συμμετείχε ενεργά ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο ΕΚ, ως μέλος της μόνιμης αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωκοινοβουλίου με την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο. Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση είναι κοινά και για άλλες χώρες: αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενίσχυση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, οικολογικές πολιτικές, δημιουργία θέσεων εργασίας και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ομάδων όπως οι Ρομά, ενίσχυση του ρόλου των γυναικών και της κοινωνίας των πολιτών στην πολιτική ζωή της χώρας κα

Ο Νίκος Χρυσόγελος ήταν εισηγητής σε θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς και των πελατειών σχέσεων που κατασπαταλούν δημόσιο χρήμα καθώς και του επηρεασμού των πολιτικών αποφάσεων από οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Κατά την παρέμβασή του, εστίασε στην ανάγκη για επιτάχυνση της εφαρμογής όσων έχουν συμφωνηθεί σε προηγούμενες συναντήσεις:

- καταπολέμησης της διαφθοράς αναφορικά με τις δημόσιες αναθέσεις έργων, μεταξύ άλλων και με τη δημιουργία μίας “μαύρης λίστας”, στην οποία θα εγγράφονται όσοι ενώ συνεργάστηκαν με το δημόσιο εμπλέκονται σε περιπτώσεις διαφθοράς ή παραβίασαν τους όρους των συμβάσεων, αποκλείοντας τους τη δυνατότητα νέας συνεργασίας για ορισμένο διάστημα,

- διερεύνησης των υποθέσεων κακοποίησης και δολοφονίας δημοσιογράφων που αποκάλυψαν περιπτώσεις διαφθοράς, και προστασίας των δημοσιογράφων που κάνουν ουσιαστικές έρευνες,

- της Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης για αντιμετώπιση της διαφθοράς

- προσαρμογής του νέου εκλογικού νόμου, μεταξύ άλλων και στις συστάσεις σχετικών διεθνών οργανισμών,

 - ολοκλήρωσης της έρευνας για τη δωροδοκία ψηφοφόρων μέσω διανομής χρημάτων υπό μορφή κοινωνικών επιδομάτων και της χρήσης δημόσιων πόρων για επηρεασμό του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Νίκος Χρυσόγελος έχει συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις και στην αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου στο Μαυροβούνιο, ενώ έχει συνεργαστεί επανειλημμένως με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση των θεμάτων διαφθοράς καθώς και για θέματα προστασίας περιβάλλοντος αλλά κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι εκλογές του 2012 είχαν εγείρει σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά στην αξιοπιστία της διαδικασίας και του εκλογικού αποτελέσματος. Οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των συστάσεων του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), έχουν καθυστερήσει σημαντικά, παρά το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί από όλα τα κόμματα να προχωρήσουν οι βαθιές αλλαγές στις οποίες έχουν δεσμευτεί και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση για την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων της χώρας ενόψει της διαδικασίας ευρωπαϊκής ένταξης που έχει ξεκινήσει.

Το Μαυροβούνιο υπέβαλε αίτηση ένταξης το 2008 και είναι η μόνη υποψήφια προς ένταξη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία έχει ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ατζέντα περιελάμβανε κρίσιμα ζητήματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, όπως η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, η ενσωμάτωση των συμφωνιών δικαστικής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων δήλωσε σχετικά: «Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου, ωστόσο μένουν ακόμα πολλά που πρέπει να διορθωθούν, όπως αποδεικνύουν και οι παρατυπίες σχετικά με τις εγγραφές των ψηφοφόρων και η κατάχρηση δημοσίου χρήματος κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές στη χώρα. Οι εθνικές αρχές πρέπει να διερευνήσουν αυτές τις παρατυπίες και καταχρήσεις και να διασφαλίσουν τη δικαστική συνέχεια. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ εθνικού και κομματικού συμφέροντος και σαφής υπερίσχυση του πρώτου έναντι του δεύτερου.

Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη για βελτιώσεις αναφορικά με τον εκλογικό νόμο και τους καταλόγους ψηφοφόρων, καθώς και τις χρηματοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων. Η ενίσχυση της διαφάνειας είναι η φράση κλειδί και ο κεντρικός άξονας των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται.

Όσον αφορά στις δημόσιες συμβάσεις, χρειάζεται ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ανάθεσης δημοσίων έργων. Προτείνεται η καθιέρωση μίας “μαύρης λίστας”, στην οποία θα εγγράφονται όσοι συνεργάστηκαν με το δημόσιο και παρατύπησαν ή παραβίασαν τους όρους των συμβάσεων, αποκλείοντας τους τη δυνατότητα νέας συνεργασίας για ορισμένο διάστημα (π.χ. τρία χρόνια)»

Επιπλέον, στην ατζέντα των συζητήσεων τέθηκαν τα δικαιώματα των γυναικών και της ισότητας των φύλων, της εκπροσώπησης των γυναικών σε ποσοστό 30% στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, τα θέματα της ένταξης των Ρομά, ενώ όλες οι πολιτικές ομάδες χαιρέτησαν την υποστήριξη από την κυβέρνηση των δύο PrideParade που οργάνωσε η κοινότητα LGBT.

O Νίκος Χρυσόγελος είχε συνάντηση και με τους δυο πράσινους βουλευτές  (συνολικά έχουν 8 στο κοινοβούλιο) που συμμετείχαν στην επίσημη αντιπροσωπεία του Μαυροβουνίου, και με τους οποίους η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο έχει στενή συνεργασία για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών στη χώρα με στόχο την ενίσχυση της δημοκρατίας, της διαφάνειας, των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της οικολογίας, της κοινωνικής συνοχής. 

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚ Mon, 16 Dec 2013 18:42:52 +0200
“Βιομηχανική συμβίωση” για επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και ενίσχυση της καινοτομίας. http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3485-industrial-symbiosis http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3485-industrial-symbiosis

 

Εκδήλωση για την επίσημη έναρξη του δικτύου για την “βιομηχανική συμβίωση” (EuropeanIndustrialSymbiosisNetwork- EUR-ISA) υποστήριξε και προλόγισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, στις Βρυξέλλες στις 6 Νοεμβρίου 2013. Στην εκδήλωση, εκτός από τον Νίκο Χρυσόγελο, συμμετείχε ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. JanezPotocnic, ο Βρετανός ευρωβουλευτής MalcolmHarbourκαθώς και περισσότεροι από 45 εκπρόσωποι δημόσιων φορέων, ερευνητικών κέντρων και δικτύων βιομηχανιών από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων από Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Βρετανία κα. Το Δίκτυο EUR-ISA είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αποτελείται από φορείς  που υλοποιούν ή δεσμεύονται να εφαρμόσουν προγράμματα βιομηχανικής συμβίωσης στα Κ-Μ (μέχρι τώρα 12 δίκτυα από 12 χώρες), και εμπλέκονται 20.000 επιχειρήσεις από ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Νίκος Χρυσόγελος άνοιξε την εκδήλωση με την εισήγηση του εστιάζοντας στην ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης μέσω της προώθησης της οικολογικής καινοτομίας, της μείωσης της σπατάλης ενέργειας και πρώτων υλών και της συνεργασίας μεταξύ βιομηχανιών και φορέων για να γίνει αποδοτική η οικονομία. «Έχοντας υπόψη την υπάρχουσα τεράστια πίεση στους φυσικούς πόρους, η οποία οδήγησε στην αύξηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των κοινωνικών εντάσεων, η ανάπτυξη προγραμμάτων «βιομηχανικής συμβίωσης» σε επίπεδο ΕΕ μπορεί να κλείσει τα κενά στη παραγωγή για να διαμορφώσει μια «κυκλική οικονομία», όπου τα απόβλητα από μια παραγωγική διαδικασία είναι πρώτη ύλη για μια άλλη παραγωγική διαδικασία. Η «βιομηχανική συμβίωση» μπορεί να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση της αποδοτικότητας, της κοινωνικής και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας, για τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας, για υποστήριξη της βιώσιμης επιχειρηματικότητας και ταυτόχρονα για μείωση των κινδύνων έλλειψης πρώτων υλών, καθώς και για τον εξορθολογισμό του κόστους παραγωγής».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, JanezPotocnik δήλωσε: «Τα απόβλητα μιας εταιρείας και τα υποπροϊόντα της, μπορεί να είναι η ευκαιρία μιας άλλης επιχείρησης για εξοικονόμηση κόστους και πόρων. Πρέπει να φέρουμε αυτές τις δύο εταιρείες σε επαφή, έτσι ώστε να μην πετάμε πολύτιμα υλικά, αλλά να αξιοποιήσουμε τα περισσότερα από αυτά. Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη προβεί σε επαφές μέσω επιτυχών προγραμμάτων συμβίωσης, αλλά αυτό πρέπει να συμβεί πιο εκτεταμένα αν θέλουμε να επιτύχουμε μια πραγματικά αποδοτική χρήση των πόρων στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι μόνο επιχειρηματική λογική, αλλά είναι επίσης κοινή λογική στην Ευρώπη όπου είμαστε τόσο εξαρτημένοι από τις εισαγωγές πρώτων υλών, αλλά και σε έναν κόσμο όπου η συνεχής πίεση στους πόρους έχει αυξανόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.»

 

Στην εκδήλωση μίλησε εκτός από τον Νίκο Χρυσόγελο, τον Επίτροπο Περιβάλλοντος και τον Βρετανό ευρωβουλευτή MalcolmHarbour, μίλησαν οPeterLaybourn, εκτελεστικός διευθυντής της InternationalSynergies που συντονίζει το δίκτυο EUR-ISAκαθώς και εκπρόσωποι των δικτύου από την Φιλανδία.

 

Το Δίκτυο EUR-ISAαποδέχθηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει σε μια ανάλογη εκδήλωση πληροφόρησης στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014. 

Διαβάστε περισσότερα: http://eur-isa.org/news/33-eur-isa-launches-with-support-from-european-commission

Διαβάστε την εισήγηση του Νίκου Χρυσόγελου:

http://new.chrysogelos.gr/images/EUR-ISA-NXcontribution06112013%20MIKE.doc

Διαβάστε την εισήγηση του Επιτρόπου:

http://new.chrysogelos.gr/images/PotocnikSpeechEurisaNov2013.doc

Φώτο: http://www.flickr.com/photos/internationalsynergies/sets/72157637803993544/

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚ Mon, 18 Nov 2013 00:00:00 +0200
Ναι σε οικονομική συνεργασία με Καναδά αλλά με σεβασμό βιωσιμότητας, περιβάλλοντος και δικαιωμάτων http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3484-eu-canada http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3484-eu-canada

                    

 

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος για τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία καναδών βουλευτών

              

«Είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων μεταξύ Καναδά και Ελλάδας, στο πλαίσιο των ευρύτερων συνεργασιών μεταξύ ΕΕ-Καναδά, ιδιαίτερα σε θέματα κινητικότητας των νέων, ανταλλαγής εμπειριών σε θέματα κοινωνικής οικονομίας, συνεταιρισμών, υπηρεσιών υγείας, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πράσινης οικονομίας. ‘Έλληνες μετανάστες παίζουν σημαντικό, θετικό ρόλο στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του Καναδά, ενώ στο κοινοβούλιο του συμμετέχουν 4 ελληνικής καταγωγής βουλευτές. Η συνεισφορά τους σε θέματα πολιτισμικής συνύπαρξης, κοινωνικής ένταξης, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικών για το άσυλο και τη μετανάστευση, αντιμετώπισης της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην Ελλάδα, μπορεί να είναι σημαντική», επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων προς την αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου του Καναδά κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με αντιπροσωπεία Ελλήνων ευρωβουλευτών, στην ελληνική Βουλή, την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζήτησε να ενεργοποιηθεί ουσιαστικά η Συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ Καναδά και Ελλάδας για διευκόλυνση της εκατέρωθεν κινητικότητας των νέων για πρακτική άσκηση και προσωρινή εργασίας, διάρκειας ενός χρόνου.

«Υποστηρίζουμε την διμερή και πολυμερή οικονομική συνεργασία, αλλά αυτή πρέπει να βασίζεται σε αρχές όπως είναι ο σεβασμός των κοινωνικών κι εργασιακών δικαιωμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Φυσικά πρέπει να οδηγεί σε οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο για τους επενδυτές. Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε την ανάπτυξη ισότιμης οικονομικής συνεργασίας και την προώθηση κοινωνικά-περιβαλλοντικά υπεύθυνων επενδύσεων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Καναδά, αλλά δεν υποστηρίζουμε επενδύσεις που παραπέμπουν σε ένα μοντέλο καταστροφικής ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να αποδομήσουμε τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Συμφωνία CETA)  ή εθνικό  (διμερείς σχέσεις) στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης ή στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης», τόνισε στην προσφώνησή του ο Νίκος Χρυσόγελος.

Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε τους Καναδούς βουλευτές για τις θέσεις των τοπικών κοινωνιών (Χαλκιδική, Θράκη-Αν. Μακεδονία, Κιλκίς) και των Οικολόγων Πράσινων σχετικά με τα σχέδια εξόρυξης χρυσού από καναδέζικων συμφερόντων εταιρία, κι αναφέρθηκε στις επισκέψεις που έχουν οργανώσει στην περιοχή οι Οικολόγοι Πράσινοι, τόσο στελεχών τους όσο και της καναδής πράσινης βουλευτού Ελίζαμπεθ Μέι[1] και της συμπροέδρου της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεβέκκα Χαρμς[2]. Δεσμεύτηκε, επίσης, να στείλει αναλυτικό φάκελο στους Καναδούς βουλευτές ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το τι συμβαίνει πραγματικά στη Χαλκιδική, σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι που αντιδρούν δεν είναι «εγκληματίες», όπως προσπαθούν ορισμένοι να τους παρουσιάσουν.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης των Καναδών βουλευτών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την προώθηση της συνεργασίας Καναδά - Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα και το εμπόριο (Συμφωνία CETA). Στην συνάντηση συμμετείχαν οι έλληνες ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος (Οικολόγοι Πράσινοι), Νίκος Σαλαβράκος (ΛΑΟΣ) και Γεώργιος Τούσσας (ΚΚΕ). Στην αντιπροσωπεία του Καναδά συμμετείχαν ο βουλευτής DavidTilson (Συντηρητικό Κόμμα), ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ο ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής LeoHousakos (Συντηρητικό Κόμμα), ο γερουσιαστής PercyDowne (Φιλελεύθερο Κόμμα), ο βουλευτής ScottSimms (Φιλελεύθερο Κόμμα) και ο βουλευτής MarjolaineBoutin-Sweet (Κόμμα NDP). Η επίσκεψη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας Καναδά-Ευρώπης στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014. 

Οι Πράσινοι έχουν ζητήσει[3] να απορρίψει το Ευρωκοινοβούλιο την Συμφωνία CETA γιατί είναι επικίνδυνη για τη γεωργία και τις υπηρεσίες και στρέφεται εναντίον των κοινωνικών και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων[4]. Για παράδειγμα, καναδοί επενδυτές, αν επικυρωθεί η Συμφωνία θα μπορούν να προσφεύγουν στα εθνικά δικαστήρια αν κρίνουν ότι πλήττονται τα σχέδια τους ή οι επενδύσεις τους γιατί αντιδρούν οι κάτοικοι ή οι αρχές για περιβαλλοντικούς ή κοινωνικούς λόγους, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα σχέδια εξόρυξης χρυσού. Πολλές κινήσεις πολιτών και ευρωπαϊκά συνδικάτα έχουν επικρίνει την συμφωνία αυτή[5].

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚ Fri, 15 Nov 2013 00:00:00 +0200
Η Ελλάδα έχει στρατηγική για ψηφιακή υγεία, τηλε-ιατρική; http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3307-has-grecce-a-strategy-for-digital-health-tele-medicine http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3307-has-grecce-a-strategy-for-digital-health-tele-medicine

Ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου σε συζήτηση σχετικής έκθεσης στο Ευρωκοινοβούλιο

 

Για την ψηφιακή υγεία (τηλε-ιατρική) και τον ρόλο που μπορεί να παίξει για να βελτιωθεί η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας την εποχή της κρίσης, ιδιαίτερα των κατοίκων ορεινών, απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών, μίλησε στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, ως εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων κατά τη συζήτηση σχετικής έκθεσης την Τετάρτη 10 Ιουλίου. Κατέθεσε 4 σχετικές τροπολογίες που αναφέρονται στις εφαρμογές της τηλε-ιατρικής σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές, στην ανησυχία για την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και στον αποκλεισμό σημαντικών ομάδων του πληθυσμού από την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, τις ανάγκες κάλυψης των διαφορών σε σχετικές υπηρεσίες που υπάρχουν στην ΕΕ καθώς και στην διάθεση επαρκών πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ψηφιακής υγείας.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος μιλώντας στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης  του Ευρωκοινοβουλίου επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η κρίση και οι πολιτικές λιτότητες αποδιοργανώνουν τις υπηρεσίες υγείας την ίδια στιγμή που μειώνονται δραματικά και τα εισοδήματα των πολιτών. Εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών και όχι μόνο σε απομακρυσμένες περιοχές δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας. Η «ψηφιακή υγεία» θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων αρκεί να υπάρξουν κατάλληλα εργαλεία υποστήριξης. Δυστυχώς,  ακριβώς οι χώρες και περιοχές που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, έχουν και την μικρότερη διείσδυση της τηλε-ιατρικής, της ψηφιακής υγείας

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, σε δήλωσή του μετά την συζήτηση στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης συνέχισε:  “Η σύγκλιση μεταξύ ασύρματων τεχνολογιών επικοινωνίας και συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και μεταξύ υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας μπορεί να συμβάλει τόσο στην βελτίωση της υγείας όσο και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνεπάγεται η γήρανση του πληθυσμού, η απαίτηση για πρόληψη και έγκαιρη φροντίδα ακόμα και στις πιο απομακρισμένες περιοχές ή στα νησιά. Αρκεί φυσικά αυτές οι υπηρεσίες της τηλε-ιατρικής να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας ή σε δομές κοινωνικής οικονομίας – κοινωνικής αλληλεγγύης και να μην οδηγήσουν σε εντατικότερη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας, όπως γίνεται σε πολλούς τομείς υπηρεσιών υγείας σήμερα λόγω της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

 

Δυστυχώς, η βελτίωση των οικονομικών της υγείας δεν επιδιώχθηκε να γίνει με αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών και δομών αλλά μέσω της διάλυσης τους και των οριζόντιων περικοπών. Κι όμως, ορισμένες χώρες που εφάρμοσαν πριν από χρόνια προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην τηλε-ιατρική και βελτίωσαντην απόδοση και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων και του ελέγχου τους, ενώ παράλληλα πέτυχαν με ορθολογικό τρόπο μείωση των δαπανών[1]. Η αρχική δαπάνη για εγκατάσταση των συστημάτων αποσβένεται, όπως δείχνει η πράξη, πολύ γρήγορα, με σημαντικό οικονομικό όφελος για τα οικονομικά της υγείας αλλά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

 

Είναι αδιανόητο ότι οι γραφειοκράτες στα Υπουργεία εκδίδουν συνεχώς εγκυκλίους που κάνουν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα στα νησιά, όλο και πιο δύσκολη και αυξάνουν το κόστος που καταβάλλουν για απλές υπηρεσίες που θα μπορούσαν να παρέχονται χωρίς κόστος και ταλαιπωρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υποχρέωση των πολιτών με χρόνιες παθήσεις ή μόνιμες αναπηρίες να πρέπει να

παρουσιάζονται σε κεντρικές δομές, ανεξαρτήτως της απόστασης και της προσβασιμότητάς, αν και με απλές εφαρμογές τηλε-ιατρικής θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται παρόμοια θέματα, να γίνονται εξετάσεις αλλά και έλεγχοι.

 

Όλες οι Περιφέρειες και τα Περιφερειακά Συμβούλια, ιδιαίτερα οι νησιωτικές κι ορεινές,  χρειάζεται να αναπτύξουν τη δική τους στρατηγική για την ψηφιακή υγεία, τηλε-ιατρική, για την περίοδο 2013-2020, αξιοποιώντας καλές πρακτικές και ευκαιρίες που διανοίγονται αλλά και συμμετέχοντας ενεργά στο ευρωπαϊκό Δίκτυο Ψηφιακής-υγείας (eHealth Network).

 

Νομικής και βιο-ηθικής σημασίας θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ιδιαίτερα όσα αφορούν στον έλεγχο των δεδομένων, στην πρόσβαση και χρήση των δεδομένων υγείας για λόγους έρευνας και δημόσιας υγείας και ως προς τη ροή των δεδομένων αυτών σε συστήματα υγείας και πρόνοιας».

 

Συνοπτικά για την ψηφιακή υγεία

 

Παρά τις σημαντικές εξελίξεις στους διαφόρους τομείς πληροφορικής, η αξιοποίηση της τεχνολογίας αυτής στην ιατρική έχει μείνει αρκετά πίσω. Το πρώτο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Ψηφιακή-Υγεία[2]εγκρίθηκε το 2004 και από τότε προωθήθηκαν ορισμένες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν δυναμικά σε μεγάλης κλίμακας πιλοτικά έργα, όπως το epSOS[3]. Το 2011 εκδόθηκε η Οδηγία 2011/24/ΕΕ για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη[4]και ιδίως το άρθρο 14, με το οποίο καθιερώνεται το δίκτυο ψηφιακής-υγείας, η επίσημη συνεργασία σε θέματα ψηφιακής υγείας, με στόχο τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού και οικονομικού οφέλους. Το Δίκτυο Ψηφιακής-υγείας (eHealth Network) έχει ως ειδικό στόχο να καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές ενός μη εξαντλητικού καταλόγου δεδομένων που πρέπει να περιλαμβάνονται στα συνοπτικά δελτία των ασθενών, και τα οποία μπορούν να συμβουλεύονται οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών σε διασυνοριακό επίπεδο.

Η τηλε-ιατρική μπορεί να αξιοποιηθεί «για τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων, της ψυχικής υγείας και της προαγωγής της υγείας[5], σε τεχνολογικά υποβοηθούμενες θεραπείες, που μπορούν να συμπληρώσουν αποτελεσματικά τη συνήθη κλινική περίθαλψη και να βελτιώσουν την οικονομική απόδοση των θεραπειών, καθώς και κατά τη χρήση διαλειτουργικών ηλεκτρονικών μητρώων υγείας και συστημάτων τηλε-συνταγογράφησης, εφόσον τηρηθεί η αναγκαία αυστηρότητα[6].  Ητηλε-ιατρική είναι μία από τις συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στο εσωτερικό της ΕΕ[7].

 

Η Ελλάδα ξεκίνησε ορισμένα προγράμματα αρχικώς αλλά στην πορεία εγκατέλειψε τα περισσότερα από αυτά αν και είναι μια χώρα που η τηλε-ιατρική (ψηφιακή υγεία) θα μπορούσε να προσφέρει πολλά για την κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν στις υπηρεσίες υγείας, ιδιαίτερα σε πολλά από τα νησιά και τις ορεινές περιοχές , ενώ θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να μειώσει την πίεση σε νοσοκομεία και κεντρικές δομές παροχής υπηρεσιών υγείας. 

 

Η ψηφιακή υγεία (e-health) μπορεί να ωφελήσει ταυτοχρόνως τους πολίτες, τους ασθενείς, τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και της περίθαλψης, αλλά και τους δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, τις δημόσιες αρχές και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ανάπτυξη και σωστή εφαρμογή της μπορεί να οδηγήσει σε στοχευμένη και εξατομικευμένη - δηλαδή ανάλογα με τις ανάγκες του πολίτη - πρόληψη, φροντίδα αλλά και υγειονομική περίθαλψη, να είναι δηλαδή μια υπηρεσία προσανατολισμένη προς τον πολίτη και όχι προς την γραφειοκρατία, εστιασμένη, αποτελεσματική και αποδοτική και να συμβάλει στη μείωση των σφαλμάτων, καθώς και του χρόνου νοσηλείας. Μπορεί επίσης, να «διευκολύνει την κοινωνικοοικονομική ένταξη και την ισότητα, την ποιότητα ζωής και το δικαίωμα επιλογής των ασθενών[8]μέσω μεγαλύτερης διαφάνειας, πρόσβασης σε υπηρεσίες και πληροφορίες και της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την υγεία».

 

Δείτε την ανακοίνωση της Κομισιόν «Σχέδιο δράσης 2012-2020 για την ηλ-υγεία – καινοτομική υγειονομική περίθαλψη για τον 21ο αιώνα»http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX%3A52012DC0736%3AEN%3ANOT

 [1]               Ό.π.

[3]               www.epsos.eu

[4]               Το δίκτυο έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 14 της οδηγίας 2011/24/ΕΕ για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:088:0045:0065:EL:PDF- ΕΕ L88 της 4.4.2011,σ.45.

[5]               Έγγραφο εργασίας που συνοδεύει το σχέδιο δράσης για την ηλ-υγεία – καινοτόμος υγειονομική περίθαλψη για τον 21ο αιώνα.

[6]               EconomicImpactofInteroperableElectronicHealthRecordsandePrescriptioninEurope(Οικονομικός αντίκτυπος διαλειτουργικών συστημάτων ηλεκτρονικών μητρώων υγείας και ηλ-συνταγογράφηση στην Ευρώπη) (01-2008/02-2009): http://ec.europa.eu/information_society/activities/health/docs/publications/201002ehrimpact_study-final.pdf

[7]               Έκθεση για την ιθαγένεια της ΕΕ του 2010 – Άρση των εμποδίων στα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ» COM(2010) 603 τελικό (βλέπε δράση 7)

[8]               «Το δικαίωμα επιλογής των ασθενών είναι μια διαδικασία για να τους βοηθήσει να αποκτήσουν έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει την ανάληψη πρωτοβουλίας, την επίλυση προβλημάτων, και τη λήψη αποφάσεων, μπορεί δε να εφαρμοστεί σε διάφορα περιβάλλοντα, στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, καθώς και στην αυτονομία διαχείρισης» [ENOPE2012].

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚ Mon, 15 Jul 2013 15:10:26 +0300
Διάλογος των εκκλησιών της Σερβίας για την ευρωπαϊκή της ένταξη, στις Βρυξέλλες http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3306-dialogue-churches-serbias-european-perspective http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3306-dialogue-churches-serbias-european-perspective

Ο Νίκος Χρυσόγελος υποστηρικτής του διαλόγου και ομιλητής στο διήμερο

 

Το “Διάλογο των εκκλησιών της Σερβίας για την ευρωπαϊκή της προοπτική”, μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετείχαν 22 εκπρόσωποι από όλες τις θρησκείες της Σερβίας, την ορθόδοξη, την καθολική, τις δυο μουσουλμανικές, την εβραϊκή και την ευαγγελική (όπως καθορίζονται από τη σερβική νομοθεσία και τις αρχές) υποστήριξε ο Νίκος Χρυσόγελος,  ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, που ήταν κι ένας από τους ομιλητές εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου.

 

Οι εκπρόσωποι των εκκλησιών συναντήθηκαν την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Ιουλίου στις Βρυξέλλες με ευρωβουλευτές, στελέχη της Κομισιόν κι εκπροσώπους ευρωπαϊκών δι-εκλησιαστικών οργανώσεων. Στόχος του διαλόγου είναι η ενεργή υποστήριξη από τις εκκλησίες όλων των θρησκειών της Σερβίας της αλλαγής σελίδας της χώρας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της, της συμφιλίωσης της κοινωνίας και της ανάδειξης της Σερβίας σε παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και σχέσεων καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.

 

Όπως τόνισε κατά την ομιλία του στους εκπροσώπους των εκκλησιών της Σερβίας ο Νίκος Χρυσόγελος Οιεκκλησίες όλων των θρησκειών στην Σερβία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως γέφυρες συμφιλίωσης, ειρήνης και συνεργασίας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και με τις γειτονικές κοινωνίες, αφού οι θρησκευτικές κοινότητες παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλες τις κοινωνίες. Στο παρελθόν οι διαφορετικές θρησκείες χρησιμοποιήθηκαν στην περιοχή ως εργαλείο διαχωρισμού. Έχοντας επισκεφθεί την Σερβία και την ευρύτερη περιοχή ως μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για την Αλβανία, την Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το Κόσσοβο και την ΠΓΔΜ και έχοντας μιλήσει τόσο με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών όσο και με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, έχω διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Σερβίας, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αλλά και οι εκκλησίες της χώρας έχουν αποφασίσει να αφήσουν πίσω το επώδυνο παρελθόν, και διδασκόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος να προχωρήσουν σε μια νέα περίοδο ειρήνης, ευημερίας, συμφιλίωσης και σχέσεων καλής γειτονίας.

 

Εξάλλου, η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σερβίας είναι παρόμοιες. Λίγα μόλις χρόνια μετά τον πόλεμο στην Ευρώπη, οι κοινωνίες κι ορισμένοι γενναίοι πολιτικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συνεργασία των χωρών που είχαν συμμετάσχει στον αιματηρό και καταστροφικό πόλεμο για να μην ξανασυμβεί παρόμοια τραγωδία στο μέλλον. Τώρα η Σερβία αλλά και οι περισσότερες χώρες της περιοχής αναζητούν μια δίκαιη και ισορροπημένη ενταξιακή διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της 

δέσμευσης των ηγετών της ΕΕ το 2003 ότι όλες οι χώρες των Βαλκανίων, στη βάση κριτηρίων, θα μπορέσουν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.  

 

Παρά τα λάθη, την κρίση και τα προβλήματα που υπάρχουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί παρά να είναι μια ένωση στη βάση αξιών και να έχει ως στόχο την αλληλεγγύη και συνεργασία, την βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών. Τα τελευταία χρόνια έγιναν μέλη της ΕΕ η Βουλγαρία, η Ρουμανία και πρόσφατα η Κροατία. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν η Σερβία και το Μαυροβούνιο, επιτυγχάνοντας αλλαγές που δεν θα είναι απλώς συμμόρφωση προς τους κανόνες και τα κριτήρια για την ένταξή τους στην ΕΕ. Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας, η ανεκτικότητα και η συμφιλίωση, η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, η εξυγίανση της οικονομίας, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ενίσχυση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος αλλά και της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, η εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσσοβο κα πρώτα από όλα ανταποκρίνονται στα αιτήματα και στις απαιτήσεις των Σέρβων πολιτών. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή του για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Σερβίας για την ενταξιακή πορεία είναι γεγονός πλέον. Η κοινωνία των πολιτών, οι φορείς αλλά και οι εκκλησίες μπορούν να ενισχύσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις, δεν είναι μόνο υπόθεση των πολιτικών και της Σερβικής κυβέρνησης».

 

Διαβάστε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της 18ης Απριλίου 2013 σχετικά με την Έκθεση Προόδου του 2012 για τη Σερβία (2012/2868(RSP))

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2013-0186+0+DOC+XML+V0//EL

 

 

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα και τους συμμετέχοντες:

http://ec.europa.eu/enlargement/taiex/dyn/taiex-events/library/detail_en.jsp?EventID=48593

 

                 

 

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚ Mon, 15 Jul 2013 11:49:20 +0300
Η δημόσια τηλεόραση να επιστρέψει από το "μαύρο"! http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3283-ert-back-from-black http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3283-ert-back-from-black

Ελληνική προεδρία ΕΕ το 2014 και κλειστή τηλεόραση δεν συμβιβάζονται

Εκδήλωση των Πράσινων  στο Ευρωκοινοβούλιο για την ΕΡΤ και τις δημόσιες τηλεοράσεις

 

Δείτε το βίντεο με τη συζήτηση:http://www.greenmediabox.eu/archive/2013/07/02/ert/

 

Διαβάστε την εισήγηση του Ν. Μιχαλίτση εδώ

Διαβάστε την απόφαση της συνέλευσης της EBUεδώ και ένα ιστορικό εδώ

 

«Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ είναι μια πράξη αντιδημοκρατική κι αδιανόητη για ευρωπαϊκή χώρα. Το άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ με τους εργαζόμενους, τους δημοσιογράφους και τις υποδομές της είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να αποκατασταθεί η ζημιά και να λειτουργήσουν σύντομα αλλά και  μακροχρόνια οι δημόσιες υπηρεσίες  πληροφόρησης, που έχουν καθοριστικό ρόλο σε μια δημοκρατική κοινωνία. Με ανοικτή ΕΡΤ πρέπει να ξεκινήσει διάλογος με τους εργαζόμενους, τους δημοσιογράφους, το κοινοβούλιο για την αναβάθμιση της ΕΡΤ μέσω των αλλαγών που απαιτούνται ώστε να εκπληρώνει το ρόλο της ως ανεξάρτητη από κυβερνήσεις, κράτος και ιδιωτικά συμφέροντα, πλουραλιστική, δημόσια ραδιοτηλεόραση, που εκφράζει τις Αξίες των Δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης της ΕΕ. Σε αυτό το διάλογο μπορεί να αξιοποιηθεί η διαθεσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης (Ε.Β.U) να βοηθήσει με την εμπειρία της. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος από την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης. Αν όμως δεν ανοίξει η δημόσια τηλεόραση θα πρέπει να τεθεί θέμα με την ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Α’ Εξάμηνο 2014», τόνισαν οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα), Rebecca Harms(Γερμανία, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων), Izabelle Durant(Βέλγιο, αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου), Rui Tavares (Πορτογαλία) που διοργάνωσαν εκδήλωση «στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, την Τρίτη 2 Ιουλίου «ΕΡΤ, Επιστροφή από το μαύρο».

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως βασικοί ομιλητές:

 • Ο Νίκος Μιχαλίτσης, (ΕΡΤ, πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών) που παρουσίασε τα προβλήματα που δημιουργεί η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ καθώς και τις προτάσεις των εργαζομένων για αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΕΡΤ.
 • Η Νικολ Φρανκ, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης (Ε.Β.U), που εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην ΕΡΤ αλλά και την αποφασιστικότητα της ομοσπονδίας να υπερασπιστεί τον ρόλο της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στις δημοκρατίες
 • Ο Φρανσουά Τρον, διευθυντής της δημόσιας βελγικής τηλεόρασης (RTBF), που αναφέρθηκε τόσο στις επιτυχίες της δημόσιας τηλεόρασης στο Βέλγιο (αύξηση της τηλεθέασης κατά 20%) όσο και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν (μείωση προσωπικού και προϋπολογισμού). Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που ιδιωτικοποίησε μια δημόσια τηλεόραση και η Ελλάδα η πρώτη χώρα που έκλεισε μια τηλεόραση
 • Οι Καμίλο Αζεβέδο (Πορτογαλική τηλεόραση RTP) και Ρούι Νούνες (Πορτογαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων LUSA) που αναφέρθηκαν τόσο στην αλληλεγγύη που εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή στους εργαζόμενους της ΕΡΤ όσο και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πορτογαλική τηλεόραση με τις απόπειρες ιδιωτικοποίησης, τη μείωση του προϋπολογισμού κα.

 

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ είναι το γεγονός ότι την συζήτηση παρακολούθησαν ζωντανά μέσω του διαδικτύου  http://greenmediabox.eu/archive/2013/07/02/ert/  1200 άτομα.

 

 

Συνοψίζοντας την συζήτηση, οι πράσινοι ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος και Izabelle Durant τόνισαν: 

 • Η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν είναι μόνο αντιδημοκρατική και αυθαίρετη αλλά δημιουργεί και πολλά νομικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Ακόμα και σήμερα αποδεικνύεται η ανυπαρξία σχεδίου για αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΕΡΤ, παρά το γεγονός ότι κοντεύει να  περάσει ένας σχεδόν μήνας από την αναγγελία του κλεισίματος. Μπορεί η κυβέρνηση να ακυρώσει εύκολα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καν απόφαση του κοινοβουλίου.
 • Η αναβάθμιση της τηλεόρασης δεν μπορεί να γίνει με μαύρες οθόνες και σιωπηλά ραδιόφωνα. Πρέπει να ανοίξει άμεσα η τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Μόνο οι εργαζόμενοι μπορεί να λύσουν το «μαύρο». Δεν μπορεί να είναι η κυβέρνηση αυτή που θα αποφασίσει αποκλειστικά για το μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας.
 • Η κρίση ανέδειξε και την ισχυρή υποστήριξη από τους πολίτες σε μια ποιοτική δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία.
 • Πίεση μεγάλη υπάρχει και σε άλλες δημόσιες τηλεοράσεις, ιδιαίτερα την Πορτογαλία, με αφορμή με την κρίση αλλά όχι κατά ανάγκη μόνο εξαιτίας της κρίσης. Προσπάθειες ιδιωτικοποίησης είχαν προηγηθεί της κρίσης.
 • Η αποστολή της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας είναι σημαντική σε ρόλο ανεξάρτητης ενημέρωσης. Χρειάζονται όμως και βιώσιμες λύσεις χρηματοδότησης, χωρίς να μετατρέπονται οι Δημόσιες Υπηρεσίες Ενημέρωσης σε αποκλειστικά εμπορικές επιχειρήσεις καθώς και κανόνες για τη χρήση των ραδιο-συχνοτήτων, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, που έχει πολλά νησιά.
 • Είναι αναγκαίο να ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο διάλογος για το κανονιστικό πλαίσιο της πληροφόρησης, καθώς και τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες πληροφόρησης.
 • Το θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η Κομισιόν πρέπει να ξεκαθαρίσει αν στο κλείσιμο της ΕΡΤ έπαιξε ρόλο ή όχι η Τρόικα.
 • Οι Πράσινοι θα αναδείξουν το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη 3 Ιουλίου, αλλά δυστυχώς οι κύριες ομάδες δεν θέλησαν να βγει και απόφαση μετά την συζήτηση. Επίσης, προγραμματίζουν νέες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο το φθινόπωρο 2013 που θα αφορά τα γενικότερα θέματα της υπηρεσιών ενημέρωσης.

 

Οι ευρωβουλευτές των Πράσινων Danny Cohn Bendit, Rebecca Harmsκαι Νίκος Χρυσόγελος είχαν επισκεφθεί πρόσφατα τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ[1],[2]

]]>
contact@oikologoiprasinoi.eu (Οικολόγοι Πράσινοι) ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚ Wed, 03 Jul 2013 12:28:21 +0300
Καμία απόφαση για τις τοπικές κοινωνίες χωρίς τη συμμετοχή τους http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3279-vovous-hmerida http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3279-vovous-hmerida

Τοποθέτηση του Ν. Χρυσόγελου στην ημερίδα "Αώος, πηγή ζωής για τη φύση και τον άνθρωπο" και υποστήριξη σε πολιτιστικές εκδηλώσεις

 

«Το σχέδιο εκτροπής του Αώου, όποια αιτιολογία και αν προβάλλεται, είναι παράλογο, αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τη διαχείριση  των υδατικών πόρων και των εθνικών πάρκων όπως έχουν τεκμηριώσει πολλοί φορείς, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου, επιστήμονες και η Κίνηση πολιτών ενάντια στην εκτροπή του Αώου", τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλώντας στην ημερίδα "Αώος, πηγή ζωής για τη φύση και τον άνθρωπο", που οργάνωσε η "Κίνηση για την προστασία του Αώου", στην Βοβούσα, το Σάββατο 29 Ιουνίου.

 

"Το σχέδιο, όμως, θέτει παράλληλα και άλλα πολιτικά, δημοκρατικά και οικονομικά ερωτήματα", επεσήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος. "Σήμερα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν αποδέχεται πλέον ο σχεδιασμός έργων να είναι αποτέλεσμα διαπλοκής οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων ή έστω αντιεπιστημονικών και χωρίς καν διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες εμμονών από κομματάρχες και πολιτικούς παλιάς κοπής που ούτε καν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει δημόσιο συμφέρον, περιφερειακός συμμετοχικός σχεδιασμός, δεσμεύσεις και κανόνες που προκύπτουν από τη νομοθεσία, βιωσιμότητα, προστασία του περιβάλλοντος, τοπική οικονομία κα.

 

Οι ορεινές περιοχές και η τοπική οικονομία χρειάζονται, όπως εξάλλου και η χώρα, ένα νέο μοντέλο οικονομίας, που θα βασίζεται αλλά και θα διατηρεί και αναδεικνύει μακροχρόνια τον πολιτισμικό και περιβαλλοντικό πλούτο κάθε περιοχής, θα συνδυάζει τη σοφία του παρελθόντος με την οικολογική και κοινωνική καινοτομία, θα ενδυναμώνει τις ικανότητες του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού και θα δημιουργεί γόνιμο περιβάλλον για την προσέλκυση νέων που σήμερα αν και διαθέτουν γνώσεις και δεξιότητες παραμένουν στο περιθώριο και συνήθως άνεργοι»

 

Μιλώντας στην εκδήλωση αλλά και με τους ενεργούς πολίτες και φορείς ο Νίκος Χρυσόγελος έκανε συγκεκριμένες προτάσεις  για την προώθηση μιας οικολογικά και κοινωνικά υπεύθυνης οικονομίας για ολόκληρη την περιοχή που θα βασίζεται, προστατεύει και αναδεικνύει τα εξαιρετικά οικολογικά και πολιτισμικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Τα χαρακτηριστικά αυτά αναδείχθηκαν ως πρόπλασμα μέσα κι από τις πολύπλευρες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν, παράλληλα με την ημερίδα: εκθέσεις φωτογραφίας, προβολή ταινιών, μουσική βραδιά,  πεζοπορία και ξενάγηση, φιλοξενία στο καταφύγιο, σε ξενώνες και σπίτια της περιοχής. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια σε ένα καταστροφικό σχέδιο αναδείχτηκαν έτσι και στην καλύτερη και πραγματικά δημιουργική αντιπρόταση για το μέλλον, την απασχόληση και την οικονομία της περιοχής.

 

·       Διαβάστε περισσότερα για την ημερίδα:http://vovousa.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html

·       Ακούστε την εισήγηση του Ν. Χρυσόγελου :http://www.youtube.com/watch?v=dlZdriPT-DI

·       Διαβάστε για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έγιναν παράλληλα με την ημερίδα: http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1808:vovousa-culture&Itemid=73&lang=el

 

Αναλυτικά:

 

Η μεγάλη συμμετοχή πολιτών και φορέων από την ευρύτερη περιοχή, ο διάλογος με την συμμετοχή επιστημόνων, περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων, κατοίκων, πολιτών κάθε ηλικίας, ακτιβιστών, μπορεί να  αποτελέσει την γνωστική και ανθρώπινη βάση αλλά και την προωθητική δύναμη για τη διαμόρφωση μέσα από διάλογο ενός σχεδίου για βιώσιμη ευημερία της περιοχής, που θα βασίζεται στην ανάδειξη και προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της περιοχής  και στην μετατροπής της σε ένα κέντρο κοινωνικής, πολιτιστικής και οικολογικής δραστηριότητας που θα αναζωογονήσει την περιοχή.

 

Εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, η Κίνηση Για την Προστασία του Αώου, οι φορείς της περιοχής, ο φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και επαγγελματικές οργανώσεις και ευαισθητοποιημένοι πολίτες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου βιωσιμότητας, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής κι αναζωογόνησης, προστασίας και διαχείρισης του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της περιοχής και να πιέσουν για ένταξη του στο σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρονται από τα 5 Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό ταμείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (κυρίως πυλώνας ΙΙ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων).

 

Ένα τέτοιο σχέδιο αναζωογόνησης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας μπορεί, μεταξύ άλλων, να στηριχθεί:

- στην ενίσχυση επαγγελμάτων που επιβιώνουν ακόμα ή μπορεί να (ξαν)ανθίσουν  στην περιοχή και σχετίζονται με την μελέτη και βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας και του φυσικού πλούτου (δασεργάτες, οικολογική ξενάγηση και παρατήρηση της φύσης, οικο-τουρισμός, επιστημονική έρευνα για τα οικολογικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά της περιοχής ),

- την πρωτογενή παραγωγή (κτηνοτροφία, μελισσοκομία, οικολογική γεωργία), μικρές κατάλληλες υποδομές για αξιοποίηση και μεταποίηση τοπικής παραγωγής, μέσω κυρίως συνεταιριστικών / συνεργατικών σχημάτων και την παραγωγή - διακίνηση ποιοτικών και οικολογικών προϊόντων με τοπική ονομασία προέλευσης με τη συνδρομή του Εθνικού Πάρκου,

- την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών που προσφέρει η βιο-οικονομία και η πράσινη χημεία, αλλά και νέες αντιλήψεις για τον τουρισμό, την θεραπεία και την αναψυχή (θεραπευτική πεζοπορία, ασκήσεις στη φύση, θέατρο και περιβαλλοντική εκπαίδευση στη φύση κα)

- την σωστή αξιοποίηση των ανανεώσιμων πρώτων υλών της περιοχής (πχ υπολείμματα δασικής διαχείρισης) για εφαρμογές στην τοπική οικονομία καθώς και για την παραγωγή ενέργειας για τις τοπικές ανάγκες. ( πχ αξιοποιώντας το βιοαέριο από αστικά λύματα του χωριού και άλλα κτηνοτροφικά και δασικά υπολείμματα  ή και μικρό υδροηλεκτρικό και ανεμογεννήτρια για τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες) που θα αποφέρουν έσοδα στην κοινότητα και θα δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους που κατάγονται από την περιοχή

 

Σημαντικές δυνατότητες υπάρχουν επίσης για επανάκαμψη ορισμένων από τα επαγγέλματα που είχαν κυριαρχήσει στην περιοχή (κατασκευή εργαλείων για ξυλουργεία, επεξεργασία ξύλου, χτίσιμο πέτρας, κατασκευή βαρελιών για ποιοτικά κρασιά, αποκατάσταση γεφυριών και μονοπατιών κα)

 

Πατώντας, επίσης, στον υπάρχοντα πολιτισμικό πλούτο, όπως πχ ηπειρώτικο τραγούδι και μουσική, αρχιτεκτονική, γεφύρια, πολιτισμική συνύπαρξη, κοινωνικά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές από τα επαγγέλματα που ανέδειξε η περιοχή, μπορεί να δημιουργηθεί μια γέφυρα με την σημερινή καλλιτεχνική δημιουργία. Η Βοβούσα αλλά και τα άλλα χωριά της Βόρειας Πίνδου μπορούν να μετατραπούν σε πολιτιστικά κέντρα και να αποτελέσουν ένα δίκτυο οικολογικών και πολιτιστικών κέντρων, προσελκύοντας καλλιτεχνικές δραστηριότητες, φωτογραφικές και εικαστικές εκθέσεις, μουσικές.

]]>
contact@oikologoiprasinoi.eu (Οικολόγοι Πράσινοι) ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚ Tue, 02 Jul 2013 17:58:37 +0300
Η δημόσια τηλεόραση επιστρέφει από το "μαύρο" http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3274-greek-public-tv-returns-from-the-black http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3274-greek-public-tv-returns-from-the-black
Η εκδήλωση που διοργανώνουν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη 2 Ιουλίου, ώρα 14.00 (ώρα Ελλάδας 15.00) οι πράσινοι ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος, Ρεβέκκα Χαρμς, Ιζαμπέλ Ντουράν, Ρούι Ταβάρες θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του ίντερνετ σε διάφορες γλώσσες στο παρακάτω λίνκ:

Παρακαλούμε συντονιστείτε για να την παρακολουθήσετε ζωντανά!

ERT : Greek public television back from black

with representatives of the TV stations
RTP -Camilo Azevedo
RTBF - François Tron
EBU - Nicola Frank
ERT - Nikos Michalitsis

]]>
odysseas031@gmail.com (Odysseas) ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚ Tue, 02 Jul 2013 00:40:41 +0300
Αναίρεση της μνημονιακής δέσμευσης για ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3272-memorandum-water-press-conference http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3272-memorandum-water-press-conference

                   Πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου στο Ευρωκοινοβούλιο

 

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και ο Κ. Νικολάου της «Κίνησης 136» με θέμα την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην Ελλάδα και την χρήση του νερού ως  δημόσιο αγαθό. Η «Κίνηση 136» δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το 2011, με στόχο τη διακοπή των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και την οργάνωση των πολιτών σε συνεταιρισμούς για τον κοινωνικό έλεγχο στις υπηρεσίες νερού.

 

Η συνέντευξη δόθηκε πριν από την έναρξη της ημερίδας στο Ευρωκοινοβούλιο, την Πέμπτη 27.6.2013, με θέμα «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό» από τους πράσινους ευρωβουλευτές Heide Rühle (Γερμανία), Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα), Karim Zéribi (Γαλλία). Βασικοί ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο Κώστας Νικολάου (Κίνηση 136, Ελλάδα), ο Jan Willem Goudriaan (Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών "Right2water"), η Leslie Franke και ο Herdolor Lorenz (δημιουργοί του ντοκυμαντέρ 'Water makes money') καθώς και ο Luís Babiano (από το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ισπανία) (μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ).

 

Μετά τη σημαντική επιτυχία της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για το νερό (European Citizens’ Initiative (ECI)) που συγκέντρωσε 1.5 εκατομμύρια υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού, ο Επίτροπος Μ. Barnier αναγνώρισε ότι είναι καθήκον της Επιτροπής να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που εκφράζονται από τους πολίτες. Έχει ήδη προτείνει την εξαίρεση των υπηρεσιών νερού από την Πρόταση για Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ανάθεση των συμβάσεων παραχώρησης. Μάλιστα σχετική συμφωνία επετεύχθη τελικά κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις Ευρωκοινοβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Συμβουλίου (κυβερνήσεις).

 

«Στην περίπτωση της Ελλάδας όπου η ιδιωτικοποίηση του νερού αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, είναι απαραίτητη η πλήρης κατάργηση της σχετικής πρόβλεψης του μνημονίου για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ», τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος στη Συνέντευξη Τύπου αλλά και σε πρόσφατη ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αποδέσμευση της Ελλάδας από τη μνημονική δέσμευσή της για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων οργανισμών διαχείρισης του νερού.   

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε επίσης στη μη ύπαρξη λόγου ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης, διότι δεν είναι ελλειμματικές ή αποτυχημένες εταιρείες. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης της οικολογικής αποτελεσματικότητάς τους, σε συνεργασία πάντα με τους εργαζομένους τους, καθώς και βελτίωση των  επιδόσεων των εταιρειών μέσω της αξιοποίησης  προγραμμάτων του Ταμείου Συνοχής την περίοδο 2014-2020.

 

Ο Κώστας Νικολάου αναφέρθηκε στη στήριξη από τα 2/3 των Ελλήνων της καταψήφισης του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων, στη συμμετοχή της «Κίνησης 136» στο παγκόσμιο κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, ενώ ευχαρίστησε για την μεγάλη υποστήριξη που έχει από κινήματα πολιτών από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, και η Ιταλία. Τόνισε, επίσης, ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις σε χώρες της Ευρώπης, έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις των τιμών και των ελλειμμάτων καθώς και ταυτόχρονη μείωση της ποιότητας του νερού. Πρότεινε, τέλος, την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, θέμα που έχει την υποστήριξη  όλων των δήμων της Θεσσαλονίκης.

 

 • Διαβάστε τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος στο Ευρωκοινοβούλιο:

http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1790%3Awater-question-barnier&Itemid=62&lang=el

 

 • Δείτε τα βίντεο από την τοποθέτηση του Νίκου Χρυσόγελου (εδώ) και του Κώστα Νικολάου (εδώ) στη συνέντευξη Τύπου, όπως επίσης και τις απαντήσεις τους σε ερωτήσεις δημοσιογράφων (εδώ, εδώ κι εδώ).

 

 • Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ την ημερίδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό» .
]]>
contact@oikologoiprasinoi.eu (Οικολόγοι Πράσινοι) ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚ Tue, 02 Jul 2013 14:36:25 +0300