10 Οκτωβρίου 2013

Οι Πράσινοι ζητούν την άμεση αποφυλάκιση των 30 ακτιβιστών της Greenpeace

Δήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης από τον Νίκο Χρυσόγελο

 

Στις 18 Σεπτεμβρίου μετά από μια ειρηνική, μη-βίαιη διαμαρτυρία ενάντια στην εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική, 28 ακτιβιστές της Greenpeace, καθώς και ένας κάμεραμαν και ένας ανεξάρτητος φωτογράφος οι οποίοι επέβαιναν στο πλοίο της Greenpeace, Arctic Sunrise, βρίσκονται υπό κράτηση στο Murmansk της Ρωσίας. Τις τελευταίες ημέρες, η ρωσική εισαγγελία απήγγειλε και στους 30 ακτιβιστές το αδίκημα της πειρατείας. Αν καταδικαστούν, οι Arctic30 αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως 15 χρόνια.


Διεθνείς νομικοί εμπειρογνώμονες επιβεβαιώνουν ότι η κατηγορία της πειρατείας δεν έχει καμία βάση ούτε στο ρώσικο, ούτε το διεθνές δίκαιο στη συγκεκριμένη περίπτωση αφού δεν υπήρξε χρήση ή απειλή βίας, ούτε βίαιη κατάληψη της πλατφόρμας ή βίαιη κράτηση ανθρώπων. Η Greenpeaceβρισκόταν στη ρωσική Αρκτική για να ζητήσει το τέλος της εξόρυξης πετρελαίου στο εύθραυστο περιβάλλον της Αρκτικής, όπου μία πετρελαιοκηλίδα θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, διαμαρτυρόμενη με ένα μη-βίαιο τρόπο όπως συνηθίζει από την ίδρυσή της.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος υπέγραψε δήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης όπου τονίζει: Στεκόμαστε αλληλέγγυοιμε τους Arctic 30, μια ομάδα ακτιβιστών της Greenpeace και δύο φωτορεπόρτερ που κρατούνται στη Ρωσία χωρίς δίκη και αντιμετωπίζουν βαρύτατες ποινές για πειρατεία μετά από μια ειρηνική διαμαρτυρία κατά των επιπόλαιων σχεδίων γεώτρησης πετρελαίου της Gazprom στην Αρκτική. Καθώς η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί τους πάγους της Αρκτικής να εξαφανίζονται με πρωτοφανείς ρυθμούς, οι εταιρείες πετρελαίου στρέφονται σε όλο και πιο βόρειες περιοχές, αναζητώντας για περισσότερα από τα ορυκτά καύσιμα που προκαλούν λιώσιμο των πάγων και τη κλιματική αστάθεια. Οι συνέπειες μιας πετρελαιοκηλίδας σε αυτές τις ευάλωτες θάλασσες, που φιλοξενούν σπάνια ζώα και είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή των Αυτοχθόνων Λαών που ζουν εδώ για χιλιετίες, θα ήταν καταστροφικές. Η απειλή που αντιμετωπίζει η Αρκτική απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, καθώς και του πλοίου της Greenpeace International, Arctic Sunrise. Απαιτούμε να σταματήσει η άντληση πετρελαίου στα παγωμένα νερά της εύθραυστης Αρκτικής, όπου η αποτελεσματική αντιμετώπιση περιπτώσεων ρύπανσης από πετρελαιοκηλίδες δεν είναι εύκολη υπόθεση.

 

Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε ψήφισμα στην Ολομέλεια του Στρασβούργου το οποίο δεν έγινε δεκτό σε αυτή τη Σύνοδο και μεταφέρθηκε στην επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας στις 21-24 Οκτωβρίου."

 

Διαβάστε το κείμενο της διεθνούς έκκλησης για την Αρκτική: http://goo.gl/38b9Mr

Η αφίσα της εκστρατείας για την αποφυλάκιση των Arctic 30: http://goo.gl/zogmZu

Ομαδική φωτογραφία συμπαράστασης της Ομάδας των Πράσινων στο ΕΚ: http://goo.gl/u2yi6r